SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Tınaztepe’li diyetisyenden Ramazan’da beslenme önerileri

Bu haber 22 Mart 2023 - 0:42 'de eklendi.

Tınaztepe Torbalı Hastanesi Diyetisyeni Meryem Altın, Ramazan’da sağlıklı beslenmenin ve zinde kalmanın ipuçlarını veriyor…

DİYETİSYEN Altın’a göre, ‘Ramazan döneminde zayıflayacağını düşünenler yanılabiliyor; çünkü bazı bireyler bu dönemde kilo bile alabiliyor. Zayıflayanlar ise ne yazık ki sağlıklı dokularından kayıp yaşayabiliyor ve verdikleri kiloları Ramazandan sonra geri alabiliyor. Bu dönemi daha rahat geçirebilmeniz için belli önlemler almalısınız.

TINAZTEPE’Lİ diyetisyen yaptığı açıklamada, ‘Öğün sayısının azaldığı, öğünler arasındaki saatlerin uzadığı bu dönemde yeterli ve dengeli beslenme çok büyük önem taşımaktadır. Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için birey öğünlerini; sahur, iftar ve iftardan 2 saat sonra yapılan bir ara öğün olmak üzere 3 öğün şeklinde planlayabilir.

RAMAZAN ayı boyunca mutlaka sahur yapılmalıdır. Akşamdan yiyip yatılmamalıdır. Böylece hem açlık süresi kısalmış olur ve de metabolizma yavaşlamamış olur. Sahur sizi susatmayacak ve uzun süre tok kalmanızı sağlayacak bir içeriğe sahip olmalıdır. Sahurda, protein açısından zengin olan süt ürünleri (yoğurt, süt, ayran), tam buğday ürünleri ve lif açısından zengin olan yeşil yapraklı sebzeler tüketilebilir.  Kahve ve çay gibi içecekler, içerdiği kafein sebebiyle idrara çıkmayı sıklaştırdığı ve su kaybını hızlandırdığı için sahurda tercih edilmemelidir. Sucuk, salam, sosis, pastırma gibi baharatlı ve aşırı tuzlu besinler, ertesi gün fazla susamanıza sebep olabileceğinden sahurda tercih edilmemelidir.

UZUN süreli açlığın ardından orucu ağır yiyeceklerle açmak kan şekeri dengesizliklerine ve mide rahatsızlıklarına sebep olabilir. Bu nedenle yanında 1 adet hurma veya zeytin ile birlikte oruç, su ile açılmalı, çorba ile devam edilmelidir. Hazımsızlık sorunları yaşamamak adına çorbanın ardından yemeğe 5-10 dk ara verilmelidir. Mideyi rahatsız etmemek ve fazla kalori alımını engellemek için kızartma ve kavurma yöntemleri yerine ızgara, fırınlama, haşlama veya buğulama yöntemleri tercih edilmelidir. Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına neden olmamak ve tokluk hissinin oluşabilmesi için yemekler daha yavaş tüketilmelidir.

RAMAZANDA daha az hareket edilmesi sebebiyle, bağırsak hareketlerinin yavaşlayabilir. İftardan sonra yarım saatlik yürüyüşler, sindirimi kolaylaştırır.

RAMAZAN ayında, gün içinde sıvı ve mineral kaybı yaşanır. Bu durumu telafi edebilmek için iftar ve sahur arasında kalan dilimde yeterli sıvı tüketimi önemlidir. Tek seferde yüksek miktarlarda su tüketimi değil, aralıklı olarak 2-2.5 lt su tüketilmelidir.’

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.