SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Aşırı sıvı kaybına neden olan yaz ishallerine dikkat!

Bu haber 19 Haziran 2023 - 23:26 'de eklendi.

Havuz ve deniz suyunun yutulması, gıdaların kirli suyla yıkanması ya da sıcakta bekleyip bozulan gıdalar yaz ishallerine zemin hazırlıyor. Özellikle risk grubunda olan yaşlılar ile küçük çocuklarda görülen yaz ishalleri doğru tedavi yapılmadığında ölüme bile neden olabiliyor. Yaz aylarında görünen ishal vakalarındaki artışın sebeplerini, ishal vakalarından korunma yöntemlerini, ishal döneminde tercih edilmesi gereken gıdaları ve uzak durulması gerekenleri Tınaztepe Enfeksiyon Hastalıkları Doktoru Filiz Arabacı anlattı.

TINAZTEPE Torbalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Filiz Arabacı, yaz aylarında, sıcakta mikropların daha kolay çoğalmaları, havuz ve denizlerden mikrop bulaşma riskinin artması, uygun ortamlarda saklanamayan gıdalarda bakterilerin artması gibi sebepler ishal vakalarının artmasına sebep olduğunu söyledi. Dr. Arabacı, “İshallerde en çok sıkıntı yaratan durum aşırı sıvı ve elektrolit (sodyum, potasyum) kaybı oluyor. Bu nedenle ishal tedavisinde sıvı tüketimi ve beslenme büyük önem taşıyor. İshalden korunma yöntemlerini ise şöyle; “Musluk suları ve kaynağı bilinmeyen suları tüketmeyin. İçine buz konulmuş suların ishal kaynağı olabileceğini unutmayın. Çiğ meyve ve sebzeleri iyice yıkamadan tüketmeyin. Gıdaları buzdolabı dışında uzun süre bekletmeyin. Kişisel hijyene önem verin ve sık sık ellerinizi yıkayın. İshalli kişilerle aynı tuvaletleri kullanmamaya dikkat edin” dedi.

UZMANINDAN TEDAVİ İÇİN ÖNERİLER

ENFEKSİYON Hatalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı olan Dr. Filiz Arabacı, ishal vakalarının tedavisi için de önerilerini paylaştı: “İshali olan kişiler düzelene kadar yağsız ve posasız gıdalar almalı. Çünkü yağlı ve liften zengin gıdalar bağırsakları daha fazla çalıştırır. Bu nedenle salata, sebze, meyve, kuru yemiş, çikolata ve kızartmalar ishal düzelinceye kadar tüketilmemeli; bağırsak hareketlerini hızlandıran kepek ekmeği yerine beyaz ekmek tüketimi tercih edilmelidir. İshalli kişiler yağsız makarna, haşlanmış patates, yağsız patates püresi, pirinç pilavı, haşlanmış yağsız et ve tavuk, yağsız ızgara köfte gibi ürünleri tüketebilir. İshal ve kusma ile kaybedilen sıvıyı yerine koymak, son derece önemlidir. Tüketilen su birden ve hızlıca değil az az ve sık sık olacak şekilde tüketilmeli.” Dr. Arabacı, kişilerin doktorlarına danışmadan ishal kesici ilaçlar kullanmamaları konusunda da uyardı: “İshal gelişigüzel kesilirse, sindirim sistemindeki  zararlı bakteri ve toksinlerin atılımı durabilir ve tablo daha da ağırlaşabilir.”

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.