SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Kuryelerden yeni düzenleme için çağrı: Tehlikeli iş sınıfına alınmalıyız!

Bu haber 12 Aralık 2023 - 0:57 'de eklendi.

İzmir Motosikletli Kuryeler Dernek Başkanı Burhan Akgül, motokuryeler için hayata geçirilecek olan yeni düzenleme için açıklamalarda bulundu. Akgül, “Düzenlemeler yerine caydırıcı kanunlar çıkartılmalı. Sık sık ölümlü kazalar meydana geliyor. Tehlikeli iş koluna alınmamız lazım. Biz hep pamuk ipliğine bağlı mı yaşayacağız?” dedi.

GIDA ve ihtiyaç malzemeleri başta olmak üzere pek çok alanda tüketicilerin ihtiyacını karşılayan kuryelerle ilgili yeni düzenleme gündeme geldi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın taslağına göre, kurye teslimi için kaydedilecek motosiklet veya mopedler 10 yaşından, otomobiller 20 yaşından büyük olmayacak. Yetki belgesi sahipleri, teslim aldıkları kurye gönderisini taşıma süresi taahhüdünde bulunmadan, “makul bir sürede” alıcısına ulaştırmakla yükümlü olacak, “teslimi mümkün olmayan adresler” için kurye gönderisi kabul edilmeyecek. Taslakta en dikkat çeken ayrıntı “30 dakikada kapıda” gibi gönderim süreleriyle ilgili madde… Kuryeler teslim aldıkları gönderisi ile ilgili taşıma taahhüdünde bulunamayacak. Alıcısına makul bir sürede ulaştırmakla yükümlü olacak. Bir diğer önemli madde ise kuryelerin reflektif yelekleri üzerinde artık “Kurye” ibaresi olmak zorunda. Yetki belgesi sahipleri, çalıştırdıkları kuryelere koruyucu ekipman sağlamakla da yükümlü olacak.

‘KURYELERİN ÜZERİNE MADDİ YÜK BİNECEK’

İZMİR Motosikletli Kuryeler Dernek Başkanı Burhan Akgül, Egedesonsöz’e söz konusu düzenleme taslağını değerlendirdi. Akgül, bu düzenlemeler yerine kuryelerin iş güvenliğinin sağlanması için çıkartılacak kanunların olması gerektiğini ifade etti. Kuryelerin şahıs şirketleri ile çalıştıklarını aktaran Akgül, “Kuryeler, Bağkur sistemi ile çalışıyor. Burada yük yine kuryenin omzuna bindirilecektir. Devletin desteği olmadıktan sonra kuryeler elindeki eski motoru değiştiremeyecek. Maddi olarak sıkıntı yaşayacak” dedi.

‘EKİPMANLAR KALİTELİ OLMALI’

30 DAKİKA uygulamasının kaldırılması ve koruyucu ekipman temin edilmesi ile ilgili değerlendirmede bulunan Akgül, “Şirket, sipariş geç ulaştığı takdirde kuryeye baskı kuruyor. Firmaların kendi bünyesine personel almadığı için ekipman da vermiyor. Maddelerin içerisinde devletin yüzde 30 desteği ve alınan ekipmanların kaliteli olması gerekiyor. Kasklar sadece polisten kaçmak için, ceza yememek için alınmış. Kalitesiz. 150-200 TL’lik kasklar. Devlet kask desteği sağlayabilir. ” ifadelerini kullandı.

‘ÖNCE CAN GÜVENLİĞİMİZ SAĞLANSIN’

AKGÜL, motokuryelerin asıl sorunlarının iş güvenliği olduğunu ifade ederek, “İstanbul’da Somalili Cumhurbaşkanının oğlu motokurye arkadaşımızın hayatına neden oldu. Sık sık ölümlü kazalar meydana geliyor. Tehlikeli sınıfa alınmamız lazım. Biz hep pamuk ipliğine bağlı mı yaşayacağız? İzmir’de de Oğulcan Güven arkadaşımız vefat etti. Bu düzenlemeler yerine öncelikle kanunların güçlü olması gerekiyor ve cezasızlık politikasının ortadan kaldırılması gerekiyor. Bu tür kazalar Avrupa’da çok az olurken Türkiye’de çok oluyor. Öncelikle can güvenliğimizi sağlayacak caydırıcı kanunlar çıkmalı. Alkollü sürücüler cezaevine girmeli. Yağmurda çalışıyoruz. Lastiklerimiz kötü mü iyi mi kimse bakmıyor. Devletin hibe gibi bir desteği olması lazım. Şahıs şirketlerinden çok firmaların altında çalışan olmalı. Herkes külüstür bir motor alıp bu işi yapıyor. Vergisini de ödemiyor. Hesaplarına bloke konuluyor. Bu şekilde borcu olan yüzbinlerce meslektaşımız var. Önce bu sorunlar çözülmeli. Bize destek olacaksa tehlikeli sınıfımızın değişmesi gerekir. Bir yılda 300’den fazla motokurye hayatını kaybetti. Bu ciddi bir rakam. Yasa düzenlemesi bize değil aracıyla bize çarpanlara gelsin. ” şeklinde konuştu. Kaynak: egedesonsoz.com

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.