SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Bel fıtığı ameliyatından korkmayın

Bu haber 25 Mayıs 2022 - 1:09 'de eklendi.

Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sinan Karaağaç, bel fıtığı hakkında bilgi vererek ameliyatın korkulacak bir yanı olmadığını belirtti.

BEL fıtığının ne olduğunu ve nasıl oluştuğunu anlatan Op. Dr. Karaağaç, “Belimizde beş tane omurumuz bulunuyor. Her omurun arasında intervertebral disk dediğimiz yastıkçıklar(kıkırdaklar) bulunuyor. Kıkırdağın orta kısmında bulunan çekirdeğin etrafını saran lifler vücut sıvıları ile besleniyor. Ters hareketlerde, travmada, zorlu hareketlerde, ağır kaldırmada bu kıkırdak yapı git gide zarar görmeye başlıyor. Hastalarda zaman zaman bel ağrıları olmaya başlıyor. Kıkırdaktaki bozulma devam ederse fıtık olgunlaşıyor. Belden bacağa vuran ağrılar ve uyuşukluk olduğu zaman hastalar doktora başvuruyor ve biz de nörolojik muayene yaparak ve farklı tanı yöntemleri kullanarak kişide fıtık olup olmadığını öğreniyoruz” dedi. Fıtık rahatsızlığının risk faktörlerini sıralayan Tınaztepe’li Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı, “Hareketsizlik, obezite fıtıkta önemlidir. Sürekli sigara içmek de fıtık riskini arttırır” diyerek spor yapıp kasların kuvvetlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

‘HER BEL FITIĞI AMELİYAT EDİLMEZ’

FITIĞIN evrelerini sıralayan Op. Dr. Sinan Karaağaç, “Fıtığın aşamalarını; başlangıç, kendini belli etme ve fıtığın patlaması olarak sıralayabiliriz. Yerden bir şey alırken bacaklarımızı kıvırarak almak omurgaya yük bindiriyor. Çömelerek ve dizlerimizi kırarak almalıyız. Ağırlık kaldırırken iki elimizi kullanmalıyız. Bel fıtığının tedavi yöntemlerinden de bahsedecek olursak, her bel fıtığı ameliyat edilmez, gerekli gördüğümüz durumlarda ameliyat yaparız. MR yöntemi ile fıtığı ayrıntılı görüntüleyebiliyoruz. Mikroskoplar ile ameliyatlarda çok korkulan felç olma riskleri çok çok azaldı.Sinirler  zarar gördüğü zaman iler evrede hastalar idrarını tutamamaya başlıyor. Ciddi bir hissizlik oluyor. Ameliyatlar 2000 yılından bu yana çok gelişmiş yöntemlerle yapılıyor, kullandığımız mikroskoplar çok hassas aletler, bel fıtığı ameliyatları bir saat içinde bitebilen ameliyatlardır. Mikro cerrahi yöntemi ile küçük deliklerle yapılan ameliyatlar var. Her yöntem tüm hastalara uygun olmayabiliyor. En popüler ve başarılı yöntem ise mikro cerrahi yöntemdir. Bu yöntemde; 1-1.5 santimetrelik kesi yaparak içeriye giriyoruz” ifadelerini kullandı.

‘KİLOLU İNSANLARDA FITIK ÇIKMA İHTİMALİ YÜKSELİYOR’

AMELİYAT sürecinde en istemediğimiz durumlardan birinin enfeksiyon olduğunu kaydeden Tınaztepe Torbalı Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sinan Karaağaç, şunları kaydetti: “Mikrop kapması durumunda tedavi süreci uzayabiliyor. Ameliyat olan hasta hastanede 1 gece kalıyor. Bel fıtığı ameliyatlarından sonra fıtık tekrar edebilir. Ameliyat sonrası iki ay boyunca hasta hareketlerini ve yaşantısına çok dikkat etmek zorunda. Ağır işte çalışmamalı, belini zorlamamalı, aralıklarla dinlenmeli, 2 aylık süreçten sonra doktoruna danışarak spor yapmalı, özellikle yüzme ve plates öneriyoruz. Kişi beslenmesine dikkat etmeli, kilo almamalı! Çünkü; kilolu insanlarda baskı artıyor ve fıtık çıkma ihtimali yükseliyor. Sigara içimi azaltılmalı, mümkünse hiç içilmemeli” ifadelerini kullandı.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.