SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Halkalı lekeye karşı uyardılar

Bu haber 28 Nisan 2023 - 1:13 'de eklendi.

Torbalı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından; Subaşı, Tulum ve Helvacı Mahallelerinde Zeytinde Halkalı Leke Mücadelesi hakkında bilgilendirme ve Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri Tebliğ kapsamında çiftçi denetimleri yapıldı…

ÜRETİCİLERLE, bordo bulamacı hazırlanması ve zeytinde halkalı leke mücadelesi ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı. Zeytinde halkalı leke hastalığıyla mücadele edilmesi gerektiğinin unutulmaması gerektiğini ifade edilen açıklamada, Zeytin çeşitlerinin hastalığa duyarlılık açısından farklılık gösterebildiği ifade edildi.

GIDA Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Torbalı İlçe Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Zeytin çeşitleri hastalığa duyarlılık açısından farklılık gösterebilir. Hastalığın ilk belirtileri ilkbaharda yaprakların üst yüzeylerinde görülen siyahımsı-gri renkte yuvarlak noktalar şeklindeki lekelerdir. Bu noktaların bulunduğu yerde renk açılır, daha sonra çevresinde normal yaprak renginde bir halka oluşur. Bunu dıştan ikinci bir açık renkli halka çevirir. Sonra tekrar koyu renkli bir halka oluşur. Bu görünüm nedeniyle hastalığa ‘halkalı leke hastalığı’ adı verilir” denilerek üreticilere uyarıda bulunuldu.

HASTALIKLA MÜCADELE ÖNEMLER ÖNEMLİ

ZEYTİN halkalı leke hastalığı ile mücadelede kültürel önlemler önemli bir yer tuttuğu ve ayrıca kimyasal önlemlerle de ilaçlamanın etkili olduğu belirtilirken, alınacak önlemler konusunda da şu açıklamalara yer verildi, “Ağır, su tutan topraklarda, havasız ve nemli yerlerde zeytinlik tesis edilmemelidir. Su tutan arazilerde tesis edilen zeytinliklerde drenaj kanalları açılarak fazla su akıtılmalıdır. Gübreleme ve sulama, tekniğine uygun yapılmalıdır. Fazla azotlu gübre kullanılmamalıdır. Kireç bakımından zayıf topraklar kireçlenmeli veya kireçli gübre kullanılmalıdır. Ağaçlar havalanacak ve ışık alacak şekilde budanmalı, kuru dal ve dalcıklar budanarak temizlenmelidir. Yere dökülen lekeli yapraklar toplanıp yakılmalı veya derince sürülerek toprağa gömülmelidir.  Kimyasal mücadele Yaprakta belirtileri görüldüğünde bahçenin ilaçlanması çok önemlidir. Kış yağmurları öncesinde bir uygulamayı takiben bahar öncesi de yağış devam ederse bir ilaçlama gereklidir. Yeşil aksamın tam olarak kaplanması hastalığın kontrolünde hayati önem taşımaktadır. Kimyasal Mücadelede Bordo Bulamacı rahatlıkla kullanılabilir. Konu ile ilgili Torbalı İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personelleri her türlü teknik desteği sağlamakta olup gerekli bilgilendirmeler İlçe Müdürlüğü tarafından yapılmıştır” denildi.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.