SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Çelik: “Depremin yaşandığı fay hattı bir daha bu kadar büyük deprem yaratamaz!”

Bu haber 07 Kasım 2022 - 2:16 'de eklendi.

Geçtiğimiz hafta büyük korkuya neden olan deprem hakkında konuşan Jeoloji Mühendisi Kurtuluş Çelik, önemli açıklamalarda bulundu.

İZMİR’İN Buca ilçesinde 4 Kasım saat 03.29’da 5.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi ve bölge dün de 3.7’lik bir depremle sarsıldı. Torbalı’dan da hissedilen deprem hakkında Prof. Dr. Naci Görür, bir açıklama yaparak, depremin nedeninin Dağkızılca Fay Zonu olduğunu ve daha büyük bir depremin habercisi olduğunu ifade etmişti. Görür, “Arkadaşlar, İzmir/Buca’da 5,1 deprem oldu. MTA canlı fay haritasında deprem Dağkızılca Fay Zonu ile ilgili gözüküyor. Bu fay Gediz Grabeninin güney sınır fayından ayrılıyor ve Buca yakınından geçiyor. Şimdi depremin nerede olduğuna yoğunlaştık ama asıl önemli olan depreme… Hazırmıyız? Haritadan görüyorsunuz her taraf kırmızı, yarın daha büyüğü gelebilir” demişti. Jeoloji Mühendisi Kurtuluş Çelik ise, Naci Görür’e katılmadığını söyleyerek önemli konularda bilgilendirme bulundu.

TORBALI halkının da yakından tanıdığı isim olan Çelik, “Buca depremini birileri ‘Dağkızılca fayı’ ile ilişkilendiriyor, öteki ‘tuzla fayına’ bağlıyor. Böyle bir şey mümkün değil” dedi. Nedenini de açıklayan Kurtuluş Çelik, “Çünkü; bu fayların karakterleri birbirlerinden çok farklı. MTA sitesinde diri fay olarak nitelendirilen Dağkızılca ve tuzla fayları ‘Doğrultu atımlı faylar’dır. Doğrultu atımlı faylar, genelde kuzeydoğu-güneybatı yönlüdürler. Ana fay sistemi olarak tanımlanan her daim doğu-batı yönlü olan grabenlerler arası transferi sağlar. Yani transfer faylarıdır” diye konuştu.

“BU FAYIN BAŞKA FAYLARI TETİKLEYEBİLME İHTİMALİ, ‘SİNEĞİN İNEĞİ UYANDIRABİLME’ İHTİMALİNE BENZER”

“BUCA fayı ise düşey atımlı normal faydır ve haritada belirtilmemiştir” diye sözlerini sürdüren Çelik, “Bu fay, bir graben sisteminin türevi olup, muhtemelen İzmir fayı yükselen bloğu içinde gelişmiş, bağımsız, küçük segmentli bir faydır. Üretebileceği en büyük depremi de üretmiştir zaten. Bu fayın başka fayları tetikleyebilme ihtimali, ‘sineğin ineği uyandırabilme’ ihtimaline benzer” şeklinde konuştu.

 

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.