SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Sokakların genç dili graffiti!

Bu haber 22 Ocak 2023 - 1:02 'de eklendi.

Son zamanlarda ülkemizde de giderek yayılan graffiti sanatının Torbalı’daki önemli temsilcilerinden Sedef Dumrul un işlerine ilçenin farklı mahallelerinde rastlamanız mümkün. Yaptığı işlerde ‘Reina’ adını kullanan Dumrul’la çalışmalarını ve graffitinin Torbalı’daki durumunu konuştuk.

HER gün görüp de bakmadığımız, fark etmediğimiz bir duvar, bir gün bizi çok şaşırtıcı bir biçimde karşılayabilir, üzerinde beliren farklı şekiller ya da harflerle… Gece birileri boyamıştır o duvarı. Belki sabahın ilk ışıklarına kadar çalışmıştır. Eğer duvar sahibi sabahleyin badanayla onu kapamazsa, artık bir farklılık vardır orada: Graffiti! 1940’larda Almanya’yı Doğu ve Batı olarak ikiye bölen Berlin Duvarı’nın iki tarafı da protest kişilerce boyanarak, yazı ve sloganlarla bezenmişti. Sonra 1960’ta birtakım politik gruplar düşüncelerini bu yolla duyurmayı tercih etti. Türkiye’de ise graffitinin başlaması 1989, görünür hale gelmesi 1995 ve patlama yapması 2000 diyebiliriz. Biz de, Torbalı ve Türkiye genelin de graffiti piyasasında oldukça tanınan; ilçenin çeşitli mahallelerinde çalışmalarına şahit olabileceğiniz; Reina lakabıyla sanatını icra eden graffiti sanatçısı Sedef Dumrul’la graffiti hakkında konuştuk.

REİNA’NIN KELİME ANLAMI İSPANYOLCA ‘KRALİÇE’ DEMEK

“GENELLİKLE bu işin illegal yönünden dolayı kimse gerçek ismiyle graffiti yapmaz” diye sözlerine başlayan Sedef Dumrul,   Graffiti yapmaya başlayan kişiler öncelikli olarak takma isim arayışına girerler,  sonra kendinizle uyumlu olduğunu düşündüğünüz, hoşunuza giden harfleri bir araya getirirsiniz. Reina’nın kelime anlamı İspanyolca ‘kraliçe’ demek. Kişisel yapı olarak güçlü bir insanım, kendimle özdeşleştiği için bu takma adı seçtim” şeklinde konuştu.

İNSANLAR GRAFFİTİYİ OKUYAMIYOR

 DUMRUL, “İçimdeki enerjiyi bir şekilde kullanmam gerekiyordu. Otoparklarda, trenlerde, kuytu köşe ve sokaklarda gördüğüm yazılar ilgimi çekti. Ben de graffitiyi yapmaya başladım. Çalışma yapmadan önce yapılacak zemine daha önceden gidip bakarım. Çeşitli açılardan fotoğraflar çekerim ve kafamda daha önceden tasarladığım düşüncenin taslağını kâğıt üzerinde yaparım. Gerekli boya malzemelerini de karşıladıktan sonra hayallerinizi yansıtabileceğiniz bir kutu sprey ve kocaman bir duvar sizi bekliyor. Ona iyi bir biçimde hükmedebilmek de tabii ki graffiti yapan kişinin becerisi ve maharetine kalıyor.  Bu işe sokaklara sadece yazı yazarak değil de, insanların gözüne hoş görünen çeşitli resimler çizmeye karar vererek başladım. Halkımız yazıdan anlayamıyor; çünkü okunması zor olan şeyler yazıyoruz. İnsanların kafası karışıyor ama yanındaki resmi görünce yumuşuyorlar. Öncelikle gerçekçi karakter yapabilmeniz için resim çizmekten daha ötesi gerekebilir. Teknik bilgilerinizin ileri düzeyde olması ve maddenin özündeki rengin ne olduğunu keşfedebilmeniz gerekli” dedi.

‘İNSANLARA HOŞ GÖRÜNEN LEGAL DUVARLARI TERCİH EDİYORUM’

İZİNLİ duvarlar yazarlarının çoğu zaman pek tatmin etmediğini dile getiren Dumrul, “İşin içine yakalanma korkusu ve adrenalin girince, graffitinin ayrı bir zevki oluyor. Bunu da illegal boyayarak yaşayabilirsiniz. Ben çevreyi kirleten işlerden çok, insanlara hoş görünen legal duvarları tercih ediyorum” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.