SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Günde 80 TL’ye çapa sallayan kadınlar faturalarını ödeyemiyor

Bu haber 05 Haziran 2021 - 23:10 'de eklendi.

Torbalı ilçesinde 80 TL yevmiye karşılığında akşama kadar çapa sallayan kadınlar, ne faturalarını ne de kiralarını ödeyemediklerini söyledi. 

 TORBALI ilçesinde bulunan domates ve biber tarlalarında çapa yapan kadınlar, hem çalışma koşullarından hem de aldıkları yevmiyelerden şikayetçi. Sabahın erken saatlerinde işe koyulan kadınlar, akşama kadar sadece 80 TL yevmiye alabiliyor. Suriye’deki iç savaş sonrası göç etmek zorunda kalan Kobanêlilerin de aralarında bulunduğu kadınlar, saatlerce güneş altında çalıştıklarına işaret ederek, şartlarının düzeltilmesini istiyor.

ÇOCUK yaşlarda tarlalarda çalışmaya başladığını aktaran Ayşe Eren, 20 yıldır tarlalarda çalışmasına rağmen halen sigortasının bulunmadığını belirtti. Kışın soğukta, yazın ise sıcaklarda çalışmak zorunda kaldıklarını ifade eden Eren, birçok kez tarlalarda lavabo ihtiyaçlarını karşılayacak bir tuvalet dahi olmadığını söyledi. Hem belinde hem de boynunda fıtık olduğunu söyleyen Eren, “Birlikte çalıştığımız erkekler eve gittiklerinde dinlenebiliyor ama biz çocuklara bakmak, temizlik ve yemek yapmak zorundayız. Ertesi gün işe döndüğümüzde çoğumuz dinlememiş, uyuyamamış oluyoruz. Mecbur olmasam çalışmazdım” dedi.

4 ÇOCUĞUNU tarlalarda çalışarak büyüttüğüne dikkati çeken Eren, “Şimdi hepsi evlenme çağında ancak yoksulluktan evlendiremiyorum. Üniversiteye giden oğluma burs verilmediği için kredi aldı. Yarın bir işe girdiğinde devlet bu parayı ondan kesecek. Yardım yapmadıkları gibi çocuklarımızı borçlandırıyorlar. Bunca yıl çalıştıktan sonra durumum bu” ifadelerini kullandı. İktidarın emekçilere yönelik politikalarını eleştiren Eren, “Hiç memnun değilim, keşke oyumuzu vermeseydik. Devletten şimdiye kadar yardım alamadık.” diye kaydetti.

DAİŞ saldırılarından kaynaklı 7 yıl önce Kobanê’den Türkiye’ye göç eden Lila Muhammed (26), tarlalarda 80 TL yevmiye ile çalıştığını söyledi. Bu yevmiyenin yeterli olmadığını dile getiren Muhammed, “Yevmiyelerimiz çok düşük, insan bir şey alamıyor. Hiçbir şeyin kıymeti kalmamış, her şey pahalı. Kiralar pahalı, elektrik, su faturaları yüksek geliyor. Yevmiyelerimize zam yapılmalı” diye konuştu. Muhammed, şartların düzelmesi halinde memleketine dönmek istediğini sözlerine ekledi.

SURİYE’DEKİ savaştan dolayı 6 yıl önce ailesiyle birlikte göç etmek zorunda kalan Fatma Najjar (18) ise, okula gitmek yerine tarlalarda çalışmak zorunda kaldığına dikkati çekti. Najjar, “Buraya geldiğimizden beri çalışıyoruz. Hayat koşulları çok zor. Çalışmazsak, geçinemiyoruz. Bu yüzden okula da gidemiyoruz. Suriye’de okula gidiyordum. Burada evden tarlaya, tarladan eve gidiyorum. Geleceğim ne olacak bilmiyorum, hayal kuramıyorum. Şartlar düzeldiğinde ülkeme geri döneceğim. Okula giden çocukları görünce içim yanıyor. Keşke ben de gidebilsem” dedi.

İLÇEDEKİ tarlalarda “dayıbaşılığı” yapan Zeynep Başabaş da 25 yıldır tarlalarda olduğunu aktardı. 80 TL yevmiyenin geçim için yeterli olmadığına dikkati çeken Başabaş, “Aldıkları parayla ne kiralarını ne de faturalarını ödeyebiliyorlar. Ancak günlük ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar. Evine et almayı geçtim, sebze bile alamayan insanlar var” diye konuştu. Başabaş, şunları kaydetti: “Tarlada hepimiz ekmeğimizin peşindeyiz. Kadınlar, çaresizlikten çocuklarını evlerinde bırakıp geliyor. Ben de 5 çocuğumu buradan gelen parayla büyüttüm. Çalışmadığımızda çocuklarımıza götüreceğimiz bir ekmek olmuyor. Hayat çok zor.”

 

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.