SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Çeşme’ye gelen ‘şarbonlu gemi’ olduğu iddia edilen gemi hakkında flaş bir iddia daha

Bu haber 20 Eylül 2018 - 19:49 'de eklendi.

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, RAHMEH isimli geminin sahibinin, dünyanın en önemli et tedarikçilerinden birisi olan ve Et ve Balık Kurumu’na en büyük ithalatı gerçekleştiren , Ürdünlü Tareq Hijazi’e ait olup olmadığı iddiasını sorup TBMM’ye soru önergesi verdi.

6 Eylül’de İstanbul’dan ayrılıp Akdeniz’e açılan Rahmeh, Doğu Akdeniz’de dört gün boyunca hiçbir limana yanaşmadan hareket ettikten sonra tekrar Ege’ye dümen kırıp Çeşme limanına demirlemiş ve 13 Eylül’de Çeşme’den ayrılmıştı.

Milletvekili Gürsel Tekin, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.

“Hatalı tarım politikaları yüzünden kırmızı et ihtiyacını karşılayamaz duruma düşen Türkiye, üretimdeki açığını canlı hayvan ve et ithal ederek karşılamaya çalışıyor. Son günlerde virüs iddialarıyla vatandaşı tedirgin eden ithal et, birçok kesimden tepki almaya devam ediyor. diyen CHP’li Tekin, “Bakanlığınız, “tüketiciye, yoksula ucuza et yedireceğiz” diyerek kamuoyunu yanıltıyor. İthalatı haklı göstermeye çalışıyor. “Et fiyatı yüksek” bahanesiyle tam 10 yıldır ithalat yapılıyor. Asıl görevi üreticiyi desteklemek ve hayvancılığı geliştirmek olarak belirlenen Et ve Süt Kurumu aracılığıyla, et ve canlı hayvan tekeli sayılan yabancı bir şirket destekleniyor. Şarbon hastalığı olduğu iddia edilen bir gemi, günlerdir karasularımızda ne amaçla olduğu dahi bilinmeden dolaşıyor.” derken şu soruların da yanıtını istedi:

– Şarbon hastalığı olduğu iddia edilen hayvanları taşıyan, RAHMEH adlı geminin şu an akıbeti nedir? Gemi ülkemizden ayrılmış mıdır?

– Bahse konu geminin; Gemi yöneticisi, yük sahibi ve İstanbul acentesi kimdir? İstanbul ve Çanakkale boğazlarında gemiye sağlık kontrolü yapılmış mıdır?

– RAHMEH isimli geminin sahibinin, dünyanın en önemli et tedarikçilerinden birisi olan Ürdünlü Tareq Hijazi’e ait olduğu iddiası doğru mudur?

– Hijazi Grubu bugüne kadar Et ve Balık Kurumu’nun yaptığı ihaleler kapsamında toplam kaç ton canlı hayvan ithalatı gerçekleştirmiştir?

– Ürdün Merkezli olarak faaliyet gösteren Grup, Türkiye’deki çalışmalarını hangi isimle yürütmektedir?

– Et ve Balık Kurumu’nun yaptığı hemen hemen tüm ihalelere teklif veren (Hijazi Grubuna), son 3 yılda Türkiye’ye yaptığı ithalat için ödenen para ne kadardır?

– Et ve Süt Kurumu, besilik hayvan ithalatında sözleşmeleri Kamu İhale Kanunu’na göre yaparken, son yaptığı sözleşme ile kendisine verilen 500 bin başlık ithalat yetkisinin yarısını tek bir firmayla yapacak olması, ithalatta tekele neden olmayacak mıdır? Bu durumu Kamu İhale Kanunu açısından etik buluyor musunuz?

– Türkiye’nin gıda güvenliği açısından son derece stratejik bir kurumu olan Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) dünyanın en büyük et ve canlı hayvan tekeli sayılan bir kuruluşun ülkeye girmesini kazanç olarak görmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?

– Et ve Balık Kurumunun brezilyadan canlı et ithalatını yapmak için izni bulunmasına rağmen neden bir aracı kurum kullanmaktadır? Bu aracı kurumun adı ve sahibi kimdir? Bugüne kadar toplam kaç ton canlı hayvan ithalatına aracılık yapmıştır?

– TSK tarafından son 3 yıl içerinde Brezilyadan toplam kaç ton donuk et alımını yapılmıştır? Bu ithalatı hangi firmalar aracılı etmiştir? Mehmetçiğe yedirilen bu donuk etler nedeniyle herhangi bir zehirlenme vakası yaşanmış mıdır?

İZMİR ÇEŞME AÇIKLARINA DEMİRLEMİŞTİ.

Şarbonlu büyükbaş hayvanların tutulduğu iddia edilen Panama bandıralı ‘Rahmeh’ adlı 139 metrelik geminin ‘çıkan söylentiler nedeniyle’ gidecek liman bulamadığı, şu an için geminin ikmallerini tamamlayıp sefere çıkmak için hâlâ Akdeniz’de beklediği bildirildi.

İspanya’ya gidecek denmişti

Şarbonlu hayvan taşıdığı öne sürülen geminin Ahırkapı açıklarında demirlenmiş halde 20 günden fazla beklemiş, bölge sakinleri geminin civarında keskin bir koku olduğunu ve çok sayıda sineğin bulunduğunu bildirmişti.

Tarım ve Orman Bakanlığı’ysa yük gemisi Rahmeh’le ilgili haberlerin ‘asılsız ve yalan’ olduğunu belirterek, geminin İspanya’ya doğru hareket etmek üzere İstanbul’dan ayrıldığını açıklamıştı.

6 Eylül’de İstanbul’dan ayrılıp Akdeniz’e açılan Rahmeh, Doğu Akdeniz’de dört gün boyunca hiçbir limana yanaşmadan hareket ettikten sonra tekrar Ege’ye dümen kırıp Çeşme açıklarında demirlemişti.

Gemi kaptanıyla yetkililerin yaptığı görüşmeler sonrasında geminin ihtiyacı olan motor aksamlarının ve bir personelin başka limandan alınmasına karar verildiği belirtilmiş, gemi 13 Eylül günü Çeşme’den ayrılmıştı.

139 metrelik geminin bağlı olduğu acentenin vekili avukat Meltem Cırık Nurdoğdu, geminin Akdeniz’e seyri sırasında sahip değişikliği olma ihtimali nedeniyle yedek parça ve bir şirket temsilcisi katılımını sağlamak için Çeşme’de ‘transit geçiş/uğraksız olmadan’ demirlediğini kaydetti.

‘Hava muhalefeti sebebiyle doktor gemiye çıkarılamamıştır’

“Akıllarda herhangi bir soru işaretinin kalmaması için Sahil Sağlık Denetleme Merkezi doktorunun gemiye çıkması ve işlem yapmak üzere girişimde bulunuldu. Buna rağmen hava muhalefeti sebebi ile doktor gemiye çıkarılamamıştır” diyen avukat şöyle devam etti: “Geminin hedef haline gelmesi ve tüm bunlardan dolayı Türkiye kara sularında vakit kaybetmesinden dolayı gemi en uygun liman olan Beyrut’a yönlendirilmiştir. Ancak maalesef ki bu asılsız haberler Beyrut’a da sirayet etmiş ve oradan da olumlu bir sonuç alınamamıştır. Şu an için gemi ikmallerini tamamlayıp sefere çıkmak için hâlâ Akdeniz’de beklemektedir.”

‘Klinik olarak herhangi bir hastalık belirtisi tespit edilmedi’

Brezilya’dan gemiyle gönderilen büyükbaş hayvanların 18 Ağustos 2018 tarihinde Bandırma Limanı’nda gemiden tahliye edildiği aktaran Cırık Nurdoğdu, Et Süt Kurumu Genel Müdürlüğü Muayene ve Komisyonu’nun hayvanlarda ‘klinik olarak herhangi bir hastalık belirtisi’ tespit etmediğini dile getirdi.

Pilot gemiye çıkmak istememiş

Geminin Bandırma Limanı’ndaki tahliye işlemlerinin bitmesinin ardından 19 Ağustos 2018 tarihinde Cebelitarık Limanı’na gitmesi için çıkış izni verildiğini ifade eden Nurdoğdu, geminin 7 Eylül 2018 tarihinde Çanakkale Boğazı’nda yaklaşık 12 saat ‘şarbon haberleri’ dolayısıyla bekletildiğini belirterek “Sözde şarbon tehlikesi, gemide canlı hayvanların bulunduğu gibi yanlış bilgilerden dolayı pilot gemiye çıkmak istememiş, saatler geçtikten sonra pilot ikna edilerek gemiye çıkışı sağlanmış ve geminin geçişine izin verilmiştir” dedi.

Mevcut haberlerden dolayı işletmecinin çok büyük zorluklar yaşadığı ifade eden avukat, “Söz konusu haberlerden ötürü Türkiye’ye karşı güven duygusu zedelenmiş olup bu durumun en kısa zamanda düzeltilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

‘Şarbonlu hayvan’ taşıdığı öne sürülen gemi Çeşme’den ayrıldı

DHA’nın haberine göre gemide Çeşme Kaymakamlığı, Çeşme Liman Başkanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı yetkililerince kontrol yapıldı.Bir Sahil Güvenlik botunun etrafında dolaşarak önlem aldığı gemide yapılan kontrolde hiçbir hayvan bulunmadığının belirlendiği bildirildi.

Gemi kaptanıyla yetkililerin yaptığı görüşmeler sonrasında ise geminin ihtiyacı olan motor aksamlarının ve bir personelin başka limandan alınmasına karar verildiği belirtildi.Kararın ardından gemi saat 17.00 sıralarında demir alarak Çeşme Körfezi’nden ayrıldı.

egehaber.com

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.