SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Satışlarda 4 kat düşüş… İklim krizi aktarları vurdu!

Bu haber 29 Ocak 2024 - 18:49 'de eklendi.

Mevsime bağlı olarak soğuk algınlığı vakalarındaki artış insanları ek gıda takviyesi alma yönünde itiyor. İzmir’in açık hava alışveriş merkezi olan Kemeraltı’nda aktarlık yapan Köy Değirmen’in işletmecesi Abdullah Gökçel, İzmir’de havaların henüz soğumadığını söyleyerek satışların geçen senelere göre 4 kat daha düşük olduğunu belirtti. Gökçel aynı zamanda İzmirlilerin en çok kullandığı baharat ve aktar bitkilerini sıraladı.

HAVALARIN soğumasıyla birlikte yurt genelinde soğuk algınlığı vakalarında artış yaşanmaya başladı. Vakalarda yaşanan artışların ardından vatandaşlar soğuklara karşı bağışıklığını arttırmak için ek takviye gıdalara ihtiyaç duyuyor. İzmir’in açık hava alışveriş merkezi olan Kemeraltı’nda da bu dönemde aktarlarda hareketli günler yaşanması beklenirken aksi bir yoğunluk göze çarpıyor.

‘HAVALAR SOĞUMADI, KIŞ SEZONU SÖNÜK GEÇİYOR’

KEMERALTI’NDA bulunan Köy Değirmeni Aktar’ın işletmecisi Abdullah Gökçel, bu sezon için satışların düşük seviyede olduğunu belirterek, “Ihlamur, adaçayı, kaynar dediğimiz zencefil tarçın karışımları gibi karışımlar veya kış çayı gibi karışımlar kış vakitlerinde insanlar grip olduğu zaman tükettiği bitkiler olur. Bu tamamen havanın soğumasıyla alakalı. Sadece grip olursa da içmiyor insanlar bunları. İnsanlar üşüyecek ve öyle canı isteyecek. Bu durumlarda gelip alırlar. Havalar soğumadığı için insanların canı istemiyor. Hasta da olsa geçiştiriyorlar. Bu da bizim önümüzde bir engel oldu. Bizim için kış sezonu sönük geçiyor” dedi.

‘GEÇEN YILLARA KIYASLA DÖRTTE BİR ORANINDA DÜŞÜŞ VAR’

GEÇTİĞİMİZ yılların aynı dönemine kıyasla satışların 4’te 1 oranında düştüğünü belirten Gökçel, “Kabaca söylemek gerekirse bu dönem için geçtiğimiz yıllarda en az 4 katı ıhlamur veya adaçayı satıyorduk. İnsanlardan salgından etkileniyorlar ancak ufak tefek kıpranmalar var. İnsanlar gerçek anlamda üşüse daha hareketli olacak. Bizim işime daha çok soğuk, kar, kış geliyor. Kar lastiği satmak gibi” ifadelerini kullandı.

‘İZMİR’İN HANDİKAPI BİR SOĞUK BİR SICAK HAVA’

BU dönemde İzmir’deki havanın bir soğuk bir sıcak olması sebebiyle mesleki bir handikap yaşadıklarını belirten Gökçel, “İzmir’de havalar bir gün soğusa bile bir gün sonra açılıyor. Bu bizim meslek için bir handikap. Yarın ne olsa hava açılacak deyip almaktan vazgeçiyorlar. Bir hafta, 15 gün soğuk havanın sürmesi gerekiyor. İlk bir iki gün soğuk olunca insanlar almayı düşünüyorlar ama almıyorlar. Dördüncü günden sonra kış gelmiş deyip o zaman almaya başlıyorlar” dedi.

ALSANCAK İLE KEMERALTI’NDAKİ FİYATLAR NEDEN FARKLI?

GÖKÇEL, Kemeraltı ile Alsancak gibi merkezi yerlerdeki fiyat farkının farklı olmasını şu ifadelerle açıkladı: Biz burada 12 ay çalışıyoruz. Alsancak’ta insanlar belki en fazla 8 ay çalışıyor. Yaz mevsiminde orada çoğu insan ayrılıyor. Bodrum’daki insanların 3 ayda 12 aylık masraf çıkarmasına benziyor. Bu Alsancak için tam tersi bir durum. Üç-dört ay boş geçiyor, kiralar ve masraflar devam ediyor. Bizim burada 12 aylık sabit müşterisi var. Kemeraltı’na İzmir’in her yerinden hatta çevre illerden bile insan geliyor. Alsancak’a Alsancak’taki insanlar gidiyor. Yazın ana caddede gezen insanlara bakmamak lazım. Orada kiralar da epey pahalı.

İZMİRLİ HANGİ BAHARAT VE BİTKİLERİ TERCİH EDİYOR?

SON olarak İzmirlilerin baharat tercihine değinen Gökçel şunları söyledi: Baharat olarak kimyon ve kekik ilk ikide. Herhangi birini birinci sıraya koymak zor. Üçüncü sırada pul biber olabilir. Şifa amaçlı olarak zencefil, tarçın ve karanfil kullanılıyor. Dördüncü sırada ise adaçayı var. İzmir’de kuşburnu, hibiscus gibi bitkileri çok tercih etmiyorlar. Biz tavsiye edince olabilir diyorlar. Kuşburnu da yoksa şifa bitkisi. Bu bölgede kuşburnu o kadar bilinmiyor, belki de yetişmediği içindir.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.