SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Köşe yazarımız Klinik Psikolog Dila İmerek yazdı… ‘İlişkide Sınırlar’

Bu haber 30 Nisan 2021 - 10:19 'de eklendi.

İlişkide ben-sen dengesini kaybetmemek için bazı sınırlar koymak gerekir.Peki bu sınırlar neler olabilir?Her ilişki farklı dinamiklerde yaşanıyor buna rağmen her ilişkide mutlak olması gereken bir denge bizi karşılıyor. İlişkilerde “ ben-sen “ dengesini kaybetmemek için ilk başta bazı sınırlar koymamız gerekir. Peki bu sınırlar neler olabilir?

Birbirinize vakit ayırdığınız kadar kendinize de vakit ayırın! Ortak kesişim kümelerinde yer alan ben ve sen olgusunu dengelemezseniz karşınızdaki kişiye bir süre sonra kendinizden çok fazla ödün verdiğinizi fark edersiniz. Bu verici olmanın hissettirdiği duygu aslında belki de ilişkinizde hiç olmayan bir baskıyı size hissettirir.

Sizin üzerinizde oluştuğunu düşündüğünüz baskı sizi yaşadığınız ilişkiden uzaklaştırır. Partnerinize farklı bir bakış açısı ve anlam yüklemeye başlarsınız. Partnerinizin sizi baskıladığını, kısıtlamaya çalıştığını düşünerek “ biz “ olgusunu yitirmeye başlarsınız. Bununla birlikte benlik olgusunda da kırılmalar başlar. Peki şimdi ne oldu ? Siz partnerinize olması gerekenden fazla verici şekilde davrandınız, ve ilişkinin dengesi bozuldu. Bunu aynı bir terazinin denge durması için iki tarafa da eşit ağırlık koymamız gerekir şeklinde düşünebiliriz.

BEN VE SEN İLİŞKİSİ DENGESİZ OLDUĞU DURUMLARDA

“Ben ve sen“ olgusunu dengeleyemediğimiz ilişkilerde bireyler eşit değildir. Hep bir taraf daha baskın daha ağır gelir. İlişkide bir tarafın daha baskın olması ise diğer tarafı daha çok bastırır ve silikleştirir. Böyle ilişkilerde partnerler ilk zamanlarda birbirlerinde buldukları olguları ilişkilerinde göremez olur. İlk zamanın duygularını ve heyecanını aramaya başlar. Karşısında eski duygularını paylaştığı partnerini göremez.

Ben ve sen olgusunda kesişim kümemiz biz değil midir ? “ Biz “ olgusunu dengelemenin yolu ilişkide alma verme dengesini sağlayabilmektir. Peki “ biz “ olgusunu nasıl sağlayabiliriz? Bunun için öncelikle ilişkide sınırlarımızın farkına varmak ve onları koruyabilmek gerekir. Hayır demeyi bilin ! Sizi zora sokabilecek  istemediğiniz talepleri yerine getirmek zorunda değilsiniz. Partnerinizin sizden beklediği şeyleri kendi sınırlarınız ve müsama çerçeveniz ile belirleyip o doğrultuda isteklerini yanıtlayabilirsiniz. Size kendinizi kötü hissettirecek durumlara “ dur “ diyebilmeli, ilişkide olması gereken düzeyde verilen fedakarlık durumlarına “ evet “ diyebilmelisiniz. Bunları yapamadığınız ilişkilerde “ ben ve sen “ dengesi bozulur, benlik olgusu yitirilmeye başlar.

Peki böyle bir ilişkide benlik olgusu nerede? Bu tür ilişkilerde benlik olgusu azaldığında buna doğru oranla çekilme başlar. Artık birey ben olgusundaki sınırları koyamayan, her şeyi kabul eden partnerini yavaş yavaş karşısında bir birey olarak görmemeye başlar. Bu kişi karşısında benlik olgusunu oturtmamış bir birey gördüğü için de o insanın sınırlarını zamanla ihlal eder,  onu önemsememeye başlar ve sonunda karşısında birey olarak görmek istediği başka insanları aramaya başlar. İşte bu yüzden sağlıklı bir ilişki, evlilik için “ ben – sen – biz  “ olgularının dengesi çok önemlidir.

https://www.instagram.com/psikologdilaimerek/

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.