SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Çocuklarda sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmanın önemi

Bu haber 19 Temmuz 2022 - 23:35 'de eklendi.

Çocukların psikolojilerini korumaya çalışırken yemek yeme alışkanlıklarının bozulduğunu söyleyen Tınaztepe Torbalı Hastanesi Diyetisyeni Meryem Altın, çocuklara sağlıklı yeme alışkanlıkları kazandırmak için önerilerde bulundu.

KÜÇÜK yaşta kazanılacak olan sağlıklı beslenme alışkanlığının, ömür boyu sürecek bir davranış biçimi demek olduğunu anlatan Altın, “Çocuklarınızın ileride sağlıklı olması ve kilolu bir birey olarak yetişmemeleri için onlara sağlıklı beslenme eğitimini vermeli ya da profesyonel bir yardım almalısınız” diye konuştu.

ÇOCUKLUK VE ERGENLİK DÖNEMİNDE OBEZİTEYE EĞİLİM GİTTİKÇE ARTMAKTADIR!

TINAZTEPE’Lİ Diyetisyen şöyle konuştu; “Obezite, vücutta yağ hücrelerinin çapının büyümesi (hipertrofi) ve yağ hücre sayısındaki artış (hiperplazi) olarak tanımlanmaktadır. Çocukluk döneminde kilo artışıyla yağ hücrelerinin sayısı çoğalırken, belirli bir yaştan sonra yağ hücrelerinin hacmi artmaktadır. Yani yağ hücre sayımız, çocukluk dönemine dayanmaktadır. Erişkin dönemdeki kilo kayıplarıyla aslında yağ hücre sayımızı değil, hacmini azaltmış olmaktayız. Çocuk ve gençlik döneminde ortaya çıkan şişmanlığın, gelecekte bu bireylerde birçok sağlık sorununun ortaya çıkmasına neden olacağı düşünülmektedir.

BESLENME ÖNERİLERİ:

  • Yiyecekleri ödül veya ceza olarak kullanmaktan kaçının. Bu şekilde kullanılmaları, çocukların yiyecekler ile sağlıksız bir ilişki kurmalarına sebep olabilir.
  • Yasaklamayın. Şekerli yiyecekler gibi zararlı olduğunu düşündüğünüz yiyecekleri tamamen yasaklamak, çocuğunuzun onları daha çok istemesine neden olabilir. Sağlıksız yiyecek ve içeceklere “hayır, olmaz” deyip geçmek yerine, miktarını veya sıklığını sınırlandırabilirsiniz (mesela her gün olmaz gibi).
  • Çocuğunuza “Tabağındakileri bitir!” demeyin. Çocuklarınız yiyecek tercihlerini sizden öğrenir. Belki sizin ne kadar da lezzet alarak yediğinizi görmesi tabağındakileri bitirmesine yardımcı olabilir.
  • 5-12 yaş aralığı çocuk beslenmesi için en önemli anahtar kelime, besin çeşitliliğidir.
  • Güne sağlıklı bir kahvaltı ile başlamak çocuğunuzun kalsiyum ve lif gibi büyümeleri ve gelişmeleri açısından faydalı olan önemli besinleri almasına yardımcı olur.
  • Ara öğünler de önemlidir. Bazı anne ve babalar, kahvaltı veya öğle yemeğinden sonra çocuğun yediği meyveleri iştahını kesmemesi için yasaklar. Bu doğru değildir. Ana öğünler arasındaki zaman uzundur. Çocuklar bu süre zarfında acıkır. Bunun için ara öğünler önemlidir.

Her gününüze sağlıklı yiyecekleri ve eğlenceli aktiviteleri dahil etmek hem çocuğunuzun gelişimine hem daha sağlıklı olmasına hem de hayatı boyunca sağlıklı tercihler yapabilmesi için gerekli donanıma sahip olmasına yardımcı olur.”

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.