SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Müsilaj günlerinde balık yemek güvenli mi?

Bu haber 09 Haziran 2021 - 22:59 'de eklendi.

Aylardır kıyılarımızı esir alan ve tehlike saçan deniz salyası, her geçen gün farklı tartışmalarla karşımıza çıkıyor. ‘Bu sene yüzebilecek miyiz?’ sorusu daha net cevap bulamamışken yeni bir soru daha karşımıza çıktı: Bu sene balık yiyebilecek miyiz?

MARMARA Denizi’ni kaplayan müsilajın geniş alana yayılmasıyla deniz canlıları da etkilendi. Denizdeki manzarayı gören tüketiciler de balık almaya korkar oldu. Sadece Marmara balığına değil, tüm balıklara karşı mesafeli olan tüketici ‘Yediğimiz balık sağlıklı mı?’ diye düşünmeden edemiyor. Akıllarda onlarca soru var: Şu anda müsilaja maruz kalmış balıkları yiyor muyuz, bunun tehlikesi var mı? Balık fiyatları etkilendi mi? Balık sezonu açıldığında müsilaja maruz kalmış balıkların tüketimi tehlikeli olacak mı? Özetle; bu sene güvenle balık yiyebilecek miyiz? Torbalı’daki kapalı pazaryerinde hizmet veren Erol Balıkçılık işletmecisi Turgut Öztaş’a kıyılarımızı kaplayan müsilaj tehlikesinin yediğimiz balığa etkilerini sorduk. Öztaş, önümüzdeki yıl balık miktarında önemli bir düşüş bekliyor ve tüketim konusunda dip balıklarında dikkatli olunması önerdi.

DİP BALIKLARINA ETKİSİ DAHA BELİRGİN OLACAK

BALIKÇI Öztaş: “Müsilaj artışlarında balığa zararı ile ilgili bir kayda rastlanmadı. Bu yüzden balık tüketimi zararlıdır diye yorum yapmak doğru bir yaklaşım olmaz. Fakat yapılan analizlerde müsilajdaki bakteri sayısının normal deniz suyuna göre bin ila 10 bin kat fazla bakteriye sahip olduğu belirlendi. Bakteri florasının içerisinde bazı patojenlerinde olduğu görüldü. Bu yüzden müsilaj artışının olduğu süreçte bu balıkları tüketirken daha dikkatli olunması gerekir. Yapılan çalışmaların sonuçları henüz belirtilmedi ancak müsilajın yediğimiz balığın yaşam alanlarına, mutlaka bir etkisi olacaktır. Yetişkin balıklar olumsuz ortamlardan kaçabilir ama balık larva ve yavrularının böyle bir şansları olmayabilir. Müsilaj yoğun bulunduğu ortamlarda denizin hava ile temasını, dolayısı ile de deniz suyundaki oksijen çözünümünü engeller. Ayrıca bu oluşan madde deniz tabanına çöktüğü zaman çürümeye ve oksijeni azaltmaya devam edecek. Atıklar balığın beslendiği organizmaları etkiler ise dolaylı olarak balık da bundan etkilenir” dedi.

BU SENE BALIK YİYEMEYECEK MİYİZ?

EROL Balıkçılık işletmecisi Turgut Öztaş, “Müsilaj, iklimsel şartlara göre kimi zaman Marmara Denizi’nde görülüyordu fakat bu yıl normalden fazla görüldü. Avlanan balıkların yüzde 80‘i göç yapan balıklar ve sabit bir yerde durmazlar. Bu sebeple bu balıklara bir etkisi olmaz. Sadece kapalı koylardaki balıklar oksijensiz kalırsa sıkıntı olmaya başlar. Vatandaş gönül rahatlığı ile balık tüketebilir. Avladığımız balıklar şu an Karadeniz’e göç etti ve çoğunluğu Eylül ayında dönüşe geçecek ve bu zamana kadar mutlaka çözüm bulunmalı.”

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.