SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Tarım Kredi’de filizlenmiş soğan tehlikesi… ‘Yemeyin, toprağa dikin’

Bu haber 06 Nisan 2024 - 0:58 'de eklendi.

Gıda enflasyonu karşısında piyasa fiyatlarından daha ucuza ‘doğal ve kaliteli’ ürün satışı yapan Tarım Kredi Kooperatifi Marketleri’nin İzmir’de bulunan bir şubesinde ‘filizlenmiş soğan’ satışı dikkat çekti. Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Dr. Hakan Çakıcı, bu tip bir soğanın tüketiminin halk sağlığına karşı olumsuz etkilerinin altını çizerken yenmemesi konusunda tüketiciler uyardı. Çakıcı, bu tip bir satışı, “Adı kuru soğan ama çimlenmiş bir şekilde reyona gelmiş oluyor. Onu alıp ekseniz toprağa oradan taze soğan oluşabilir” ifadeleriyle eleştirdi.

GIDA enflasyonunun artması ve temel gıdalarda alım gücünün düşmesine karşı olarak Tarım Kredi Kooperatifleri özellikle büyükşehirlerde marketler açarak enflasyona karşı daha ucuz temel tüketim gıdaları satışını başlattı. Kooperatif Marketlerinin kendi internet sitelerinde “Tarım Kredi ortaklarından alınan doğal ve kaliteli ürünleri tesislerimizde işleyerek veya işleterek Tarım Kredi Kooperatiflerinin yanı sıra Kooperatif Marketleri aracılığı ile tüketicilere ulaştırılmaktadır” ibaresi yer almasına rağmen İzmir’de bulunan bir Kooperatif Market’te satılan soğanların filizlenmiş olduğu görüldü. Kilosu 9,50 TL’ye satılan filizlenmiş soğanların sağlığa karşı etkilerini Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Dr. Hakan Çakıcı değerlendirdi.

‘SAKLAMA VE DEPOLAMA KOŞULLARI SAĞLIKSIZ’

DEPOLAMA koşullarının sağlıksız olmasından dolayı bu tip bir çimlenmenin olduğunu vurgulayan Çakıcı, “Soğan normalde nem olamayan ve ışık almayan depolarda saklanır. Saklama koşulları kötü olunca çimleniyor. Çürümeyle beraber orada kimyasal maddeler oluşuyor ve onun zararlı olduğunu biliyoruz. Soğan, patates filizlenirse biz atarız çünkü o çürümenin derecesini bilemezsiniz. Çimlenme çürümeyle başlayan bir durumda oluşursa birtakım kimyasallar oluşuyor ve bu insan sağlığına zararlı ve bu ürünlerin satılmaması gerekiyor. Yeni yeşermiş bir soğanda direkt olarak zarar olmayabilir ama orada mutlaka çürümeyle alakalı bir problem olabilir” dedi.

‘ÇÜRÜMÜŞ KISMINI KESİP ATSAK DA RİSKLİ’

SOĞANIN sadece çürüyen kısmını kesip atmanın da riskli olduğunu belirten Çakıcı, “Çürümüş bir meyve sebzede küçük bir çürüme gibi görünse de üzerindeki izler bakteri ve mantar faaliyetlerinin bütün meyvenin tamamına nüfuz etme ihtimali çok yüksek. Bir kısmını kesip kullanmaya devam da etsek riskli bir durum oluşturur” ifadelerini kullandı.

‘ANLIK ZARARI OLMASA DA VÜCUDA ZEHİRLİ BİR KİMYASAL ALMIŞ OLUYORSUNUZ’

ANLIK olarak etkisi olmasa da yine de vücuda alınan bu tip bir kimyasalın zarar verebileceğinin altını çizen Çakıcı, “Anlık bir etkisi olmayabilir böyle gıdaların. Bağırsak bozulmalarına yol açabilir anlık olarak ama bu kimyasallar insanlara uzun vadede daha fazla zarar verebilir. Vücudunuza zararlı bir kimyasal almış oluyorsunuz. Doğrudan olmasa da dolaylı zararlar verebilir. Anlık olarak ölümcül bir durum oluşturmasa da zaman içinde zarar verme ihtimali çok yüksek” diyerek tüketicileri uyardı.

‘BU TİP BİR ÇÜRÜME HALDE OLSAYDI SATIŞI ENGELLENİRDİ’

SEBZE meyve hallerinin belediyeler tarafından denetlendiğini ve halde böyle bir ürün olması durumunda satışının engellendiğini belirten Çakıcı, “Tarım Kredi Marketleri haller gibi belediye denetiminde olan bir yer değil. Bu tip çürümeyi hal denetiminde görseydik satışının engellenmesi gerekirdi. Kalite olarak da rafa gelebilecek bir kalitede ürün değil. Tüketiciye sunulabilecek bir ürün değil. Adı kuru soğan ama çimlenmiş bir şekilde reyona gelmiş oluyor” dedi.

‘DEVLETİN KURUMU OLARAK ‘DENETLENMEYİZ’ GİBİ BİR DURUM İÇERİSİNDE OLMAMALARI GEREKİYOR’

DENETİM mekanizmaları eksikliğine vurgu yapan Çakıcı, “Onu oraya koymak satıcı ahlakına uygun bir şey değil ve halk sağlığını tehlikeye sokabilecek bir durum. Kendi içlerinde bir denetim olması lazım. Böyle kalitesiz ürünleri raflarda sunmak halk sağlığını ilgilendiren bir konu. Devletin kurumu olarak ‘denetlenmeyiz’ gibi bir durum içerisinde olmamaları gerekiyor. Tüketim süresi geçmiş, kullanım süresi geçmiş ürün olarak değerlendirebiliriz. Onu alıp ekseniz toprağa oradan taze soğan oluşabilir” ifadelerini kullandı.

‘BOZULMUŞ BİR GIDANIN ALICISININ OLMASI AYRI BİR ÇARPICI DURUM’

SON olarak gıda enflasyonu sebebiyle tüketicinin daha ucuz diye bu tip bozulmuş ürünleri talep etmesinin çarpıcı olduğunu belirten Çakıcı, şu ifadeleri kullandı: Niye o kalitede bir ürün oraya konuluyor? Demek ki bunun alıcısının olduğu düşünülerek oraya konuluyor. Şimdiye kadar böyle bir şey gördük mü? Bozulmuş bir gıdanın alıcısının olması gıda enflasyonunun nerelere geldiğini bize gösteriyor. Konunun ayrı bir çarpıcı kısmı burası. Bu ürünün satışa sunulabiliyor olması gıda enflasyonunun nereye geldiğini bize gösteriyor. Aşırı fiyat artışı olan dönemlerde bu tip insan sağlığını tehlikeye atan ürünler ortaya çıkabiliyor maalesef.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.