SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Böbrek taşı ihmale gelmez

Bu haber 16 Mart 2023 - 22:12 'de eklendi.

Tınaztepe Torbalı Hastanesi Üroloji Polikliniği Doktoru Op. Dr. Ali Talip Baştürk, böbrek taşının ülkemizde sık rastlanan sağlık sorunlarından biri olduğunu dile getirdi. Baştürk, “Hem böbrek taşının oluşumunu engellemek hem de oluşmuş taşları düşürmek için mutlaka bol su içmek gerekiyor. Ayrıca, hastanemizde böbrek taşı sorunu olanlara müdahale ederek, hastanın sağlığına kavuşmasını sağlıyoruz” dedi.

TÜRKİYE’DE neredeyse her 10 kişiden birinin böbrek taşı sorunuyla karşılaştığını belirten Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ali Talip Baştürk, tedavi edilmediğinde böbreğin kaybedilmesine bile yol açabilen bu taşların nasıl oluştuğunu hakkında açıklamalarda bulunarak, “Kandaki mineraller, normal şartlarda böbrekler tarafından süzülerek atılır. Bu taşlar idrarda çözünür. Eğer böbrekte sıvı azsa, yani hasta yeterince su içmiyorsa, o zaman mineraller birikerek kristale dönüşür, bu kristaller de zamanla taş şeklini alır. Yeterli su içmemenin yanı sıra hayvansal proteinleri ve tuzu fazla tüketmek, kullanılan bazı ilaçlar, böbrekteki birtakım bozukluklar, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları da böbrekte ve idrar yollarında taş oluşmasına yol açabilir” şeklinde konuştu.

TAŞIN VARLIĞI VE NEREDE OLDUĞU TESPİT EDİLİR

BÖBREK taşının ağrıya neden olduğunu ve bazı hastaların bu ağrıyı çok şiddetli şekilde hissettiğini söyleyen Op. Dr. Baştürk, “Hastada bel bölgesinde hissedilen ağrının yanı sıra idrar yaparken yanma, idrarda kan, sık idrara çıkma ya da tam tersi idrar yapamama, mide bulantısı gibi şikayetler görülebilir. Teşhis için genel muayenenin ardından hastadan bazı tahliller istenir. Ayrıca ultrason ya da tomografi çekilmesi gerekebilir. Bu şekilde taşın varlığı ve nerede olduğu tespit edilir” dedi.

‘ÇOK BÜYÜK BİR BÖLÜMÜ KENDİLİĞİNDEN DÜŞÜYOR’

TINAZTEPE’Lİ Üroloji hekimi, tedavi yöntemleriyle ilgili bilgiler paylaşarak, “Bazı hastalarda taşın vücuttan atılması için bol su içmek ve hareket etmek yeterli olabiliyor. Boyutu 4 mm’nin altında olan taşların çok büyük bir bölümü kendiliğinden düşüyor. Bu durumlarda hastaya yalnızca ağrı kesici veriyoruz. Bazı hastalarda ise lazerle taş kırma yöntemini uyguluyoruz. Bu yöntemde böbrek ya da idrar kanalında bulunan taşları lazerle parçalayarak vücuttan atılmasını sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.