SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Ergenlik döneminde doğru iletişim için 5 altın kural

Bu haber 07 Aralık 2023 - 0:35 'de eklendi.

Köşe yazarımız Psikolog İlayda Adıgüzel, ergenlik döneminde çocuklarla doğru iletişim için 5 altın kuralı açıkladı…

Ergenlik döneminin başlamasıyla birlikte pek çok çocuk hayatı ve kendi bedeninde oluşan bazı değişimleri sorgulamaya başlar.  ‘’ Bu dünyaya neden geldim , ailem için gerçekten değerli miyim, hayatın amacı ne, yeterince güzel ya da yakışıklı mıyım ? ‘’   gibi varoluşsal bazı sorgulamalar yaşayabilirler. Kimlik bulma arayışında olan çocuklar bu zorlu süreçte ebeveynleriyle, sosyal çevreleriyle ve arkadaşlık ilişkilerinde bir takım iletişim bozuklukları ve çatışmalar normaldir. Ebeveynlerin  bu süreçte ergen bireylerle sağlıklı bir iletişiminin olması yetişkinliğe adım atmak üzere olan çocuklar için hayati bir önem taşımaktadır. Unutmayın ki çocuğunuz henüz bir yetişkin değil ve size ihtiyacı var. Ergenlerle doğru iletişim için 5 altın kural.

İYİ BİR DİNLEYİCİ OLUN

“HİÇ kimse beni anlamıyor, dinlemiyor” Ergenlik dönemindeki çocukların ortak yakınması ve sorunudur.  Bu dönem çocuklarınızın sizden beklentisi ve ihtiyacı olan asıl şey  çözüm üretmek değil  onu  dinlemeniz ve anladığınızı hissettirmenizdir.

Çocuğunuz sizinle konuşmaya çalışırken onu reddetmeyin ve sözünü kesmeyin ve göz teması kurun. Konu yetişkinler  için basit ve önemsiz olduğu durumlarda bile konuya karşı ilginizi mutlaka gösterin çünkü sizin için basit ve önemsiz konularda onun dikkatle dinlemezseniz gerçekten önemli ve ihtiyacı olan konularla ilgili size gelmekten kaçınacaktır. onların bakış açılarına önem verin ve dinleyin. İyi bir dinleyici olduğunuzu görmek çocuğunuzun gelişmekte olan özsaygını arttıracak ve sağlıklı bir iletişimin yolunu arttıracaktır..

KIYASLAMA YAPMAYIN

ERGEN bir Çocuğunuzu başka çocuklarla karşılaştırmak çocuğun öz yeterliliğinin gelişimi açısından oldukça sakıncalıdır. Her çocuğun gelişimi kendine özgüdür  ve tüm çocuklar birbirinden özel ve biriciktir. Bunu unutmadan yaşamak ergenlerle iletişimin en önemli kuralıdır. Özellikle kardeşler arasındaki kıyaslama rekabeti arttıracak ve aile içi çatışmaya sebep olacaktır .

GÜVEN VERİN

ÇOCUĞUNUZLA olan iletişimde güven duygusu oldukça önemlidir. Her ne yaşarsa yaşasın onu sevdiğinizi, yargılamayacağınızı, arkasında olduğunuzu sık sık dile getirmekten kaçınmayın. Koşulsuz sevgi hissi güven ilişkisinin oluşması için oldukça önemlidir. Çocuğunuz bazen hatalar yapabilir  ama bu hatalar onların gerçek kişiliğinin bir yansıması her zaman değildir.  Nasıl ki yetişkin olarak hata yaptığımızda bu hatalarımızla anılmayı istenmezsak, ergenlik döneminde olan çocuklarımızda istemeyecektir. Çocuğunuz sizin ya da toplum tarafından onaylanmayacak bir olay yaşasa dahi bunu sizinle konuşabilmesi için güven duygusunun inşasına ihtiyaç vardır.

SAYGI DUYUN

ÖZELLİKLE ergenlik döneminde çocuklarımız derin bir kimlik arayışı içerisindedir. Bu süreçte onların arayışlarına saygı duyun. Kendi doğrularınızı empoze etmekten kaçının, yapmak istemediği şeyler için onu zorlamayın. Kendilerine veya başkalarına zarar vermedikleri sürece, kendi yollarında yürümelerine destek olun ve kimlik arayışlarına saygı duyun .

SAĞLIKLI SINIRLAR KOYUN

YANLIŞ sınırlar koymak ergenlik dönemindeki çocuğun gelişim sürecini engelleyecek bir faktördür. Bu nedenle sınır koymadan önce koymuş olduğunuz sınırların amacını ve gerekliliğini sorgulamak sağlıklı sınırların oluşumunu destekleyecek ve ebeveyn- ergen iletişimini kolaylaştırıyor olacaktır.  Çocuğunuza karşı koyduğunuz sınırlarda onların beklenti duygu ve düşüncelerini göz ardı edilmemelidir. Koyulan sınırlarda ebeveynlerin tutarlılığı çok önemlidir. Eğer ki çocuğunuz koymuş olduğunuz kuralları bir defaya mahsus bile olsa kaldırdığınızı görecek olursa bunu tekrarlamaktan ve sizin kurallarınızı ihlal etme çabasından vazgeçmeyecektir.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.