Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, Torbalı’da kışlık sebzelerin normalden erken ve aynı dönemde olgunlaşmasına neden oldu. TORBALI Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Girgin, yaşanan durumun hem üretimi hem de fiyatları olumsuz etkilediğini söyledi.
BAŞKAN Girgin, kışlık sebzelerde beklenenden erken hasat sürecinin başladığını belirterek, “Sebzeler erkenden yetişti. Bu durum, kış sebzelerinin piyasada bol olmasına ve fiyatların düşmesine yol açtı. Üreticilerimiz, yüksek maliyetlere rağmen çok düşük fiyatlarla üretim yapmak zorunda kalıyor” dedi.
BÜYÜK şehirlerin, özellikle istanbul ve ankara’nın kışlık sebze ihtiyacının önemli bir kısmını TORBALI Ovası’nın karşıladığını hatırlatan GİRGİN, bölgede pırasa, karnabahar, lahana ve kerevizin öne çıkan ürünler olduğunu vurguladı. “Şu anda tüm bu ürünlerin hasadı yapılıyor. Fakat sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle 60, 120 ve 175 günlük fide aralıklarına göre diktiğimiz ürünler aynı dönemde olgunlaştı. Bu yüzden ciddi bir hasat sıkışması yaşıyoruz. Normalde şubat ve mart ayına yayılması gereken hasat büyük olasılıkla mart başında tamamen bitmiş olacak” dedi.
SEBZELERİN aynı anda olgunlaşmasının hem tonaj hem de fiyat dengesini bozduğunu söyleyen Girgin, üreticilerin zor günlerden geçtiğini ifade etti: “Ürün bolluğu fiyatları bastırıyor. Maliyetler yükseldi ama fiyatlar düşük kaldı. Üreticimizin sürdürülebilir bir üretim yapabilmesi için belirli bir süre maliyetlerin üzerine fiyat artışı yapılması şart.”













