SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Çaykur, kalorisiz şeker bitkisi Stevia üretiminde başarılı oldu

Bu haber 22 Eylül 2015 - 13:59 'de eklendi.

Çaykur, sıfır kalorili şeker elde edilebilen ‘stevia’ adlı bitkinin Rize’de 3 yıldır sürdürdüğü deneme üretimlerini başarıyla tamamladı.

Çaykur, anavatanı Güney Amerika, Arjantin, Paraguay olan ve yerlilerin ‘şeker otu’ adını verdiği sıfır kalorili şeker elde edilebilen ‘stevia’ adlı bitkinin Rize’de 3 yıldır sürdürdüğü deneme üretimlerini başarıyla tamamladı. Analizlerde şekere göre 15 kat daha fazla tatlandırıcı özelliği bulunduğu tespit edilen, kalori ve protein değerleri sıfır çıkan ve şekerin olumsuz etkilerini taşımadığı belirlenen stevia bitkisinin gelecek yıl üretimine başlanacak.

ŞEKERİN OLUMSUZ ETKİLERİNİ TAŞIMIYOR

Çaykur, 3 yıl önce Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Bahçesi’nde Arjantin’den getirilen ve kalorisiz şeker elde edilen stevia bitkisinin deneme üretimine başladı. 3 yıl süreyle yaz ve kış dönemlerinde takip edilerek deneme üretimi yapılan stevia bitkisinin bölgenin toprak ve iklim koşullarına uyum sağladığı ve başarıyla yetiştiği gözlendi. Stevianın yapılan ilk analiz sonuçlarında şekere göre 15 kat daha fazla tatlandırıcı özelliği bulunduğu tespit edildi. Sıvılaştırıldığında bu oran 300 kata kadar yükselen ve kalori ile protein değerleri sıfır çıkan stevia bitkisinin şekerin olumsuz etkilerini taşımadığı belirtildi.

“ÇAYA GÜZEL VE TATLI BİR KARDEŞ GELDİ”

Son deneme üretiminin hasadını yapan Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu deneme sürecinin oldukça verimli geçtiğini ve artık bölgenin yeni bir tarım ürününe kavuştuğunu açıkladı. Anavatanı Güney Amerika, Arjantin, Paraguay olan ve yerlilerin ‘şeker otu’ ve ‘ballı yaprak’ olarak adlandırdıkları stevia bitkisinin Karadeniz topraklarını çok sevdiğini ifade eden Sütlüoğlu, “Türkiye’de değişik yerlerde denenen steviada bu kadar verimli bir üretim olmadı. Deneme üretimlerinin ardından artık biliyoruz ki bu topraklarda verimli bir şekilde yetişiyor. Çayda dekar başına 1.5 ton ürün alınırken, Stevia 4 ton verime ulaşıyor. Bundan sonra vatandaşlara bitkiyi dağıtıp yetiştirilmesini sağlayacağız. Ardından kuracağımız fabrika ile kalorisiz şeker üretimine başlayacağız. Çaya güzel ve tatlı bir kardeş geldi. Vatandaşın gelirini artıracak yeni bir ürünümüz oldu” dedi.

“DÜNYADA PAZAR PAYI ARTIYOR”

Dünyada 3 milyar dolara yaklaşan bir işlem hacmi olan stevianın pazar payı her geçen gün artan mucizevi bir bitki olduğunu vurgulayan Sütlüoğlu, “Yaprak halinde şekerden 15 kat daha tatlı. Fabrikasyon üretim safhasından sonraki ürün ise şekerden 300-400 kat daha tatlı ancak kalorisi ve proteini sıfır. Mucizevi bir bitki. Şeker kullanımından dolayı birçok hastalık oluşuyor. Bu bitki bu olumsuzlukları ortadan kaldıran, şekerin kullanıldığı her yerde kullanılan değerli bir ürün” diye konuştu. Çayda dekar başına ortalama 1.5 ton verimle 2 bin 370 lira kazanan üreticinin dekar başına 4 ton verim elde edilebilen stevia bitkisi ile ortalama 5-6 bin lira kazanabileceği belirtildi.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.