SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Bayramda sağlıklı beslenmenin yollarını Tınaztepe’li diyetisyen anlattı!

Bu haber 05 Temmuz 2022 - 3:19 'de eklendi.

Tınaztepe Torbalı Hastanesi Diyetisyeni Meryem Altınyaklaşan Kurban Bayramı’nda sağlıklı bir et tüketimi için yapılması gerekenleri anlattı.

DİYETİSYEN Altın, sözlerini şöyle sürdürdü; “Bayramlar bütün aile bireylerini bir araya getirmekle birlikte beslenmelerde tatlı, şeker tüketimine ek olarak kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığının artmasına de sebep olmaktadır. Kurban bayramında; sağlıklı beslenmenin temel prensiplerinden olan yeterli ve dengeli beslenmeye, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne özen gösterilmelidir. Özellikle bu dönemde, hipertansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet (şeker hastalığı) hastalığı olan bireylerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir.

ETİ NASIL TÜKETMELİYİZ?

HAYVANLARIN kesilmesinden, tüketime sunulmasına kadar olan tüm aşamalarda kişisel hijyen kuralları ihmal edilmemelidir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerinde ki sertlik hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Özellikle mide rahatsızlıkları olan bireyler, eti 24 saat bekletmeden tüketmemelidir. Etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli “kanserojen maddelerin” oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir. Izgara yapılacaksa etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak ve “kömürleşme” olmayacak şekilde ayarlanmalıdır.

Et hazırlamada kullanılan kesme tahtaları ve bıçaklar çiğ sebze ve meyveleri doğrama işleminde kullanılmamalıdır. Etler iyi kalite proteinin yanı sıra yağ, çeşitli mineraller ve vitaminleri de içermelerine rağmen C ve E vitaminini içermezler. Bu nedenle etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya yanında C vitamininden zengin sebzelerin tüketilmesi sağlıklı beslenme için gereklidir. Böylece hem besin çeşitliliği sağlanmış hem de sebzelerde bulunan C vitamini, demirin emilimini arttırmış olur.

ETİ NASIL SAKLAMALIYIZ?

ETLER büyük parçalar halinde değil birer yemeklik olacak şekilde kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrılıp buzdolabı poşetlerine koyularak buzdolaplarının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise 3-4 ay süreyle saklanabilir. Etlerin, “oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil”, buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalıdır. Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Bu yüzden çözünen et hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır. Sağlıklı yaşamanın temel koşullarından biri olan fiziksel aktivitenin bayram süresince de yapılarak, miktarı kişiden kişiye değişse de günde 2-2,5 litre su tüketilmelidir. Herkese sağlıklı, mutlu, iyi bayramlar…”

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.