SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Ürün hasat edilmeden önce tespit ediliyor

Bu haber 22 Haziran 2023 - 1:51 'de eklendi.

Torbalı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, taze sebze ve meyve numuneleri alarak pestisit kalıntısı analizi yapılması için laboratuvarlara gönderiyor.

BİTKİ koruma ürünlerinin etiket bilgilerinde yer alan tavsiyelere göre kullanılması sayesinde doğal dengenin korunması, insan sağlığına yönelik oluşabilecek risklerin önlenmesi ve bitkisel üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan “Taze Meyve Ve Sebzelerde Hasat Öncesi Pestisit Denetim Talimatı” kapsamında; ilçemizde asma yaprağı, üzüm, kiraz, marul, hıyar, ıspanak, domates, biber ve patlıcan ürünlerinin yetiştirildiği tarla, bağ ve bahçelerden hasat öncesi dönemde ürün örnekleri alınıyor.

TARIM ve Orman Bakanlığına bağlı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından her ay gönderilen listelere göre, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu hükümlerine uygun olarak numuneler alınırken, bu esnada her çiftçide mevcut olan Üretici Kayıt Defteri de kontrol edilerek, kullanılan tarım ilaçlarının reçete ile alınıp alınmadığı da denetleniyor. Reçetesiz zirai ilaç (pestisit) kullandığı tespit edilen üreticiye ve reçetesiz ilaç satan bitki koruma ürünleri bayisine de cezai işlem uygulanıyor.

GIDA Kontrol Laboratuvar Müdürlüğünden gelen analiz sonuçlarına göre; Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği’ne uygun olmadığı tespit edilip, örnek alınan ürüne ruhsatı bulunmayan bir zirai ilaç aktif maddesine rastlanması halinde, 5996 sayılı Kanun’un 39. Maddesine gereği üreticiye yasal hakları bildirilerek işlem başlatılıyor. Ayrıca denetim ve numune alma çalışmaları esnasında, görevlilere gerekli kolaylığı göstermeyenler hakkında aynı Kanun’un 41. Maddesine göre idari para cezası uygulanıyor.

TARLADAN Sofraya, Güvenilir Gıda sloganıyla yola çıkılan Kalıntı İzleme Programı sayesinde, bitkisel ürünlerde hatalı veya tavsiye dışı pestisit kullanımı nedeniyle insan sağlığına yönelik risklerin Maksimum Kalıntı Limitleri [Maximum Residue Limit (MRL)] ile sınırlandırılması ve önlenmesi amacıyla, bitkisel ürünlerin hasat edilmeden ve dolayısıyla tüketicinin sofrasına ulaşmadan önce denetlenmesi sağlanıyor.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.