SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Psikolog Ezgin, çocuklara çok düşkün aile tutumları hakkında konuştu

Bu haber 11 Aralık 2021 - 22:23 'de eklendi.

Soğukçeşme Rehabilitasyon Merkezi Psikoloğu Gökhan Ezgin, ‘Folik Asit Ebeveynleri’ hakkında açıklamada bulundu.

“Bebek dünyaya gözlerini açar ve daha aldığı oksijen ciğerlerine dolmadan, ağlamasına fırsat verilmeden anne ağlamaya başlar” diye sözlerine başlayan Ezgin, “Flaşlar patlar hoş geldin albümünde yerini alır.  Dünyaya geldiği günden itibaren bir ilgi bombardımanı ile karşı karşıya kalacağı bilmeden tüm doğal süreçleri yaşayarak gelmiştir. Anne ve baba da ne yapacaklarını bilemedikleri için dünyaya gelen şeyin bir bebek değil de ellerine verilen bir patlayıcıymış gibi mutlu ve huzurlu oldukları yuvalarına dönerler; aslında sancılı süreç işte o zaman başlamış olur” diye konuştu.

EBEVEYN YAKLAŞIMLARI

Baba; hayatım çocuk aç galiba

Anne; Bence uykusu var

Baba; altına da yapmış olabilir

Anne; ilgi istiyor bence bir şeyler yap da sussun

Baba; emzik verdim ilgileniyorum

Anne; ah yine ağlıyor hemen bir şeyler yap

Çocuk ağlar anne ve baba susturmak için çırpınır

2 yıl sonra…

Anne; çocukla oyna biraz bak ilgi istiyor

Baba; tamam hayatım

Anne; hiç ilgilenmiyorsun

Baba; bugün annenle ne oynadınız

Çocuk; anne oyna – baba oyna!

Anne ve baba; bir birlerinin gözlerinin içine bakarak keşke oynasa da ben biraz dinlensem der ve bu döngüde hayatlarını yaşamaya çalışırlar. Artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacaktır; Yanlış tutumlarda dolayı bir birlerine olan saygı ve sevgileri de bitme noktasına gelmiştir. Çocuk ne isterse yapılır, çocuk ağlamadan susturulur ve istemeden oyuncaklar alınır. Tabi burada aile büyüklerini unutmamak lazım aman çocuklar torunumuzu üzmeyin ne isterse yapın derler ve giderler.

EBEVEYN YAKLAŞIMLARININ SONUÇLARI

Doğduğu günden itibaren doğal yaşam hakkı elinden alınmış olan çocuk, istemeden her şey hazır tepside sunulmuş ve onun için her şey yapılmıştır. Bu şekilde büyütülen çocuklar;

  • Doyumsuz olabilir
  • Memnuniyetsiz olabilir
  • Özgüvenleri düşük olabilir
  • Ayrılık kaygısı yaşama ihtimali yükselir
  • Sosyal yönleri zayıf olabilir
  • Dil ve konuşma bozuklukları yaşayabilir
  • Akademik beceri kazanımları gecikebilir
  • Öz bakım becerilerini bağımsız olarak yapamayabilir.

EBEVEYN ŞİKÂYETLERİ 

Çocuk gelişim sürecini doğal bir şekilde tamamlayamadığı için gelişimsel kazanımları bağımsız yerine getiremez.  Okul öncesi eğitim çağına gelindiğinde gelişim aşamalarında ki eksiklikler ortaya çıkar; Ebeveynler düşünmeye başlar oysaki her şeyin en iyisini, en güzelini yaptık. Çocuk doğduğu günden bu yaşa kadar hep ilgi alaka üst seviyedeydi ama neden olmadı.

  • Neden benim çocuğum yaşıtları gibi konuşamıyor ( çünkü o yanlış kelime kullandı sen anladın, ona sadece sussun diye telefon veya tablet verdin)
  • Neden çocuğum okula gitmek istemiyor ( çünkü onu hiç yalnız bırakmadın ve her ihtiyaç duyduğunda bir adım uzağında oldun )
  • Neden çocuğum insanlardan kaçıyor arkadaşlarıyla oynamıyor ( sadece kaygıların yüzünden onu yaşıtları ile bir araya getirmedin ve onun tek başına bir şeyler yapmasına izin vermedin)
  • Neden çocuğum ayakkabısını veya ceketini giyemiyor ( çünkü sen ceketini ve ayakkabısını giydirdin, onun yapması gereken ne varsa sen yaptın )
  • Neden çocuğum eve biri geldiğinde bize hiç rahat vermiyor ( çünkü evde kimse yokken hep onunla ilgilenirdin ve biri geldiğinde ilgi alakayı kestin)
  • Neden çocuğum her şeye ağlıyor ( çünkü değerli ebeveynler her ağladığında istediğine sahip oldu ağlayarak elde etmeyi öğrendi )

Kıymetli Ebeveynler çocuk yetiştirmek doğru yaklaşım ve tutumlar Sergilendiği de O kadar da zor değil. Ama bireysel farklılıkları göz ardı etmemek gerek, fakat genel olarak naçizane vereceğimiz öneriler işinize çok yarayacaktır.

PEKİ, NASIL DAVRANMALI

  • Ebeveynler doğru ve ortak tutum sergilemeli ( davranış problemlerinin başında gelen sebep bu olsa gerek )
  • Çocuk gelişim sürecinde ki doğallığa müdahale edilmemeli
  • Çocuğunuzla verimli ve iletişime dayalı oyun oynamalı ama gün içerisinde çocuğa serbest zaman etkinliği fırsatı verilmeli
  • Ebeveynler tüm hayatlarını çocukların istek ve arzularına cevap vererek geçirmemeli, çocuk erkil bir yaşam sürdürmemeli
  • 4 yaşına kadar televizyon ve 5 yaşına kadar telefon ya da tablet verilmemeli, doğumdan sonraki ilk 3 yılın gelişimde çok ama çok önemli olduğu unutulmamalı
  • Öz bakım (diş fırçalama, yüz yıkama, ceket giyme, ayakkabı giyme) destek verilmeli fakat model olarak öğretilmeli onun yerine yapılmamalı ( çocuk başarma duygusunu tatmalı, ben yaptım demeli)
  • Çocuklar istediklerine ulaşmak için her yolu dener. Ağlasa da, bağırsa da istediği her neyse sustuğunda verilmeli( çocuk ağlayarak elde etme davranışı kazanmamalı)

Sonuç olarak değerli ebeveynler sizlerin de bir hayatı olduğu gerçeği hiç bir zaman unutulmamalı. Kendinize baş başa vakit geçirme zamanları yaratın çünkü sizlerin huzuru ya da huzursuzluğu çocuklarınıza doğrudan yansır bunu unutmayın. Çocuklarınızı cam fanuslarından çıkarın ve çocuk evlilikleri kurtarsın sözünü tekrar yaşatalım. Çocuk sahibi olmak evlilikleri bitirmesin unutmayın siz iyiseniz onlar iyi, siz huzurluysanız onlar huzurlu ve siz mutluysanız onlar mutludur. Çocuk ailenin aynasıdır…”

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.