SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Çevre Mühendisleri Odası’ndan kritik uyarı

Bu haber 27 Şubat 2023 - 2:08 'de eklendi.

Son dönemde kömürle ısınanların sayısının arttığı Torbalı’da özellikle akşam saatlerindeki hava kirliliği, sağlığı tehdit ediyor. Yapılan araştırmalara göre Torbalı’da kirlilik değerlerinin normalinden iki katın üzerinde olduğu ortaya çıktı

HAVALARIN soğumasıyla birlikte İzmir’de pek çok noktada hava kirliliği de kendini hissettirmeye başladı. Doğalgazın olduğu yerlerde bile bu yakıtın aşırı pahalı olması nedeniyle kömürle ısınmaya geçiş yapanlar çoğalırken, düşük kalorili, kalitesiz kömürler ve sanayi bölgelerindeki fabrikaların bacalarından çıkan filtrelenmemiş dumanlar, insanların oksijen yerine zehir solumasına sebep oluyor. İzmir’in pek çok noktasında 2022 kirlilik oranlarının, ulusal sınır ortalamasının üzerinde olduğu öne sürüldü. İzmirliler, uzun süredir oksijen yerine zehir soluyor. Bu durumda insanların açık havada spor yapması bir yana yürümesi bile sakıncalı görülüyor. Çevre Mühendisleri Odası, hava kirliliğinin arttığı yerlerde çok ciddi önlemler alınması gerektiğine vurgu yaparken, İzmir Tabip Odası da hastalara ve yaşlılara maskesiz dışarı çıkmamaları tavsiyesinde bulundu.

TORBALI, KARŞIYAKA VE ÖDEMİŞ’TE PARTİKÜL DEĞERİ, SINIRIN İKİ KAT ÜSTÜNDE

TANYERİ, şu bilgiyi verdi: “2022 Yıllık ortalama PM10 (Partikül) değerleri Aliağa, Bornova, Çiğli, Gaziemir, Karabağlar, Karaburun, Karşıyaka, Menemen, Ödemiş ve Torbalı’da ulusal sınır değerlerin üzerinde, Bayraklı ve Yenifoça’da ise sınır değerlere çok yakındır. Torbalı, Karşıyaka, Ödemiş istasyonlarında ulusal sınır değerlerin 2 katına yakın seviyededir. 2022 Yıllık ortalama PM 2,5 değerleri de çoğu ilçede sınırı aşmış, bazılarında ise sınıra yakın durumdadır. Dünya Sağlık Örgütü standartlarıyla karşılaştırıldığında, PM10 ve PM2,5 değerlerinin o değerlerin üzerinde olduğu görülüyor. İzmir’de 9 adet ölçüm istasyonunda 5 farklı parametre (NO2(azot dioksit), SO2 (kükürtdioksıt), CO (karbonmonoksit), PM10 (Partikül), O3 (ozon)) ölçülüyor. Soluduğumuz hava içerisinde bulunan toz, polen, küf, yanma sonucu oluşan parçacıkları, organik bileşikler gibi 10 mikron ve daha küçük parçacıklar PM10 (partiküler madde) olarak, 2,5 mikron ve daha küçük parçacıklar ise PM2.5 olarak adlandırılır. Doğrudan solunum yolu ile vücudumuza giren bu parçacıklar sağlık riskleri açısından oldukça önemlidir. Kış gelince azotdikotsit, kükürkdioksit, karbonmonoksit, partikül ve ozon değerleri, olumsuz yönde artıyor. Aliağa endüstri bölgesinde yer alan demir çelik ve petrokimya tesislerinin emisyonları, İzmir’in havası kirleten bir kaynaktır. Aliağa için çok acil önlemler alınmalıdır. Kirliliğin çok yüksek olduğu ilçelerde de ciddi denetimlerle kirliliğe yol açan yakıtların kullanılmasının önüne geçilmelidir.”

İNSANLAR ARTIK NE BULURSA YAKAR HALE GELDİ

2022 ortalamaları hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Serhat Tanyeri, PM10 değerlerinin Aliağa, Aliağa Bozköy, Bornova, Çiğli, Gaziemir, Karabağlar, Karaburun, Karşıyaka, Menemen, Ödemiş ve Torbalı’da ulusal sınır değerlerin üzerinde olduğunu söyledi. Başkan Tanyeri, “Bayraklı ve Yenifoça’da ise sınır değerlere çok yakın. Torbalı, Karşıyaka, Ödemiş istasyonlarında ulusal sınır değerlerin 2 katına yakın seviyededir. 2022 Yıllık ortalama PM 2,5 değerleri Bornova ve Konak’ta ulusal sınır değerlerin üzerinde, Çiğli, Karşıyaka, Kemalpaşa’da sınıra yaklaşmış durumda. Ortalama değerler, DSÖ standartlarının çok üzerindedir ve bu büyük bir tehlikeye işarettir. İnsanlar, ekonomik darboğaz nedeniyle doğalgaz yerine kömür veya odun yakmaya başladı. Hatta kömür ve odun bulamayınca, ne bulursa onu yakarak ısınır hale geldi. Belediyeler düşük kalorili, hava kirliliğine yol açan kömürlerle ilgili denetlemelerde bulunuyor ama yine de önüne geçilemiyor. Kömürün karbon emisyonu çok daha yüksek. Kömür kullanımı arttıkça risk de artacaktır” diye konuştu

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.