SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Uzman Psikolog Yurtçu’dan ‘çocukluk korkuları’ hakkında önemli uyarılar!

Bu haber 29 Ekim 2022 - 2:28 'de eklendi.

Çocukluk dönemi korkuları yaşa ve döneme göre farklı şekillerde görülebilir. Çocuklar ne olduğunu bilmediği, hangi şekilde karşılaşacağını bilmediği gerçek ya da hayali şeylerden korkar ve korunmaya ihtiyaç duyar. Bu durum zaman zaman hem aileyi hem çocuğu oldukça zorlayabilir. Torbalı’daki ofisinde hizmet veren Uzman Psikolog Şerife Erküçük Yurtçu, ailelerin korkan çocuğa nasıl yaklaşmaları gerektiği ve çocukluk korkuları hakkında önemli bilgilendirmede bulundu.

YAKAMOZ Psikoloji Merkezi sahibi Uzman Psikolog Şerife Erküçük Yurtçu, “Aileler korkan çocuğa nasıl yaklaşacağı konusunda kararsız kalabilirler. Bazı aile tutumları çocuğun korkusuna yeni korku ekleyebilir. “Korkarsan gelir seni alır.“   “Ağlarsan polisler gelir.” gibi cümleler çocuğun korkusunun daha da artmasına sebep olur.

ÇOCUKLARIN korkusunun bir çok nedeni olabilir. Bebeklik döneminde sıçrama gibi olan korku tepkileri, 2 yaş sonrası dil becerisinin artmasıyla ifade edilmeye başlanır. İfade edilen bu korkular Karanlıktan, tuvaletten-deliğe düşmekten, banyodan, yalnız kalmaktan, cadılardan, hırsızlardan, yabancılardan, doktordan, polisten korkma şeklinde olabilir. Çocuğun yaşına göre korkuları değişiklik gösterebilir.

ÇOCUĞUN korktuğu şeyden neden korktuğunu bilmek önemlidir. Korku çocuğun yaşadığı bir deneyim sonrası gelişebilir. Bir hayvanın saldırısına uğrayan çocuk o hayvandan korkabilir. Medikal süreçler geçirmiş bir çocuk doktor ve hastaneden korkabilir. Ailelerin doğru disiplin yöntemlerini kullanmaması da çocukta korku geliştirebilirler. Örneğin, olumsuz bir davranışı engellemek için yapılan tehdit içerikli yaklaşım çocuğun korkusunu tetikleyebilir. Aşırı korumacı tutum da çocuğun baş etme becerisini zedeler, kendi kendini koruyamamaktan korkabilir. Olası tüm tehlikelerden korkmasına sebep olabilir.

ÇOCUĞUN korkusuna destek olmanın en iyi yolu çocuğu anlamaya çalışmaktır. Uzun süren korkular doğru yaklaşımla ortadan kalkabilir. Korkunun normal ve temel bir duygu olduğunu bilmek ve kabul etmek bu sürecin yönetilmesi için önemlidir.  Ebeveyn tutumunuzla alakalı olduğunu düşündüğünüz korkular için kendi yaklaşımınızda değişiklik yapmanız gerekir. Çocuğun korkusuyla ilgili hikayeler okumak, korkusunu anlatmasına fırsat vermek, korkusunu çizmesini sağlamak çocuğun korkusuyla yüzleşmesine destek olur. Paylaşılan olumsuz duygular giderek azalır. Çocuğunuzu dinlemek korkusuyla baş etmesine destek olur.”

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.