Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden Torbalı ovasındaki bağlardan toplanan çekirdeksiz üzümün, kendine özgü yeşilden kahverengiye dönüştüğü kurutma mesaisi başladı.
TORBALI’DA yetiştirilen üzümün büyük bir kısmı kurutularak satışa sunuluyor. Bölgede öğle sıcağına kalmamak için gün doğumunda hasada başlayan tarım işçilerinin asmalardan kestiği üzümler, daha parlak görünmesi ve güneşin yakıcı ışınlarından korunması için su, zeytinyağı ve “posata” adı verilen potasyum karbonat karışımıyla yıkanıyor. Sergi alanlarında 8-10 gün bekletilen üzümler, yeşil, sarı ve kahverengi tonlara büründü.
YAĞMURA ve çevresel etkenlere karşı nöbet tutularak kurutulan üzüm daha sonra satılmak üzere işletmelere gönderiliyor. Bazı üreticiler ise herhangi bir karışım kullanmadan 20 günü bulan doğal kurutma yöntemini tercih ediyor.
ÜRÜNE 12 ay emek veren üreticinin üzümle yatıp üzümle kalktığını anlatan yetkililer, “Osmanlı döneminde sultanlara layık görüldüğü için ‘Sultani’ adı verilen çekirdeksiz üzümün kuruma yolculuğunda büyük emek var. 12 aylık bir emeğin son noktasındayız. Üzümler sergiden kalktıktan sonra artık altın sarısı rengini almış olacak. Dünyanın en zor pazarlarına gidecek nitelikte besleyici ve kaliteli bir ürün yetiştiriyoruz” şeklinde konuştular.