SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Hayvancılık sektörü sıkıntı içerisinde

Bu haber 10 Ocak 2024 - 0:53 'de eklendi.

Giderek artan maliyetlerden dolayı üreticilerin giderlerini karşılayamadığını ifade eden Torbalılı üreticiler, hayvan bakanların sayısının da gün geçtikçe azaldığını kaydettiler.

ARTAN maliyetler ve yüksek fiyat artışı her sektörü etkilediği gibi hayvancılık sektörünü de etkiledi. Üreticiler, “Bir yem çuvalı beş yüz lira. Akaryakıt, elektrik gibi girdiler de çok fazla. Önceden bizim sokağımızda herkesin baktığı hayvanları olurdu. Ama şimdi birkaç komşum ve benim elimde hayvan var. Benim gençliğimde her ev en az yirmi tane hayvan bakardı. Ama şimdilerde şehir hayatına bir yönelme var. Sanki şehirde kurtuluş var. Ben bu düşünceyi anlamıyorum. Biz toprakla uğraşan bir kültürüz. Babalarımız, büyük dedelerimiz hep hayvancılıkla geçimini sağladı. Hayvancılık biter diyemiyorum. Çünkü hayvancılık biterse aç kalırız. Ben de bırakamam hayvancılığı çok seviyorum. Çocuklarım bu işle ilgilenmiyor. Ben tek başıma devam ediyorum. İsim veriyorum hayvanlarıma. Onlarla konuşuyorum. Büyük olanın ismi Paşa, diğerinin adı Pelinsu, birinin adını da oğlum kendi koydu” dedi.

“25 SENE ÖNCE HAYVANCILIK ÇOK İYİYDİ”

“ELİMDE olan bir dananın fiyatı 150 bin, başka bir dananın fiyatı 80 bin lira” diyen üreticiler, “Bakıldığında fiyatlar çok iyi gibi görünüyor. Ama maliyetler çok fazla. Ben tek başıma bu işi yapıyorum. Zararım belli, karım belli. Bundan 25 yıl önce hayvancılık sektörü çok güzeldi. Ben o dönemde bu işi yaparken bu kadar çok maliyetlerin yüksek olduğunu hatırlamıyorum. Şu anda benim baktığım bir hayvanın günlük maliyeti fazla oluyor. Ayda nereden baksan 100 bin lira yapıyor. Her ay benim hayvanlarımı satmam gibi bir durum söz konusu değil. Yazın yonca bahçemde hayvanlarımı otlatıyorum. Ama kış aylarında böyle bir şansım olmuyor. Geçen haftalarda yağan yağmurların tarlalarda çıkan otlara ve çimenlere çok faydası oldu.

Baksana her yer yemyeşil. Hayvanın bedeni zayıf olduğunda etinden verimli bir şekilde yararlanamayız. Besicilik yapmak bu dönemde aşırı maliyetli. Otuz hayvanın on tanesi doğuruyorsa yirmi hayvan beleşten yiyor. Tarlada, ovada hayvanları otlatırsan yem maliyetlerinden az da olsa etkilenmezsin. Benim baktığım hayvanlar doğal içeriklerle besleniyor. Ben de bilirim günlük 60 litre süt veren hayvanlara bakmayı. Ama ben doğal içeriklerle beslenmesine özen gösteriyorum. Ben yem ve saman vermiyorum. Bugün dört ineği eşim sağdı, toplamda 20 litre süt aldık. Tek bir hayvandan 60 litre süt alan hayvancı arkadaşlarım da var” ifadelerini kullandı.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.