SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Dolandırıcıların yeni tuzağına sakın düşmeyin!

Bu haber 20 Eylül 2022 - 22:11 'de eklendi.

Son zamanlarda hızla artan telefon ve zararlı yazılım dolandırıcılıklarına her gün bir yenisi daha ekleniyor. Önceden kişiler hakkında sosyal medya araştırması yapan dolandırıcılar, öğrendikleri bilgiler doğrultusunda kendilerini bazı şirketlerin müdürü, çalışanı veya polis olarak tanıtıp hedefledikleri kişilerden maddi çıkar elde etmeye çalışıyor. Torbalı’da özellikle son günlerde yaşanan dolandırıcılık olaylarına karşı uyarılarda bulunuldu.

TELEFON dolandırıcılarının yanı sıra bir de teknolojik cihazlara gönderilen zararlı yazılımlar yardımı ile ulaşıp bilgi eden dolandırıcılıklarda da bir artış söz konusu. Resim ve videoların arka yüzüne zararlı yazım yerleştirip üzerine tıklanınca cihazlara yerleşen yazılımlar ile kişileri izleyip, duyabilen dolandırıcılar da bu yolla kişilerin kişisel bilgilerinin yanı sıra banka ve kredi kartı numaralarına ulaşabiliyor.

YAPILAN açıklamada; “Son günlerde sık sık dolandırıcıların yeni iki yöntemi ile karşılaşıyoruz.    ‘05314946173’yle başlayan telefon hatlarından kişileri arayan dolandırıcılar, kendini internet sağlayıcısı olarak tanıtıyor, kişisel bilgileri talep edip, para koparmaya çalışıyor. Bir diğeri ise sosyal medya üzerinden mesaj yazan dolandırıcılar, “miras kaldı” yöntemini kullanıyor.  Dolandırıcılar mesajlarında, yurt dışında yaşayan ve aynı soyadını taşıdığınız kişinin bankada ciddi miktarda parası olduğunu, kendisinin de söz konusu kişinin muhasebecisi ya da çalıştığı bankanın müdürü olduğunu belirtiyor. “Size miras kaldı” ya da “Suç işledi banka parasına el koyacak, yardımcı olun aynı soyadını taşıdığınız için banka size bilgilerini verir, parayı kurtarırız” diye insanlarını kandırmaya çalışan dolandırıcılar, mesajlarının sonuna e-mail adresi ve telefon numarası da bırakıyor.

TÜM bu konularla ilgili bilgi veren Siber Güvenlik Uzmanı Arda Topal, vatandaşları uyardı. Topal, vatandaşların bu gibi durumlarda yapması gereken ilk şeyin bilgilerini paylaşmayarak, telefonu kapattıktan sonra resmi hatlardan ilgili yeri arayıp konuyu doğrulatmak olduğunu söyledi. Zararlı yazılımlarla ilgili dikkat edilmesi gerekenlere de değinen Topal, “Bilmediğiniz site ve resimlere tıklamayın. Virüs programlarınızı güncelleyin” dedi.

“KENDİLERİNİ MÜDÜR, POLİS, SAVCI OLARAK TANITIYORLAR”

SİBER Güvenlik Uzmanı Arda Topal, Siber ortamda fishing diye bir kavramın olduğundan bahsederek, bu kavram altında birçok dolandırıcılık metodu olduğunu vurguladı. Dolandırıcıların, bazı değişik tekniklerle kişi bilgilerine ulaşıp maddi çıkar elde etmeye çalıştıklarını vurgulayan Topal, dolandırıcı yöntemlerinden bazılarında dolandırıcının kendini savcı, polis ya da bir işletmenin sahibi olarak tanıtarak kişi bilgilerine ulaşmayı hedeflediklerini anlattı. Topal, dolandırıcıların öncelikle hedef aldığı kişileri sosyal medya üzerinden araştırarak onlarla ilgili bilgi topladıklarını kaydederek, anne adı, telefon numarası gibi bilgilerle kişileri kandırmaya çalıştıklarını belirtti. Sosyal medyadan toplanan bilgiler doğrultusunda dolandırıcıların kişileri arayarak kendini banka müdürü, Nethouse müdürü gibi tanıttıklarını ve banka hesabı, banka bilgileri, kimlik bilgileri gibi daha detaylı bilgilere ulaşmaya çalıştıklarını kaydeden Topal, son zamanlarda bitcoin’de de benzer dolandırıcılıkların yaşandığını, bitcoin cüzdanını, adresini ele geçirmeyi hedeflediklerini söyledi.    Topal, dolandırıcıların ulaştıkları bilgilerle dolandırdıkları kişilerin parasını kendi hesaplarına aktardıktan sonra dolandırıcılığı başkası yapmış gibi gösterdiklerini ifade ederek, aynı yöntemle elde edilen bilgilerle suçu başkası yapmış gibi kanıt bıraktıklarını kaydetti.

“ZARARLI YAZILIMLA SİZİ İZLEYİP, DİNLEYEBİLİRLER”

TOPAL, zararlı yazılımlara da değinen Topal, bu zararlı yazılımları resim ve videoların arka yüzüne yerleştiren dolandırıcıların, kişinin resim ve videoya tıklamasını hedeflediğine dikkat çekti.     Hedefteki kişilerin resme veya videoya tıklaması ile zararlı yazılımın telefona veya bilgisayara yerleştiğini söyleyen Topal, böylelikle dolandırıcıların zararlı yazılım yerleşen cihazlardan kişileri izleyebildiğini veya dinleyebildiğini vurguladı.    Topal, zararlı yazılımların yerleştiği cihazlardan kredi kartı bilgileri kullanıldığında bilgilere ulaşılabildiğini, aynı şekilde banka hesapları ve şifrelerin de görülebildiğini kaydederek, vatandaşları dikkatli olmaları için uyardı.

“TEKNOLOJİNİN GELİŞİMİ İLE DOLANDIRMAK DAHA KOLAY OLDU”   

2010 yılından sonra teknolojinin halk arasında daha fazla yaygınlaşarak, kullanımının daha fazla arttığını belirten Topal, yaygınlaşan kullanımla dolandırıcılıkların da daha çok arttığının altını çizdi.    Topal, teknoloji gelişmeden önce dolandırıcıların yönteminin daha çok çek ve evrak sahtelemek olduğuna işaret ederek, artık dolandırıcıların işinin kolaylaştığını, kopyalama ve baskı aleti kullanmak zorunda kalmadıklarını anlattı. Topal, dijital medyanın da yaygınlaşması ile dolandırıcılık haberlerinin de daha fazla yayıldığına dikkat çekti. “Ekonomik krizin de dolandırıcılıkların artmasında etkisi vardır” diyen Topal, bu işin sosyolojik boyutu olduğunu kaydetti.

“ARAYIP TEYİT EDİN”   

TOPAL, vatandaşların bu gibi durumlarda yapması gereken ilk şeyin bilgilerini paylaşmayarak, telefonu kapattıktan sonra resmi hatlardan ilgili yeri arayıp konuyu doğrulatmak olduğunu söyledi. Topal, sözlerine şu şekilde devam etti: “Eğer sizi polis arıyorsa ve bazı iddialarda bulunuyorsa, telefonu kapatıp 155’i arayıp doğruluğunu sorgulayın. Ya da bankadan arıyoruz diyorlarsa kapatıp bankanızı arayın.” Zararlı yazılımlarla ilgili dikkat edilmesi gerekenlere de değinen Topal, “bilmediğiniz site ve resimlere tıklamayın. Virüs programlarınızı güncelleyin” tavsiyesinde bulundu.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.