SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Euroserve işçileri örgütleniyor

Bu haber 27 Ağustos 2022 - 9:33 'de eklendi.

‘Mücadeleden başka şansımız yok’

Torbalı’daki Philip Morris fabrikasında faaliyet gösteren Euroserve Hizmetleri A.Ş.’de örgütlenme çalışmasını ilerleten DİSK/Gıda-İş Sendikası, işçilerle toplantı düzenleyip yol haritasını belirledi.

DİSK/Gıda-İş Sendikası, İzmir Torbalı’da bulunan Philip Morris (Marlboro) fabrikasında faaliyet gösteren Euroserve Hizmetleri A.Ş.’de çalışan üye işçileriyle toplantı düzenledi. Torbalı Belediyesi Kültür Merkezi’nde işçilerle bir araya gelen DİSK/Gıda-İş Ege Bölge Temsilcisi Ufuktan Öden, örgütlenme sürecine dair bilgi verdi. Öden, “İş kolunda dünya tekeli olan Philip Morris fabrikasında işçiler, taşeron şirketlerde, düşük ücretle, zorunlu fazla mesaiye zorlanarak, baskı ve mobbingle çalıştırılmaya artık yeter demek için sendikamızda başlattığı örgütlenme çalışmasını, kısa sürede büyük çoğunluğun üye olmasıyla tamamladı” diyerek toplantıya katılan işçileri kutladı. “Örgütlenmek ve mücadele etmekten başka seçeneğiniz yok” diyen Öden, “Hükümet açlık sınırını 6 bin küsur açıklıyor. Aynı hükümet, asgari ücreti 5 bin 500 lira açıklıyor. Bu, ‘Siz aç karnına çalısın’ demektir. Asgari ücret açıklanırken Türk-İş Başkanı Atalay’ın kendisine ‘Bu yeter mi’ diye soran Cumhurbaşkanı’na ‘Siz nasıl uygun görürseniz’ dediğini hepimiz gördük. Oysa 15 gün, 1 ay bile geçmeden birçok fabrikadan ek zam eylemleri yükseldi. Böyle sendikacı, böyle sendikacılık olmaz” dedi.

“İŞÇİLERİN ÖRGÜTLENMESİNİN ÖNÜNÜ KESMEK İSTİYORLAR”

“Türkiye’de sendikalaşma anayasal bir hak olmasına rağmen sendikalılık oranı çok düşük. Bunun bir nedeni işverenlerin hukuk ve anayasa tanımazlığı ise diğer bir nedeni sendikalarda hakim olan uzlaşmacı patron yanlısı anlayıştır” diyen Öden, sözlerine şöyle devam etti: “İşçiler DİSK’te örgütlenmeye çalışıyor, gelmişler, mide bulandırıp üstüne çökmeye çalışıyorlar. Yok ‘Onların baraj sorunu var’mış, ‘Biz örgütlersek öyle bir sorun yok’muş… O zaman gelip örgütleseydiniz. DİSK’i beklediniz işçilerin örgütlenmesi için. Örgütsüz binlerce fabrika ve milyonlarca işçi varken, bazı sendikalar buralarda örgütlenme çalışması yürütmek bir yana, işçilerin örgütlenmesini engelleme peşindeler. Sendika olarak Torbalı’ya temsilcilik açtık, örgütlenme çalışması başlattık, iş kolumuzda uzlaşmacı, diyalogcu olmakla övünen sendikalar, Tekgıda-İş, Öz Gıda-İş, işi gücü bırakmış, sendikamızın dolayısıyla işçilerin örgütlenmesinin önünü kesmek istiyor. Çünkü bunların örgütlü olduğu işyerlerinde işçiler asgari ücret dolayında ücret alıyor.”

“Torbalı’daki Dr. Oetker ve Özgörkey işçilerine bakın. Ek zam talep eden işçilerin karşısına patrondan önce sendikacılar çıkıyor. Utanmadan işçiyle alay ederek ‘Tabii patronun kasası para dolu ya, size vermeyi bekliyor. Yasada ek zam diye bir şey yok’ diyorlar. Utanmadan işçilere yalan söylüyorlar. ‘İş kolu barajını aşamayan sendikalar sözleşme yapamaz’ diyorlar. Baraj altında kalan Türk-İş’e bağlı Deriteks ve DİSK’e bağlı Dev Turizm-İş’te sözleşme imzalandı. Sözleşme yapamaz dedikleri Gıda-İş, Antalya’da nasıl sözleşme imzaladı” diyen Öden, imzalanmış toplu sözleşmelerden çeşitli örnekler gösterdi.

“YETKİ İŞÇİDEN, İŞÇİNİN BİRLİĞİNDEN ALINIR”

Öden, “Biz bu işyerinde örgütlenmeyi çoğunlukla tamamladık. İşverene hemen bir toplu sözleşme çağrısı yapacağız. Bunun iki yolu var: Ya bizimle masaya oturacak ya da kabul etmeyecek. Biz de örgütlü gücümüzle kabul ettireceğiz. Bunun barajla ya da başka bir şeyle alakası yok. Bunu sendikalar iyi bilir çünkü Bakanlık’tan yetki aldıkları halde sözleşme imzalayamadıkları onlarca fabrika var. Yıllardır yetkili olup sözleşme yaptıkları ancak yetkiyi kaybettikleri yerler var. Biz biliyoruz ki yetki imzalı kağıtla olmuyor. Yetki işçiden, işçinin birliğinden alınır. İşçilerin ulusal, uluslararası kazanılmış haklarından, meşru ve haklı taleplerinden alınır. Bizler hiç sendikanın olmadığı işyerinde, işçilerin birlik olarak haklarını aldığını da gördük. İşverenin sendikaya itiraz ettiği yerde, işçilerin direnişiyle patronu masaya oturttuğunu gördük. Marlboro’da da örgütlenme çalışmasında olduğu gibi kararlı ve birlikte mücadele ederseniz kısa zamanda kazanırız” diye konuştu.

“BİRLİKTE MÜCADELE EDECEĞİMİZİ PATRON GÖRMELİ”

Birçok işçi eyleminden örnekler veren Öden, özellikle TPI direnişini işçilere anlatarak şunları söyledi:“Geçtiğimiz gün 4 arkadaşımız, -şirket ne derse desin, hepimiz biliyoruz ki sendikal nedenle- Marlboro’da işten atıldı. Baskılar devam ediyor. Ancak birlikteliğinizi korursanız haklarınızı kazanırsınız. Bundan sonrası için bir arkadaşımızı bile feda etmeyeceğiz, etmemeliyiz. Bizim birlikte mücadelemizi patron görmeli. Toplu sözleşme için yüzlerce maddeyi birlikte hazırlayacağız. Kararları birlikte alarak bu sendikayı birlikte fabrikaya sokacağız.”

“SORUNLARA KARŞI BİRLİKTE SES ÇIKARMALIYIZ”

Söz alan işçiler ise artan baskılara, zorunlu fazla mesailere ve 5-2 olan çalışma düzeninin 6-1 olmasına tepki gösterdi.

İşçiler, “Öncelikle arkadaşlarımız işten atılmamalı ve atılanlar geri alınmalı. İstemediği bölümde çalışması için işçilere baskı yapılıyor, bunları engellemek için bir araya gelmeliyiz. İşten atmalara ve diğer sorunlara karşı birlikte ses çıkarmalıyız. Zorunlu fazla mesailere kalmamalıyız” dedi.

Toplantıda, katılan işçilerle işyeri komitelerinin belirlenmesinin yanı sıra işyeri temsilcileri de oylama ile seçildi.

Toplantı sonrasında işçiler, atılan işçilerin geri alınması, zorunlu fazla mesai dayatmasına son verilmesi, sürgün baskı ve mobbing uygulamasının son bulması ve sendikal hakların tanınması taleplerini iletmek üzere fabrika bahçesinde açıklama yapma kararı alıp açıklamayı gerçekleştirdi.

İŞÇİLERİN TALEPLERİ

DİSK/Gıda-İş Sendikası, işçilerin ana talepleri üzerinden işverene görüşme talebinde bulundu.

İşverene iletilecek acil talepler ve bu talepler için nasıl bir mücadele yolu izleneceği işçilerin söz almasıyla belirlendi.

Ardından talepler ve bu talepler için yapılacak eylem biçimleri işçilerin oylamasına sunuldu.

İşçilerin talepleri ise şunlar:

Sendika seçme ve örgütlenme hakkına müdahale edilmesin, atılan işçiler geri alınsın, DİSK/Gıda-İş Sendikası tanınsın, sendikalı ve güvenceli çalışma düzeni hayata geçirilsin.

Dayanılmaz zam ve enflasyon koşullarında eriyen ücretler iyileştirilsin, tüm işçilerin ücretleri yüzde 65 oranında artırılsın.

İş yerinde zorunlu fazla mesai kaldırılsın, fazla mesaiye kalınması halinde fazla mesai ücretleri, normal çalışma gününde yüzde 100, pazar ve bayram tatillerinde yüzde 200 oranında artırılsın.

Her yıl için ayrı ayrı olmak üzere, kurban ve ramazan bayramlarında net bir maaş oranında ikramiye ödensin.

Bütün bölümlerde 5-2 çalışma sistemi uygulansın.

Banka promosyonları için ilgili bankayla anlaşma yapılsın ve promosyonlar işçilere ödensin.

(İzmir/EVRENSEL)

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.