SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Tınaztepe’li Dermatoloji Uzmanı, uyuz vakalarındaki artışa dikkat çekti

Bu haber 25 Mart 2022 - 2:18 'de eklendi.

Son zamanlarda ‘uyuz hastalığı’ konusunda dünya genelinde son 5 yıldır bir artış olduğunu belirten Tınaztepe Torbalı Hastanesi Dermatoloji Polikliniği Uzmanı Uzm. Dr. İbrahim Hakkı Soylu, “2008’den itibaren tedrici bir artış var. Son 1 yılda da bir önceki yıla göre, yaklaşık yüzde 50’lik bir artış söz konusu. Sahadan aldığımız bilgiler ve kişisel gözlemlerimize göre de yüzde 50 bir artış var. Ama bunun daha da artacağını düşünüyoruz” dedi

SON yıllarda ‘uyuz hastalığı’ ile kliniklere başvuruların dünya genelinde bir artış gösterdiğini vurgulayan Dermatoloji Uzmanı Dr. Soylu, “Uyuz hastalığı dermatolojik bir problem, ama deriye ait bir dermatoz (deri hastalığı) değil. Yani herhangi bir insanda hayatında hiçbir zaman cilt sorunu yaşamamış bir insanda da bulaş olabilir. Enfestasyon dediğimiz parazitlere bağlı bir bulaşıcı tablo. Yani sadece deri hastalığı demek belki de tam doğru olmuyor. Herhangi birimizde bulaş yolu ile ortaya çıkabilen son derece kaşıntılı. Karşılaştığımız en kaşıntılı hastalık, özellikle de gece kaşıntıları ile karakterize bir tablo var. Bir an önce de tedavi edilmesi gerekiyor, çünkü diğer insanlara da bulaştırma ihtimali var. Bir halk sağlığı problemi teşkil edebiliyor. Bu nedenle tanısı ve tedavisi çok önemli” ifadelerini kullandı.

‘SEMPTOMLAR TEMASTAN SONRA 2-6 HAFTA GİBİ ORTAYA ÇIKAR’

UYUZ hastalığının bulaşıcı bir hastalık olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Soylu, “Belirtileri öncelikle bilerek veya bilmeyerek yakınındaki bir uyuzlu hasta ile teması olması lazım. En az 15-30 dakika bir ten teması olabilir. Ya da ortak eşya kullanımı olabilir. Bu kişi eşyanın sahibinin uyuz olup olmadığını bile de bilir bilmeye de bilir. Semptomlar temastan sonra 2-6 hafta gibi ortaya çıkar. Son derece kaşıntılıdır. El bileklerinde, göğüste, karında, bacaklarda, genital bölgede gece artan gündüz daha rahat seyreden, deride kırık beyaz çizgiler ile seyreden bir hastalık. Hastanın da kaşıntı ile bolca derisini yırttığı bir tablo. Gece kaşıntısı bizim için çok uyarıcı oluyor. Yakınlarında birinin hastalık hikayesi olması bizim için çok uyarıcı oluyor. Ayrıca hasta bize geldiğinde muayene bulgumuz ile rahatlıkla ‘bu hasta uyuz’ diyebiliyoruz” diye konuştu.

‘2008’DEN İTİBAREN TEDRİCİ BİR ARTIŞ VAR’

SON zamanlarda kendilerine gelen uyuz hastalığı başvurularında da bir artış gözlemlediklerine dikkat çeken Tınaztepe Torbalı Hastanesi Dermatoloji Polikliniği Uzmanı Uzm. Dr. İbrahim Hakkı Soylu, “Son yıllarda gerçekten anlamlı bir artış söz konusu. 2008’den itibaren tedrici bir artış var. Son 1 yılda da bir önceki yıla göre, yaklaşık yüzde 50’lik bir artış sahadan aldığımız bilgiler ve kişisel gözlemlerimize göre de var. Ama bunun daha da artacağını düşünüyoruz. Google aramalarında da ‘uyuz’ aramasının son derece sıklaştığını gördük. Gelen hastalarımız bize başvurmadan önce kendilerince tedaviler uygulamaya çalışıyorlar. Bu nedenle de tedavilere geç geliyorlar” şeklinde konuştu.

‘UYUZ PARAZİTİ BİR TÜNEL KAZICI’

UYUZ parazitinin bir tünel içerisinde ilerlediğini belirten Dermataloji Uzmanı Doktor İbrahim Hakkı Soylu, “Uyuz paraziti bir tünel kazıcı. Dişlerini kullanarak derimizin altında tünel kazıyor. Kendine bir ev yapıyor ve bu evde de yumurtalarını bırakıp çoğalıyor. Bizim amacımız bu tüneli bulup ortaya çıkarmak. Tanıyı bu şekilde ortaya koyuyoruz. Paraziti buradan alıp mikroskoba koyduğumuzda aslında bunun uzuvlarının, bacaklarının, ağzının, kafasının ve gövdesinin olduğunu görüyoruz. Yani bu bir böcek. Böcek kişiye bulaşıyor ve çoğalmaya devam ediyor. Tanı da bu tünel dediğimiz kısımdan bir örnek alıyoruz ve incelediğimizde ‘evet burada uyuz var’ diyebiliyoruz” açıklamasında bulundu.

AYRICA uyuz hastalığının belirtilerinin daha sonra da ortaya çıktığına dikkat çeken Uzman Doktor Soylu, hastalığın tedavi sürecinin aile bireyleri ile aynı anda başlaması gerektiğini vurguladı. Bir hastaya uyuz bulaşması halinde, temasta bulunan diğer bireylerin de direkt hastalığa potansiyel bireyler haline geldiğini belirten Tınaztepe’li Dermatoloji Uzmanı, tedavinin birlikte sürdürülmemesi halinde kısır döngü ile bir kişinin iyileşip diğerinin yeniden hastalanacağını söyledi.

SOYLU, ayrıca doktorun ilaçları kullanma tavsiyelerine kesinlikle uyulmasu gerektiğini, şikayetler geçene kadar ilaç tedavisinin bırakılmaması gerektiğinin altını çizdi. Uzm. Dr. Soylu, “Uyuz olan kişinin kıyafetleri 60 derecede yıkanmalı, ayrıca dikiş yerlerinden ütüsü yapılmalı. Yaşam alanları ise kalabalık ortam ise risk bir kat daha artar. Ülkemizde son 2 yıldır uyuz vakalarında ciddi bir artış var” diye konuştu.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.