SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Köyler boşalıyor, emlak fiyatları artıyor

Bu haber 20 Mart 2021 - 9:34 'de eklendi.

Pek çok çalışanın hayali, işini bırakıp şehir yaşantısından sıyrılarak hayalindeki köye ya da sahil kasabasına yerleşmektir. Ancak bunu yapmak o kadar kolay değil. Realty World yetkilisi Zühtü Efe, köylerdeki zeytinlik ve tarım arazilerinin prim yaptığını, İzmir dahil diğer şehirlerden de ‘şehirden köye’ dönüşün başladığını söyledi.

TORBALI’NIN nüfusu 200 bine dayandı. Nüfus ayrıntılarına bakıldığında yüzde 70’in merkezde yaşadığı görülüyor. Oysa bir zamanlar ilçenin kırsal kesimindeki nüfus, şehir merkezinde ikamet edenlerin neredeyse 4 katıydı. Binde 49’a ulaşan büyüme hızı ile Türkiye’nin büyüme hızını 3’e katlayan Torbalı’nın gelişim ayrıntılarına baktığımızda köy ve şehir arasında büyük bir göçün yaşandığı görülüyor. Torbalıların köylerden merkeze geçmesinin başlangıcı ise yaklaşık 10 yıl öncesi. Verimli topraklara sahip olması nedeniyle bir zamanlar tarımın başkentiydi. Halen bu özelliğini koruyan Torbalı, gelişen sanayi ile birlikte sanayinin de merkezi oldu. Bu gelişme, tersine göçün de yaşanmasına neden oldu. Torbalı’da hizmet veren Realty World yetkilisi Zühtü Efe, 50 yıl önce şehir merkezinde sadece 11 bin kişi ikamet ederken, kırsal bölgelerde ise tam 32 bin kişi yaşadığını, bugün ise tam tersi yaşandığını söyledi. Adeta, “Köyden indim şehre” sözünün hayat bulduğu Torbalı’da köyler adeta boşalmış durumda. Bir zamanlar 57 bin olan kırsal kesim nüfusu şimdilerde 15 bin civarında. 50 yıl içerisinde ilçenin kırsal alanındaki yaşayan vatandaşlar, iş imkânları nedeniyle şehir merkezinin yolunu tuttu. Şimdilerde köyler hobi amaçlı merkezin keşmekeşinden kaçanların tercihi.

‘KÖYLERDE İKAMET EDERKEN, OVANIN VERİMLİ TOPRAKLARINDA İSE ÜRETİM YAPIYORDU’

GELİŞİMİN son 20 yılda yaşandığını anlatan deneyimli emlakçı Zühtü Efe, “Torbalı, bir zamanlar çiftçi ilçesi olarak biliniyordu. 603 kilometrekarelik bir sınıra sahip olan ilçenin yerleşim alanı genellikle dağlardı. Ovada ikamet eden vatandaşların sayısı oldukça azdı. Aileler, köylerde ikamet ederken, ovanın verimli topraklarında ise üretim yapıyordu. Bu, geçiş yıllarda yapılan nüfus sayımlarında da kendini gösteriyor. Son 50 yıl baz alındığında bir zamanlar kırsal alandaki nüfusun, şehir merkezindeki nüfusun tam 5 katı olduğu gözleniyor. Kırsal alandaki tarımsal ve hayvancılık faaliyetler azalırken, ovanın verimli toprakları ise fabrikalara ev sahipliği yapmaya başladı. Her yıl 3 farklı ürünün yetiştirilebildiği ovanın zengin arazileri, son 15-20 yıl içinde büyük fabrikaların inşa edildiği alan oldu. Bugünlerde binlerce fabrikaya ev sahipliği yapan Torbalı ovasının düzlük alanı yapılaşmaya ev sahipliği yapıyor” diye konuştu.

2007’DE KIRSAL NÜFUS 57 BİN İDİ

TORBALI’NIN kırsal alanda 22 köy yaklaşık da 10 mahalle bulunuyor. Bu bölgelerdeki nüfus giderek azalırken, vatandaşlar şehir merkezine yerleşmeyi tercih ediyor. Bunun en büyük nedeni ise çiftçilik ve hayvancılığın para kazandırmaması. Realty World yetkilisi Efe, “İlçe merkezindeki fabrika sayısının artması ve yeni iş olanaklarının çoğalması, kırsal alandaki vatandaşların da şehir merkezine taşınmasına neden oldu. 1965 yılında şehir merkezinde sadece 11 bin kişi yaşarken, kırsal alanda ise bu rakam 32 bin idi. Kırsal alandaki nüfusun en yüksek olduğu yıl ise 2007. Bundan tam 7 yıl önce kırsal alanda tam 57 bin kişi yaşıyordu. Kırsal alandaki nüfus artışı 42 yıl boyunca sürdü” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.