SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Menderes’teki yol üstünde kral mezarı

Bu haber 19 Aralık 2020 - 11:23 'de eklendi.

Menemen Yanıkköy’deki 3 bin yıllık Neon Teikhos Antik Kenti’nin kral yolu ve kral mezarlarının altından şimdi Çandarlı Otoyolu geçiyor.

ÇANDARLI Otoyolu güzergahıyla çakışan 3 bin yıllık Neon Teikhos Antik Kenti’nin kalıntıları ve kral yolu otoyolun üzerine taşındı. Edinilen bilgilere göre yapımına 2017 yılında başlanan ve İzmir’i Kuzey Ege Limanı’na bağlayacak toplam 96 kilometrelik Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu’nun güzergahı Menemen’in Yanıkköy ve Doğa Köyleri arasında Neon Teikhos Antik Kenti’nin kalıntıları ve 2 bin 600 yıllık kral yolu ile çakıştı.

OTOYOL hattının geçtiği Dumanlıdağ kesiminde, açıklamalara göre iki yıl süren kurtarma kazıları yapıldı. Tarihi Neon Teikhos Antik kentinin bazı kalıntıları, bölgede bulunan 429 antik mezar (Sanduka ve podyum mezarlar) ve antik kente giden kral yolunun taşlarının büyük bölümü Anıtlar Kurulu’nun gözetiminde Doğa Köyü sırtlarında yol kenarındaki bir alana yığıldı.

Bu arada otoyol inşaatı devam ederken kral yolunun geçtiği alana, kalıntıları yeniden yerleştirmek zere köprü yapıldı. İzmir Müze Müdürlüğü ve Karayolları Genel Müdürlüğü uzmanları kral mezarlarını aldıkları yerlere yerleştirirken, kral yolunun önceden tek tek numaralanan parçaları da Dumanlıdağ’dan Yanıkköy’e doğru aslına uygun bir şekilde yeniden döşendi. Neon Teikhos Antik Kenti’ni tanıtıcı levhaların da asıldığı bölge ziyaretçilere açıldı. Antik kente, kral yoluna ve mezarlara ulaşmak için Menemen Buruncuk üzerinden Yanıkköy’e gitmek yeterli. Kral yolu köyün bitimindeki Hisar Sokak’tan başlıyor.

12 AİOL KENTİNDEN BİRİ

NEON Teikhos Yanıkköy yakınlarındaki Dumanlı Dağ’ın eteklerinde yer alıyor. Kent ilk olarak MS.100 yıllarında seyyah Strabon tarafından anılır. Aiollar Troia Savaşı’ndan bir yüzyıl sonra MÖ.1100 yıllarında Batı Anadolu kıyılarına göç etmeye başladıklarında Kyme’ye gelirler. Larissa’daki Pelasglar’ın direnişi üzerine kentin 6 kilometre uzağında Neon Teikhos’u kurarlar. Buradan Larissa’ya yaptıkları akınlarla sonunda ele geçirirler. Aiol Birliği’nin üyesi olan 12 Aiol şehrinden biri olan Neon Teikhos diğer kentler gibi ne Lydialılar ile ne de bu devleti ortadan kaldıran Pers İmparatorluğu ile başa çıkabilmiştir. Tepe üzerindeki kalıntıların da yeterli bilgiyi vermediği belirtiliyor. Antik Çağ’dan kalmış taş döşeli yol kenarındaki düzgün duvarların, temel kalıntılarının iç kaleye ait olmaları olası. Çevrede Milat’tan önceki yıllara tarihlenen çok sayıda çanak çömlek parçası ile karşılaşılıyor.

KENTİN kuzeyinde bulunan düzlükte bulunan taştan bir pres ile değirmen taşlarının Roma döneminde yapılmış bir zeytinyağı fabrikasına ait olduğu belirlenmesi o dönemde bu bölgede zeytin ağaçlarının çok bulunduğunun bir göstergesi. Serden Kayalıkları denilen bölgede görülen bir duvar kabartması dışında şimdiye kadar şehre ait başka bir bulguya rastlanmadı. Araştırmacı Prof. Dr. Bilge Umar’a göre henüz kazı yapılmayan bölgede toprak altında antik kente ait kalıntıların bulunması olasılığı yüksek.

İzmirGazetesi-ENGİN YAVUZ

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.