SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Tulum’daki meyve bahçelerinde ‘şarka virüsü’ görüldü

Bu haber 30 Haziran 2021 - 23:27 'de eklendi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Torbalı İlçe Müdürlüğü, meyve üreticilerini ‘şarka virüsü’ne karşı uyardı.

Torbalı’ya bağlı Tulum Mahallesi’nde sert çekirdekli meyvelerde görülen ‘Şarka Virüsü’ için Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü teknik personeli tarafından numune alımı gerçekleştirdi. Kontrollerde bulunan görevliler üreticilere bu virüs hakkında detaylı bilgi verdi. Kurum tarafından yapılan yazılı açıklamada, şarka virüsünün özellikle kayısı, erik, şeftali meyveleri için önemli bir hastalık olduğunu belirtildi. Virüsün ekonomik olarak zararlı organizmaların başında geldiğini belirten açıklamada, “Virüs ürünün kalitesinde direk zarara yol açar. Virüs ile bulaşık ağaçlarda, meyvelerde şiddetli deformasyonlar ve hasat zamanından önce erken döküm olmaktadır. Şiddetli enfeksiyonlarda yüzde 100’e varan oranlarda zarar oluşabilmektedir” ifadelerini kullanıldı.

NUMUNE ALIMI GENÇ BAHÇELERDE DAHA FAZLA YAPILMAKTADIR

İlçede virüs için çalışmaların her yıl planlı bir şekilde yapıldığını aktaran yetkililer, şunları kaydetti: “İlçemizde özellikle kayısıda ve diğer sert çekirdekli meyve bahçelerinde yaprakta numuneler alınarak analize gönderilmektedir. Arazide yapılan çalışmalarda numune alımı genç bahçelerde daha fazla yapılmaktadır. Ayrıca bahçelerde zararlı kontrollerine çıkılırken şarka etmenine dikkat çekilmekte şüphelendiğimiz numuneler incelenmekte hatta olgunluk döneminde çekirdek iz düşümlerine bakılmaktadır. Bu çalışmalar sonucunda şüphelendiğimiz numuneler ilgili Enstitüye analiz amacıyla gönderilmektedir.”

‘HASTALIĞI ORTADAN KALDIRMAK ÇOK ZORDUR YADA İMKANSIZDIR’

Virüsün bulaştığı bölgede tedavi etmenin imkansız olduğuna değinilen açıklamaya şöyle devam edildi; “Eğer virüs bir bölgeye bir kez bulaşmışsa, hastalığı ortadan kaldırmak çok zordur yada imkansızdır. Sıkı karantina uygulamalarının yanında kültürel tedbirlerle hastalığın yayılmasının önlenmesine çalışılmaktadır. Sadece hastalıktan ari sertifikalı üretim materyali kullanmak, virüsün girişini engelleyebilir. Bunun yanında düzenli olarak yaprak biti ile mücadele etmekte virüsün bir bölgeye yerleşimini engelleyebilir. Eğer virüs bir bölgeye girmişse eradikasyon ve yukarıdaki önerilen kontrollerle beraber çok zor da olsa amacına ulaşabilir.”

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.