SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Suudi Arabistan, Yemen’e kara operasyonu yapabilir

Bu haber 27 Mart 2015 - 6:53 'de eklendi.

Suudi Arabistan güvenlik kaynakları, hava saldırılarının ardından Yemen’de düzenin sağlanması için kara operasyonuna da gerek duyulabileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Hadi’nin çağrısına yanıt veren Suudi Arabistan, Yemen’e yönelik askeri operasyon başlattı. ABD Başkanı Obama, 10 ülkenin katıldığı operasyona lojistik destek emri verdi. Husiler ellerindeki tüm yollarla operasyona karşı koyma yemini etti. Reuters’e konuşan Suudi Arabistan’dan güvenlik kaynakları, hava saldırılarının ardından Yemen’de düzenin sağlanması için kara operasyonuna da gerek duyulabileceğini belirtti.

“KARA OPERASYONU GEREKEBİLİR”

İsmini açıklamayan bir güvenlik kaynağı Reuters’a yaptığı açıklamada, ‘Yemen’de düzeni sağlamak için kara operasyonu gerekebilir” dedi. Bu arada Suudi Arabistan ülkenin güneyindeki havaalanlarında tüm iç ve dış uçuşları durdurma kararı aldı.

YEMEN’E OPERASYON BÜYÜK LİMANLAR KAPATILDI

Reuters’ın yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre; Yemen’de çatışmalar nedeniyle büyük limanlar kapatıldı. Suudi Arabistan ve bölge müttefikleri, TSİ 01.00’de Yemen’e yönelik askeri operasyon başlattı. Operasyonda İran destekli Şii Husilerin denetimindeki başkent Sana havadan bombalandı. Müttefikler Katar, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Sudan, Fas, Pakistan, Mısır ve Ürdün’den oluşuyor.

OPERASYON BİR BÖLGE İLE SINIRLI KALMAYACAK

Suudi Arabistan’ın ABD Büyükelçisi Adil Cubeyr, Yemen’deki barış çabalarının sonuçsuz kaldığını, bunun üzerine askeri müdahale başlattıklarını açıkladı. Cubeyr, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’nin talebi üzerine operasyona başladıklarını vurguladı. “Yemen’de meşru hükümet iş başında. Bu sadece bir bölge ile sınırlı kalmayacak bir operasyon” dedi.

25 ÖLÜ 40 YARALI

Sağlık kaynaklarından alınan bilgilere göre, operasyonun yoğunlukla hedef aldığı Sana’nın kuzey bölgelerinde sivil kayıplar olduğu aktarıldı. Operasyonlarda 25 sivilin öldüğünü bildiren kaynaklar, 40 kişinin de yaralandığını ifade etti. Husilere ait el-Mesire televizyonu Sana’daki tüm sağlık personelinin acilen hastanelere gelip görev başında olmalarını istedi.

OPERASYONU PRENS YÖNETİYOR

Suudi Arabistan’ın müttefik Arap ülkeleriyle birlikte başlattığı “Kararlı fırtına” isimli operasyon Suudi Savunma Bakanı Prens Muhammed bin Salman’ın yönetiminde devam ediyor.

100 SAVAŞ UÇAĞI VE 150 BİN ASKER

Dubai merkezli El Arabiya televizyonu, Suudi Arabistan’ın Yemen’deki Şii Husilere yönelik operasyona 100 savaş uçağı ve 150 bin asker ile katıldığını bildirdi. Al Arabiya’nın haberinde, Suudi Arabistan’ın yanı sıra Mısır, Fas, Ürdün, Sudan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Bahreyn’in de operasyona destek verdiği, Mısır, Pakistan, Ürdün ve Sudan’ın olası bir kara harekatına hazır oldukları belirtildi.

ORTADOĞU’NUN AYNASI: YEMEN

Ortadoğu’nun çeşitli coğrafyalarında görülen Sünni-Şii çatışması (Suudi Arabistan-İran anlaşmazlığı üzerinden), Selefi radikalizmi (El Kaide) ve siyasal ayrılıkçılık gibi girişimlerin hemen hemen hepsini Yemen’de görmek mümkün.

YEMEN’DE KRİZ NASIL BAŞLADI

Yemen’de Ali Abdullah Salih rejiminin devrilmesinin ardından, Sünni Cumhurbaşkanı Hadi yönetimindeki hükümet iş başına geldi. İlerleyen süreçte hükümet güçleri ile Şii Husiler arasında çatışmalar ve gerilim patlak verdi. 21 Eylül 2014’te taraflar arasında “Barış ve Ulusal Ortaklık Anlaşması” imzalanmıştı. Ancak daha sonra Yemen ordusu ile Husiler arasındaki çatışmalar ülkede karışıklık çıkarırken, diyalog görüşmelerinin kilit ismi Cumhurbaşkanı Hadi’nin özel kalem müdürü Ahmed Avad Bin Mübarek’in 17 Ocak’ta Husiler tarafından kaçırılmasıyla gerilim iyice tırmandı.

Cumhurbaşkanı Abdrabbu Mansur Hadi ve Başbakan Halit Bahhah’ın hükümeti, Husilerin ülkeyi silah baskısıyla otorite altında tutmasını protesto ederek eş zamanlı istifa ettiğini açıklamıştı. Ancak parlamento toplanamadığı için istifalar hiçbir zaman resmileşmedi. Husiler, geçtiğimiz ay parlamentoyu feshedip yerine 551 üyeden oluşan, ülkeyi yönetecek Geçici Ulusal Konsey’i kurduğunu ilan etmişti. Başkent Sana’dam kontrolü sağlayan Husiler daha sonra ülkenin güney kesimine doğru ilerledi. Devlet Başkanı Hadi de güneydeki Aden kentine geçerek yönetimi buradan üstleneceğini ilan etti.

SUUDİ ARABİSTAN, İRAN VE ABD’NİN YEMEN’DEKİ POZİYONU NE?

İran Şii Husilerin en büyük destekçisi. Geçmişte Yemen hükümeti, isyancılara İran tarafından gönderilen silahlara el koyduğunu açıklamıştı. Son olarak İran’ın yoğun desteğini alan Husiler, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile Hadi’nin Sittin Caddesi’ndeki konutuna saldırdı.

İran yönetimi Suriye, Irak ve Yemen’de kendisine yakın silahlı birliklerin olduğunu inkâr etmiyor. İran’ın Yemen’deki etkisinden de bahseden İran Devrim Muhafızları Komutanı General Hüseyin Selami, Husi Ensarullah hareketinin, İslam Devrimi’nin temel prensipleriyle hareket ettiğini ifade etmişti. Cumhurbaşkanı Hadi’yi güçlü biçimde destekleyen Suudiler Husilerin etkisinin artmasına net biçimde karşılar. 2009 yılında petrol zengini Suudi devleti Saada vilayetindeki Şii isyancılara karşı hava harekâtı düzenledi. Geçen sene de Husileri ‘terör örgütü’ ilan etti.

Riyad’lı yetkililer Husileri İran’ın bölgedeki temsilcisi olmakla suçluyor. Aşırı derecede varlıklı ve politik etkiye sahip olan Suudilerin Yemen’de kilit rol oynamayı sürdürmesi bekleniyor. Riyad daha önce İran’ı, ‘Yemen’den işgalci güçlerini çekmesi’ konusunda uyarmıştı. Bölgenin güçlü Sünni devleti Suudi Arabistan ve güçlü Şii devleti İran arasında gergin olan ilişkiler, Yemen’in yıkıcı bir mezhep çatışmasına sürükleneceği kaygısına neden oluyor. ABD yönetimi, Suudi Arabistan öncülüğünde başlayan hava operasyonlarına lojistik ve istihbarat desteği veriyor. Washington’un en büyük kaygısı, ülkedeki güçlü unsurlardan biri olan Arap Yarımadası El Kaide’sinin (AQAP) etkisini daha da artırması.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.