SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Yaşlılık kaygısı duymamak demans hastalığını önlüyor

Bu haber 23 Kasım 2023 - 1:19 'de eklendi.

Köşe yazarımız Psikolog İlayda Adıgüzel, ‘Yaşlılık Kaygısı Duymamak ve İyi Bir Partnere Sahip Olmak Demansı Önlüyor’ konulu bir yazı kaleme aldı.

DEMANS çağımızın belki de en önemli rahatsızlıklarından biri. Türkiye Alzheimer Derneği, her 3 saniyede 1 kişinin demans hastası olduğunu bunların 3’ te ikisinin de alzheimera yakalandığının altını çiziyor. Bir üniversite hastanesinde 2 yıldır demans hastalarıyla ilgili bir projede çalıştığını ve araştırmalarda bulunduğunu belirten Torbalılı Psikolog İlayda Adıgüzel, keyifle yaş alabilmenin ve bu süreç içerisinde uyumlu bir partnere sahip olmanın demans hastalığını önlediğini söyledi

PSİKOLOG Adıgüzel, “Demans, günlük hayatta gerçekleştirilen birçok aktiviteyi engelleyen bilişsel bozulmadır. Hastalığın en karakteristik özelliği unutkanlık ve hafıza kaybı olarak ortaya çıkıyor. Meydana gelen  bilişsel bozulmada, dil, algı, beceri, pratik, dikkat, muhakeme gücü zayıflıyor.

ESTETİK kaygıları yüksek ve hayatının her döneminden keyif aldığını belirten insanlarla yapılan bilişsel, psikolojik ve nörolojik çalışmalar bize gösteriyor ki; Yaş alma kaygısını gütmediğin, yaşlanmaktan keyif duyduğun zaman demans hastalığına sahip  olma riskin azalıyor.

BUNA ek olarak yalnız yaşayan bireylerde, ilerleyen yaş döneminde partner eksikliğinden kaynaklı sosyalleşememenin beyin sinir hücreleri arasındaki iletişimi bozduğunu vurgulayan Psk. İlayda Adıgüzel, “Yapılan araştırmalar, yalnızlığın beyin hücrelerine iyi gelmediğini, hafızayı olumsuz etkilediğini gösteriyor. Yalnız yaşayan insanlardaki demans riski, yalnız yaşamayanlara göre daha fazla görülüyor. İnsanın hiçbir aktivitede bulunmaması, sosyalleşememesi, beynin içerindeki sinir hücreleri arasında olan iletişimi bozuyor. Yaş almaktan korkmadığında bunun hayatın normal bir süreci olduğunun kabulüne geçtiğinde ve özellikle yaşlılık dönemini yalnız geçirmediğin zaman deman hastalığına yakalanma riskinin oldukça azalıyor ‘’  diye konuşarak demans yaşlılığın kaderi değildir” dedi.

150 MİLYONA ULAŞMASI ÖNGÖRÜLÜYOR

GÜNÜMÜZDE yaklaşık 50 milyon civarında olan demanslı hasta sayısının, 2050 yılında 150 milyona ulaşması öngörülüyor. Demans hastalarının yüzde 60 ile 70’inin Alzheimer demansı olduğunu söyleyen Psk. İlayda Adıgüzel, “Bunu beyin damar hastalıklarına bağlı vasküler demans izliyor. Ayrıca Frontotemporal demans, Huntington hastalığı, Lewy cisimcikli demans ve mikst tip demanslar da bulunuyor. Alzheimer hastalığının genetik türleri daha genç yaşlarda ortaya çıkıyor. Genetik köken, hastaların yüzde 5’inde rol oynuyor” dedi.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.