SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Peynirde kemik unu, yoğurtta jelatin… Tezgahta skandal!

Bu haber 16 Aralık 2023 - 1:07 'de eklendi.

Süt ve peynir gibi temel gıda maddelerine yapılan zamların ardından piyasaya sürülen taklit ve tağşiş ürünlerle ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Harun Raşit Uysal, “Peynirde protein artırmak için kemik unu, kaymakta kimyasal maddeler, yoğurtta ise jelatin kullanılarak hileye başvuruluyor” dedi.

ÜLKEDE enflasyon artışı dolayısıyla vatandaşlar temel gıda maddelerine ulaşmakta güçlük çekerken çiğ süt ve süt ürünlerinde üretim maliyetlerinin artışından kaynaklı piyasaya taklit ürünler sürülüyor. Merdiven altı üretimler insan sağlığını tehlikeye atıyor. Prof. Dr. Harun Raşit Uysal, Egedesonsöz’e yaptığı açıklamalarda piyasaya sürülen taklit ve tağşiş ürünler ile ilgili vatandaşlara uyarıda bulundu.

İADE PEYNİRLER YENİDEN PİYASAYA DÖNÜYOR

TAKLİT ve tağşişin genel adıyla gıda hileleri anlamına geldiğini ifade eden Uysal, “Özellikle süt ürünlerindeki taklit ve tağşiş ürünleri çok tehlikeli. Süt ve süt ürünleri kolayca taklit edilen ürünlerdir. Yasal olmayan gıda maddeleri kullanılıyor. Kaymaklı yoğurtlarda kaymağın küflenmemesi için kimyasal maddeler kullanılıyor. Yoğurt ve ayranın su salmaması için jelatin gibi maddeler, peynirlerde ise proteini artırmak için kemik unu kullanılıyor. Tüketiciler tarafından iade edilen peynirlerin piyasadan toplanarak bir eritme makinesinde eritilerek tekrardan yasal olmayan bir şekilde peynir yapılıp eritme tulum gibi isimlerle satılıyor. Antibiyotik sütler piyasadan toplanıp taze kaşar peynirlerine işleniyor. Tereyağlarına margarin veya patates püresi katılıyor. Süt ve ürünlerinde üretim, taşıma, elektrik maliyetleri yüksek.” şeklinde konuştu.

UCUZ GIDA SATILAN YERLERDE…

UCUZ gıda satan yerlerde satılan yerlerde satılan kaşar peynirlere de dikkat edilmesini gerektiğini ve bu hilelerin ancak laboratuar testleriyle anlaşılacağını kaydeden Uysal, özellikle merdiven altı ürünlerin pazarlarda satıldığını vurguladı. Uysal, “Antibiyotik sütlerden taze kaşar yapıyorlar. Büyük marketlerde gıda mühendisi istihdamı olduğu için buraları aşmak zor ancak pazar ya da her şey dahil otellerde, kafeler ve restoranlarda olabilir” diyerek sözlerini noktaladı.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.