SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmanları’ndan önemli bilgiler

Bu haber 09 Eylül 2021 - 1:35 'de eklendi.

Özel Soğukçeşme Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Dil ve Konuşma Terapisti Berk Horzum ve Tuana Köse, çalıştığı alanlar konusunda önemli bilgiler verdi.

YETKİLİLER, gecikmiş dil ve konuşma bozukluğu, konuşma sesi bozukluğu, akıcılık bozukluğu, ses bozuklukları, motor konuşma bozukluğu, edinilmiş dil bozukluğu hakkında yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdiler;

“Gecikmiş dil ve konuşma bozukluğu: Her ay açtıkları online olarak ailelerimize evde çocuklarının dil konuşma gelişimini nasıl destekleriz eğitimleri bulunmaktadır. Bu eğitim sayesinde tüm Türkiye’ye aile danışmanlığı vererek çocuklarımızın evde dil konuşmasına destek olmaktadırlar.

Konuşma sesi bozukluğu: Ses hataları sonucu çocuklarımızın konuşma anlaşılırlığının düşük olması halinde gözlemlenmektedir. ses hatalarımızın problemine yönelik terapi süreci ile sonuca ulaşılmaktadır.) bunlar; artikülasyon, fonolojik bozukluklar, konuşma sesi apraksisi…

Akıcılık bozukluğu: Bunlar; kekemelik, hızlı bozuk konuşma…

Ses bozuklukları: Ses teli polibi, ses teli nodülü, ses kısıklığı, ses teli paralizisi vb.

Motor konuşma bozukluğu: Apraksi ve dizartri…

Edinilmiş dil bozukluğu: Afazi, parkinson, demans,tbi vb.

UNUTMAYINIZ!!!!!!

Dil-dudak egzersizleri konuşamayan çocuğu konuşturmaz. Yüz masajı konuşamayan çocuğu konuşturmaz. Sakız çiğnemesi, düdük üflemesi bir canlının konuşmasını sağlamaz. Dudak yalama çocuğunuzun konuşmasını sağlamaz. ‘Yurt dışından eğitim aldım, dil konuşma çalışıyorum’ vb. cümlelere kanmayınız.  Dil ve konuşma terapisti olmayıp çocuğunuza çok yanlış müdahalelerde bulunuluyor olabilir, mutlaka diploma sorunuz! Çocuğunuz yanlış çalışmalar ile ciddi bir kayıp yaşamasını istemiyorsanız mutlaka bir dil ve konuşma terapistine götürmelisiniz.

DİL GELİŞİMİNİ DESTEKLEMEK İÇİN İPUÇLARI

1-İlgisini takip edin (neye dikkatini veriyor ya da ne ile ilgileniyorsa onun hakkında konuşun ya da iletişim kurunuz)

2- Model olun (ses tonunuzu abartılı kullanabilirsiniz, bunun yanında jestler ile destek olunuz. Aynı zamanda abartılı hareketler ve ifadeler kullanınız.)

3- Basit bir dil kullanın (Kısa ifadeler ya da tek sözcükler kullanın. İlgilendiği şey ile ilgili yansıma sesleri kaçırmayınız. Örneğin: araba- vınnnn )

4- oyun oynayın (Çocuğunuzla iletişim kurmanın en iyi yöntemi oyundur. Çocuğunuz ile bol bol oyun oynamayı ihmal etmeyiniz.

5- Yüz yüze bakın (Çocuğunuz sizi görebilsin, göz temasını  her  zaman sağlamaya çalışın)

6- Dikkatinizi verin (Çocuğunuzun ilgisini takip edebilmeniz için her zaman dikkatinizi verin. Dikkat dağıtıcı etmenleri özellikle ekranı ortadan kaldırmalıyız)

BEKLENİLMEMESİ GEREKEN DURUMLAR ?

  • Babası da geç konuştu
  • Canı isteyince konuşuyor
  • Alfabedeki tüm harfleri biliyor ancak konuşmuyor.
  • Kelimeleri söylüyor ancak cümle kurmuyor. diye düşündüğünüz çocuğunuz aslında dil ve konuşma bozukluğu ya da gecikmesine sahip olabilir.

ERKEN İLETİŞİMİ GELİŞTİRELİM

1-            Çıkarttığı sesleri  ve hareketleri taklit ediniz.

2-            İletişim çabalarına yanıt veriniz.

3-            Yüz yüze oturmalısınız. oyun anında yüz yüze olmalısınız.

4-            Çocuğunuzun ilgisini takip ediniz.

5-            Oyun rutinleri oluşturunuz.

6-            Fazla yüz ifadeleri kullanarak odak ve ilgiyi sizin üzerinize çekmelisiniz.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.