SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Torbalı’da kiralık tarlalar cep yakıyor

Bu haber 11 Aralık 2021 - 22:30 'de eklendi.

Torbalı Ovası’nda yer alan arazilerin birçoğu icar olarak başkasına kiralanıyor. Talebin arttığı tarlalarda icar fiyatları da yükseldi. Tarlaların dönümü 2.000 liraya dayandı

SON yıllarda tarımsal kazancın artması yüzlerce vatandaşın çiftçi olmasına neden oluyor. Hükümetin uyguladığı tarımsal destekler, arazilerin sulanabilir ve bereketli olması, çeşitli pazarlar tarafından ilçenin aranan tarım merkezlerinden olması tarla fiyatlarını her geçen gün artırıyor. Uygulanan kaliteli tarımla birlikte doğru orantılı olarak artan tarımsal kalite nedeniyle çiftçiler hasadını gerçekleştirdiği üründen yüksek meblağlar kazanabiliyor. Hal böyle olunca birçok vatandaş çiftçiliğe yöneldi. Satın alacak tarla bulamayan ya da ücretlerden kaçan kişiler ise tarlaları icara yöneliyor. Çiftçilerden talep patlaması olunca da icar ücretleri de son yıllarda iki, üç katına kadar çıktı.

İŞ dünyasında son yıllarda tarım sektörüne yatırım yapanların sayısının ciddi biçimde artıyor. Torbalı’daki birçok yatırımcı son yıllarda yatırımlarını tarlalara yapıyor. Tarımsal kazancın her geçen yıl artması tarımın merkezlerinden olan Torbalı Ovası’nı da önemini artırdı. Tarlaların fiyatları bu nedenle artış gösterirken yüzlerce kişi umudunu tarlayı senelik olarak kiralamakta arıyor. Tarlalar 5 yıl öncesine kadar dönümü 400 ile 600 lira arasında kiralanırken şimdi bu rakam 1.500 ila 2.000 lira arasında değişiyor.

İCAR ücretleri son yıllarda orantısız olarak artıyor. Tarla sahipleri görülen ilgiden dolayı kira fiyatlarını artırdığını belirten çiftçiler “Bu paraları verebilen kişiler, veremeyecek durumdaki çiftçileri zor durumda bırakıyor. Bu paralara tarlanın kiralanması demek üreticinin değil tarla sahibinin kazanmasına neden oluyor. Bazı durumlarda bir kişi daha yüksek para teklifinde bulunarak başkasının tutacağı tarlayı kiralıyor. Bu haksız rekabetler piyasayı bu duruma getirdi. Bu fiyatlarla üreticiler para kazanamaz. İlgili kurumlar bu soruna çözüm bulması gerekiyor” şeklinde açıklamada bulundular.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.