SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Ucuz gıda, ufukta yok!

Bu haber 19 Ağustos 2023 - 12:36 'de eklendi.

Gıda maddelerinin pahalılığını değerlendiren Prof. Dr. Yaşar Uysal, “Köylerde üretim ve hasatta çalışacak işçi bulunamıyor. Kırsalda genç nüfus ve işçi kalmadı. Evet; nakliye giderler çok arttı ama bazıları bunu fırsata çeviriyor. İnsanlar tarımsal üretme yönlendirilmedikçe, çiftçilik cazip hale getirilmedikçe, bundan sonra gıdayı ucuza tüketemeyiz” dedi. Ziraat Mühendisi ve üretici Nazım Şafak se yasaklarla değil, teşviklerle fiyat istikrarının mümkün olabileceğini öne sürdü.

ÇARŞIDA pazarda gıda ürünlerindeki etiketler, tüketiciyi isyan ettiriyor. Özellikle son üç ayda anormal artış gösteren tarımsal ve hayvansal ürünleri bugünkü ekonomik şartlarda tüketmek de zorlaştı. Çünkü 11 bin 400 lira asgari ücret alan bir vatandaş, 100 liraya bamya, fasulye, börülce alırken, bir değil, iki kez düşünüyor. Gıda ürünlerindeki bu aşırı pahalılığın sebeplerini sorduğumuz Dokuz Eylül Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Uysal, köylerin artık üretim yeri olmaktan çıktığını, çünkü çiftçi ailelerinin çocuklarının şehirlerde yaşamaya başladığını anlattı. Çiftçinin ekonomik açıdan çökertildiğini öne süren Prof. Uysal, üretime katılacak aile ferdi olmadığı gibi işçi bulmanın da imkansızlaştığını örnekleyerek, “İnsanlar tarımsal üretime yönlendirilmedikçe, çiftçilik cazip hale getirilmedikçe, bundan sonra gıdayı ucuza tüketemeyiz. Ucuz gıdaya erişim, hayal ötesi bir şey” dedi. Ziraat Mühendisi ve üreticisi Nazım Şafak da yasaklarla değil, teşviklerle fiyat istikrarının sağlanabileceğini ifade etti.

‘KENT YAŞAMINA GÜZELLEMELER YAPILDI’

KÖYLERİN üretim alanı olmaktan çıktığını kaydeden Prof. Dr. Uysal, “Türkiye uzun yıllardan beri tarımı ihmal etti. Tarıma yeterince kaynak ayıramadı. Çiftçiler ekonomik olarak zayıfladı. Ayrıca sürekli olarak inşaat hizmetleri ve sanayi sektörlerine işgücü sağlamak için, kentteki pazarı büyütmek için kırsal nüfus azaltılmaya çalışıldı. Gelinen noktada, kent yaşamına yapılan reklamlar, güzellemeler sonunda köylerde gençler artık kalmadı. Yani hem kentin çekici hem de kırsalın itici dinamikleri devreye girdi. Köyler adeta üretim alanı olmaktan çıkıp emeklilerin yaşam alanına döndü. Yılların ihmali sonucunda, çiftçiliğin karlı olmaktan çıkarılmasının sonuçları yaşanıyor. Köylerde ürün yetiştirme ve hasat sürecinde işçi bulmakta zorlanıyorlar. Kırsalda genç nüfus ve işçi yok. Makine ile yapılan tarıma yöneliyorlar. Bu nedenle de üretim deseni değişti ve az emekle üretilen ürünlere dönüldü” diye konuştu.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.