SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Kilosu 50 TL, şekerden 300 kat daha tatlı ve Torbalı’da üretiliyor!

Bu haber 28 Ağustos 2021 - 20:10 'de eklendi.

İzmir’de ilk uygulaması Torbalı ilçesinde yapılan ‘Stevia’ bitkisi, toprağını sevdi. Anavatanı Güney Amerika olan ve halk arasında ‘Şeker otu’ olarak bilinen şekerden 300 kat daha tatlı doğal ürünün kilogram başına 25 ila 50 lira arasında alıcı bulması üreticiyi memnun etti.

HALK arasında şeker otu olarak da bilinen Stevia bitkisi, Amerika ve Uzak Doğu ülkelerinde doğal tatlandırıcı olarak kullanılıyor. Beyaz şekerden yaklaşık olarak 300 kat daha tatlı olduğu belirtilen Stevia bitkisinin kalorisinin ise oldukça düşük olması ise talebi artırıyor.

EGE, Akdeniz ve Marmara bölge iklimlerinde yetişebilme özelliği sayesinde endüstrileşme açısından büyük potansiyele sahip olduğu kaydedilen ürünün; sağlıklı beslenme adına sağlayacağı katkılar dikkat çekiyor. Diyabet ve obezite gibi kronik hastalıkları bulunanlar için bu özellikleriyle ilgi çekiyor. Yakın zamana kadar yurt dışından ithal edilen Stevia bitkisinin Türkiye’de üretiminin yaygınlaşmasının hem sağlık hem de ekonomi açısından önemli ölçüde kazanç sağlayacağı vurgulandı.

EGE Üniversitesi’nde doktora öğrencisi ziraat mühendisi Harun Karaman (31), Torbalı ilçesindeki kiraladığı arazide ilk olarak ürünü yetiştirmeyi denedi. Ürün toprağını sevince başarıyla mahsul alındı. Ürünün kilogramı 25 ila 50 lira arasında alıcı bulması ise, bölge çiftçisinin gözünü bu ürüne yöneltti. Domates gibi çeşitli meyve ve sebze üretimi yapan bazı çiftçiler, arazilerinin bir bölümünde Stevia’ bitkisi ekerek karlı olarak nitelendirdikleri bir alternatif ürün kazandı.

ÜRÜNÜN gelir getiren bir bitki olduğunu belirten Harun Karaman, bu nedenle çiftçi için tercih nedeni olduğunu belirterek, “Ürün gittikçe çiftçiler arasında yayılıyor. 1 dekarlık alanda yaklaşık 800 kilogram ürün elde ediliyor. Kilogramı 25 ila 50 lira arasında satılıyor. Bu da diğer ürünlere nazaran çok daha fazla gelir sağlıyor. Sağlıklı bir tatlandırıcı olan bu ürüne iç piyasadan da talep artıyor. Talep doğrultusunda üretimi artmaya devam edecektir” dedi.

EVLİ ve 4 çocuk babası 23 yıllık çiftçi Veli Caner (56), ürünün yetişmesi için harcanan maliyetin düşük olmasının tercihte bir neden olduğunu belirterek, “Masrafı az bu ürünün. Az gübre kullanıyorsun. Serada da açık alanda da yetişiyor. Gelir de getiren bir ürün” dedi.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.