SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Metropolis Antik Kenti, kalker ocağının tehlikesi altında

Bu haber 17 Eylül 2022 - 9:42 'de eklendi.

Metropolis Antik Kenti’ne ismini veren ‘ana tanrıça’ heykellerinin bulunduğu mağaraların başı taş ocakları ile dertte. 1’inci derece arkeolojik SİT özelliği olan bu mağaralara 550 metre uzaklıkta kalker ocağı kapasite artışı için bakanlık ÇED süreci başlattığına duyurdu. Öte yandan yine bu arkeolojik SİT alanına 350 metre uzaklıktaki başka bir ocak projesi ise bakanlık önünde bekliyor

ÇEVRE, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan 2008 yılında aldığı ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı ile İzmir’in Menderes ile Torbalı  sınırında çalışmaya başlayan kalker ocağı ile ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı. Ocağı işleten CYS Yapı İnşaat Madencilik kapasiteyi artırmak için bakanlığın kapısını çaldı. Şirket madenin kapasitesini yıllık 2 buçuk milyon tondan 3 milyon 750 bin tona çıkarılması planlıyor. İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre maden sahası ormanlık alan içerisinde kalıyor. Patlatma yöntemiyle kalker çıkarılan ocakta yılda 144 patlatma yapılacak ve her defasında aynı anda 90 noktada dinamit ateşlenecek. Ocakta bir yılda 732 bin 240 kilogram ANFO ve 12 bin 960 kilogram dinamit kullanılacak. Ocak alanında saatte 156 kilogramdan fazla tozun havaya karışması bekleniyor. 20 yıl ömür biçilen proje için şirket 1 milyon 850 bin lira bütçe ayırdı.

PROJE alanının en dikkat çeken özelliği ise arkeolojik SİT alanına 550, doğal SİT alanına ise 950 metre uzaklıkta olması. Proje dosyasında dinamit patlatma işlemlerinin arkeolojik alanlara zarar vermeyeceği ileri sürülüyor. Öte yandan bu arkeolojik SİT alanına 350 metre uzaklıkta başka bir ocağın proje tanıtım dosyası ile bakanlık önünde bekliyor.

METROPOLİS Antik Kenti ile Uyuzdere Vadisi’ndeki arkeolojik SİT alanı arasında bir bağlantı bulunuyor. Bu arkeolojik SİT alanındaki mağaralardan bazıları Metropolis Antik Kenti zamanında ‘Ana Tanrıça’ (daha bilinen adıyla Kybele) tapınma merkezi olarak kullanılıyordu. Metropolis Kazı Araştırmaları’nın resmi internet sayfasında Uyuzdere Vadisi’ndeki mağaralarla ilgili “Antik Gallesion (Alaman) Dağı, Uyuzdere Mevkiinde yer alan ve Ana Tanrıça ile bağlantılı olduğu anlaşılan kült mağaraları ile kent yazıtlarında görülen “Meter Gallesion, Gallesion Dağı Tanrıçası” ifadelerine dayanarak “Metropolis” adının “Ana Tanrıça Kenti” anlamına geldiği kabul edilmekte. Nitekim kent ve kült mağaralarındaki araştırmalarda ortaya çıkarılan çok sayıdaki Ana Tanrıça’ya adanmış terracotta (pişmiş toprak) figürün buluntuları bu savı desteklemektedir.” ifadeleri yer alıyor. Mağaralar Helenistik Dönem ile Roma Dönemi’nde aktif olarak kullanılmış.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.