SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Evsel atıkları çöpe atarken mutlaka ayrıştırın

Bu haber 07 Aralık 2022 - 1:02 'de eklendi.

Çevre kirliliğinin artış gösterdiği son yıllarda geri dönüşüm tesislerine gelen çöpler yeniden kullanılır hale geliyor. Çevre Yüksek Mühendisi Emine Nur Urlu ev sel atıklarında ayrılarak geri dönüşümde kullanılabileceğini belirtti.

SANAYİNİN artmasına bağlı olarak dünyada çevre kirliliği grafiklerinde büyük bir yükseliş yaşanıyor. Özellikle fabrikaların kullandıkları kimyasal karışımlar yer altı kaynaklarına telafisi imkansız zararlar veriyor. Uzmanlar mevsimlerdeki değişmelerin çevre kirliliğinde dolayı olduğunu belirtiyor. Doğayı korumak için önemler alınıyor. Çöpe atılacakların atık malzemelerin yeniden kullanılması amacıyla geri dönüşüm tesisleri yapılıyor. Ayrıca ormanlık alanlara çöp bırakılmasının zararları düzenlenen programlarla anlatılıyor. Çevre kirliliğinin önlenmesinde geri dönüşüm hayati bir yer tutuyor.

AVRUPA ülkelerinde geri dönüşüm sanayi tesisleri başta olmak pek çok alanda sürelik olarak yapıyor. Geri dönüşüm ile çevre kirliliğinin önüne geçilirken aynı zamanda tasarrufta yapılıyor. Öte yandan geri dönüşüm konusuna ağırlık veren ülkelerde evsel atıklar da farklı çöp poşetlerinde toplanıyor. Es Toprak geri dönüşüm tesisinde çalışan Çevre Yüksek Mühendisi Emine Nur Urlu ev sel atıklarla ilgili olarak, “Herkes kendi evinde geri dönüşüm için ayrı çöp kutuları yaparak geri dönüşüme katkı sağlayabilir. Bu tip bir sistemle çöplerini gruplandırarak biriktirenler aynı zamanda küçük çapta kazançta sağlayabilir. Örneğin evinde çöpe atacağı kağıt, cam, naylon gibi geri dönüşüme uygun atıkları biriktirenler bir süre sonra bu materyalleri geri dönüşüm tesislerine satabilir. Böylelikle çöpe atılarak doğaya verilen zarar en aza indirilirken kendi atıklarınızdan para kazanabilirsiniz” dedi.

ÇEVRE Yüksek Mühendisi Emine Nur Urlu ürünlerin doğadaki yok oluş süresine vurgu yaparak, “Doğaya attığımız atıkların çözünmesi ve toprağa, havaya, suya karışarak etkisiz hale gelmesi bazen aylar, bazen yıllar ve bazen de yüzyıllar sürüyor. Aslında etkisiz hale gelmesi demek son derece yanlış çünkü bu zor çözünen atık maddeler, doğaya karışırken kimyasal ve zararlı maddelerini de yayıyor. Bu nedenle doğal kaynaklar uygunsuz koşullara sahip oluyor, insanlar sağlığı tehdit eden bir hava solumak zorunda kalıyor, sağlıksız sular içiyor. Bazı maddelerin doğada çözülme süreleri ise strafor 5000 yıl – 2 milyon yıl, cam şişe 4000 yıl, plastik 1000 yıl, telefon kartı 1000 yıl, kaset 100 yıl – 1000 yıl, su boruları 1000 yıl, balık oltası 600 yıl, plastik tabak 500 yıl, pet şişe 400 yıl, deterjan 400 yıl kadar uzun sürüyor” diyerek konuşmasını noktaladı.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.