SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Torbalı’da binlerce kiracıyı ilgilendiren düzenleme yürürlüğe girdi

Bu haber 13 Haziran 2022 - 0:46 'de eklendi.

Torbalı’da binlerce kiracıyı ilgilendiren konutta kira artışını sınırlayan düzenleme dün yürürlüğe girdi. 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen sözleşmelerde, kiracıya yüzde 25’in üzerinde zam yapılamayacak. Öte yandan Torbalı’da yaşayan kiracılar ise bu durumdan memnun

TORBALI’DA binlerce kiracının beklediği, Konut Kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan yasa, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yayımlanan karara göre, 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenecek konut kira sözleşmelerindeki artış, bir önceki kiranın yüzde 25’ini geçemeyecek. 1 yıl süreyle TÜFE 12 ay ortalaması yerine sabit oran uygulanacak. Uygulanan bu düzenleme ise Torbalı’da yaşayan kiracıları oldukça memnun etti.

TORBALI’DA YAŞAYAN KİRACILAR DÜZENLEMEDEN MEMNUN

TORBALI’DA yaşayan binlerce kiracı ise yapılan bu düzenlemeden memnun. Enflasyonun her geçen gün arttığını ve kira oranlarının da her geçen gün arttığını ifade eden Torbalı’da yaşayan Aslı Güler, “Hayat pahalılığı her geçen gün artıyor. Torbalı’da kiralar da çok fazla arttı. Ben evimde şuanda 2 bin 500 liraya kalıyorum. Önümüzdeki ay zam yapılacaktı. Ben de kara kara zammı düşünüyordum. Bu düzenleme sayesinde biraz da olsun rahatladık. En azından en üst seviye belli oldu. Biz de ayağımızı yorganımıza göre uzatırız. Ama artık hayat pahalılığının önüne geçilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

YENİ KİRA VE İŞYERİ KAPSAM DIŞI

-KİRA artışına sınırlama getiren düzenleme sadece mevcut konut kiracıları için geçerli olacak. Yeni kiraya verilecek evler ve işyerleri için bir sınırlama bulunmuyor.

-Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yenilenen sözleşmelerde artış sınırlaması uygulanamayacak.

-5 yılı dolduran kiracılar için kira tespit davalarının açılmasının önünde bir engel yok. Kira bedelinin düşük kaldığını düşünen mülk sahipleri tespit davası açabilir. Bu durumda bölge rayicine bakılır ve kiracıya indirim yapılarak yeni kira bedeli belirlenir. Dava sonucunda ev sahibinin beklediği rakam aynen geçerli olmaz, kiracılar korunur. Gayrimenkul hukuku uzmanları, bu davaların 2-2.5 yıl sürmesi nedeniyle anlaşma yolunun seçilmesini tavsiye ediyor.

-Gündemdeki diğer bir konu da tahliyeler. Ev sahipleri mevcut düzenleme nedeniyle kiracıyı tahliye edemez. Mülk sahipleri kendisinin ya da bakmakla yükümlü olduğu kişinin ihtiyacı durumunda tahliye isteyebilir. Bu durumda da evi üçüncü kişilere 3 yıl süreyle kiraya veremez. Evi daha yüksek fiyatla başkasına kiraya vermek için ihtiyacım var yalanını söyleyenler de tazminat ödemek zorunda kalır. Sadece 10 yıl uzama süresi dolan kira için herhangi bir gerekçe göstermeden tahliye istenebilir.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.