SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Torbalı, tarih boyunca göçün merkezi oldu

Bu haber 14 Temmuz 2022 - 3:39 'de eklendi.

Tarih boyunca göçün merkezi olduk. 1800’lü yıllardan sonra ilçedeki tarımsal zenginlik nedeniyle Tatarlar, Göçmenler, Yörükler, Afro-Türkler soluğu Torbalı’da aldı. Bugün de, gelişen sanayi, göçün nedeni.

TARİH boyunca hep merkezi bir konuma sahip ve ticaretin kalbinin attığı yerleşim merkezi olan Torbalı, göçünde merkezi oldu. Geçmiş yıllarda, ilçenin verimli tarım arazileri göç nedeniyken, bugünlerde ise sayıları 2 bine ulaşan üretim tesisleri, Torbalı’nın Türkiye’nin dört bir yanından göç almasını sağlıyor. Özellikle son dönemlerde aldığı göç ile dikkat çeken ve nüfusu 200 bini geçen Torbalı, Türkiye’nin en çok göç alan bölgelerinin de başında geliyor. 1800’lü yıllardan itibaren Yörükler, Tatarlar, göçmenler hatta Afro-Türkler bile Torbalı’ya göç ederek burada yaşamaya başladılar. İlçedeki tarımsal zenginliğin neden olduğu bu göç sayesinde nüfus yükselirken, ilçedeki nüfus çeşitliliği de artmaya başladı.

İSMİNİ antik çağın ünlü şehirlerinden biri olan Metropolis diğer adıyla Triyanna ya da Tripolisten aldığı rivayet edilen Torbalı, tarihin bilinen devirlerinden beri çeşitli uygarlıkların merkezi oldu.Küçük Menderes Havzası’nın verimli toprakları üzerine kurulu olan Torbalı’da, M.Ö. 3000 yıllarında ilk yerleşim gerçekleşmiştir.Metropolis kentiyle birlikte yöre gelişmiş, M.Ö. 7. yüzyılda Lydia zamanında en parlak çağını yaşamış, daha sonrada sırasıyla Neolitik, Kalkolitik, Tunç Çağları ile Frigya, Lydia, Pers, Roma ve Bizans dönemlerini, 1071-1317 tarihlerinde Selçuklular ve Aydınoğuları, daha sonraları Osmanlı dönemini yaşamıştır.

TORBALI’NIN Türk egemenliğinde bir yönetim birimi statüsü kazanması 1390 yılında Yıldırım Beyazit’ın Şehzadesi Ertuğrul Bey’in vali olarak Aydın’a atanmasıyla başlamış, Torbalı o dönemde İzmir Sancağına bağlı bir yerleşim birimi olarak kayıtlara geçmiştir. Torbalı, 1425 yılından sonra ise Osmanlı yönetimi altına girmiştir.Birinci Dünya Savaşı’nı müteakiben 15 Mayıs 1919 – 7 Eylül 1922 yılları arasında 40 aya yakın süre işgal altında kalan Torbalı, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılması ve Cumhuriyetin ilanı ile birlikte İzmir’in Sancağı olarak kurulmuş, bundan sonra İzmir’e bağlı bir nahiye olmuştur.Torbalı 26 Haziran 1926 tarih ve 387 sayılı Teşkilatı Mülkiye Kanunu ile ilçe haline getirilmiş, 1927 yılında ise belediyelik olmuştur.

VERİMLİ topraklarıyla dikkat çeken Torbalı aynı zamanda, ticaretin de geçiş merkezi konumunda oldu. Bu durum, ilçenin yoğun göç almasına neden oldu. Osmanlı İmparatorluğu’nun en önemli padişahlarından olan II. Abdülhamit Han, döneminde ülkedeki Yörüklerin bir bölümü buraya yerleştirildi. 1860’lı yıllarda ise çalıştırılmak üzere gelen Afro-Türkler, daha sonra özgür bırakıldı ve onlarda burada yalamaya başladı. 1870’li yıllarda ise TorbalıTatarların ilgi odağı oldu. 1897 yılında Girit Göçmenleri Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi ile ülkeye girerken, bir kısmı da Torbalı’da ikamet ettirildi. 1912-1913 yılları arasında Balkan Savaşı’ndan sonra göç eden Balkan Göçmenleri’nin de adresi Torbalı oldu. 1924 yılında Rumeli’den göç edenler, 1936-1938 yılında ise Bulgaristan ve Romanya’dan göç edenler ilçeye yerleşti.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.