SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Hasadı biten tarlalar, çobanların işine yarıyor

Bu haber 18 Ocak 2021 - 10:35 'de eklendi.

Torbalı’da kış mahsulleri hasadı tüm hızıyla devam ederken, hasadı sona eren tarlaları ise çobanlar kullanıyor. Yem masraflarını azaltmak için kışın küçükbaş hayvanlarını otlatmak isteyen üreticiler, ovada otlatılacak alan olmaması nedeniyle çözümü tarlalarda buldu.

TARIMA dayalı sanayi bölgesi olarak anılan ve göç alan veren bir ilçe konumunda bulunan Torbalı’da, toplamda 330 bin dekar ekilebilir tarım arazisi bulunuyor. Yaklaşık 10 bin çiftçi ailesinin faaliyetlerini yürüttüğü kentte nüfusun yüzde 60’ı tarım ve hayvancılıkla geçinirken, kışlık ürünlerde devam eden hasat çalışmaları, hem tarım hem de hayvancılık sektörüne hareket getirdi.

DAHA çok Özbey, Yeniköy, Kaplancık, Ahmetli, Sağlık, Pamukyazı, Subaşı ve Bülbüldere bölgelerinde ekimi gerçekleşen pırasa, karnabahar, brokoli, kereviz ve lahana gibi kışlık ürünler mevsimlik tarım işçilerinin tempolu çalışmasıyla tarlalardan iç piyasaya aktarılırken, tarlalarda kışlık ürünlerden kalan atıklar da çobanlara yaradı.

ZORLU kış döneminin yaşandığı ilçede yem masraflarından başını kaldıramayan üreticiler, küçükbaş hayvanlarını ovaya sürerken, kış mevsimi nedeniyle otlak alan bulmakta güçlük çeken çobanlar, hasadı tamamlanan tarlaların yolunu tutmaya başladı.

KIŞ MEVSİMİ BU YIL DAHA ETKİLİ

İLÇEDE küçükbaş üreticilerinden olan Fatma Emir kış mevsiminin diğer yıllara oranla bu yıl daha da etkili olduğunu söyledi. Yem masraflarının kurlardaki dalgalanmalar nedeniyle yüksek fiyattan üreticiye ulaştırıldığını kaydeden Emir, yem masraflarını minimum seviyeye düşürmek için hasadı biten tarlalarda hayvanlarını otlattığını belirtti. Hasat işlemi sona eren noktalarda bulunan atık kışlık ürünlerin yaprakları ya da gövdesinin hayvanlar için bulunmaz bir lezzet olduğuna dikkati çekti.

“ÇÖZÜMÜ TARLADA BULDUK”

EMİR, yem masraflarının fahiş fiyat üzerinden üreticiye ulaştırıldığına vurgu çözümü hasadı biten kışlık mahsullerinde tarlalarında bulduğunu ifade etti. Hayvanlarını planlı ve programlı olarak hasadı sona eren tarlalara sürdüğünü kaydeden Fatma Emir, “Bu şekilde tarla sahibi ürün atıklarını toplamak zorunda pek kalmıyor. Hayat şartları gün geçtikçe zorlaşıyor. Yem masraflarıyla cebelleşirken, hayvanların diğer yandan sağlık masraflarıyla başımız yerden kalkmıyor. Çözümü tarladan bulduk desek yeridir” dedi.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.