SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Sağlık katacak mucizevi baharatlar

Bu haber 13 Ağustos 2015 - 8:20 'de eklendi.

Baharatlar aroma, koku ve renkleriyle sadece yemekleri tatlandırmakla kalmıyor. Sağlığımıza sağlık da katıyor. Uzmanların ‘Uzak durun’ dediği tuza iyi ve leziz birer alternatif olmaları da bir diğer avantaj. Beslenme Uzmanı Elvan Odabaşı Kanar, mutfağınızda mutlaka bulundurmanız gereken baharatları sıralıyor…

YAĞ YAKTIRAN KİMYON

Kimyon için ‘mutfağın en fit baharatı’ diyebiliriz. Yağ yakımını hızlandırıyor, mide ve bağırsak şişkinliğini azaltıyor. Her gün bir çay kaşığı kimyon formunuzu korumada yardımcı. Kahvaltıda yumurtayla tüketirseniz tokluk hissini arttırıyor. Karabiber ve bal karıştırılarak tüketildiğindeyse afrodizyak etki yapıyor. Mideyi rahatlatmak, hazımsızlık ve gaz problemlerinden kurtulmak için birebir. Yapılan tıbbi çalışmalarda, kimyonun, kanserojen maddelerin zararlarını engelleyerek kansere karşı koruduğu da gösterildi.

ZENCEFİL STRESİN DE İLACI

Sadece bağışıklığı desteklemiyor, strese de iyi geliyor. Sürahinin içerisine biraz taze zencefil ve bir tam limon dilimleyin. Gün boyu içeceğiniz bu su hem hastalıklara karşı korur hem de yağ yakımınızı destekler. Toz zencefili de çorbalarınıza, balınıza ekleyerek bahar hastalıklarını kapı dışında tutabilirsiniz.

TARÇIN DİYABETE KARŞI

Mutfağın en güçlü antioksidanlarından biri. Kan şekerini düşürmek için süt veya yoğurda katarak kullanabilirsiniz. Bağışıklığı güçlendiriyor; sakinleştirici ve yorgunluk giderici. Tarçın kabuğunu günde 2-3 fincan yeşil veya beyaz çayla tüketerek hem metabolizmanızı hızlandırabilir hem de bel çevresindeki yağlanmaya neşter atabilirsiniz.

KIRMIZI BİBERLE YAĞ YAKIN

Acı tadını veren kapsaisin maddesi metabolizmayı hızlandırırken, besin değeri yüksek ürünlerle tüketildiğinde tüm gün tok kalmanıza yardımcı oluyor ve yağ yakımına sürat veriyor. Yüksek antioksidan içeriğiyle kanser riskini düşürüyor. Bağışıklılığı kuvvetlendiriyor. Kalp ve damar kalitesini arttırıyor. Göz sağlığınız için de önemli.

KARACİĞER DOSTU ZERDEÇAL

Karaciğerin yıllar içinde azalan yenilenme gücünü destekliyor. Özellikle yağlı gıdaların sindirilmesine katkıda bulunan (safra akışını arttırarak) bu baharat, et yemeğinin olduğu öğünlerde mutlaka kullanılmalı.

MUTLULUK BAHARATI MUSKAT

Doğal ağrı kesici özelliği olan muskatı stresli olduğunuzda sakinleşmek için kullanabilirsiniz. Uyku kalitesini yükseltiyor. Bağışıklığı kuvvetlendiriyor. Kek, kurabiye, puding gibi karbonhidrat açısından zengin besinlere az miktarda ekleyebilirsiniz.

SİNDİRİMİN DOSTU KEKİK

Doğaki en zengin antioksidanlardan biri olan kekik, kelimenin tam anlamıyla sindirim sistemi dostu. Kan yağlarını azaltıcı etkisi de biliniyor. Kekiğin içerdiği karvakrol maddesinin, tümörlerin gelişimini yavaşlattığını gösteren araştırmalar var.

CİNSEL İSTEKSİZLİĞE KARANFİL

Antiseptik özelliğiyle mikropları öldürmede etkili karanfil, aynı zamanda iyi bir ağrı kesici. Ağız kokusuna iyi geliyor. Seks hormonları üzerindeki olumlu etkisi var. Çay demliklerinize üç-dört adet karanfil atmanız sakinleştirir.

GÖBEĞİN ERİMESİNE YARDIMCI BAHARATLAR

Bu baharatlar göbek yağlarını eritiyor. İşte göbek eritmenize faydası olan baharatlar…

Zencefil: Bu aromatik baharat, mide rahatsızlıklarında yatıştırıcı özellik taşıyor ama aynı zamanda kilo da verdiriyor. Antioksidan yönünden zengin olan bu baharat, acı biberde bulunan kapsaikin adlı bileşik ile yüklü.

Biberiye: British Journal of Nutrition dergisinde yayımlanan bir makaleye göre, biberiyede bulunan karnosik asit, açlık kan şekeri seviyesini düşürerek kilo alımına sınır koyar. Açlık kan şekeri, sekiz ila 12 saat yiyeceksiz kalındığında (genellikle gece) ölçülen şeker değeridir. Biberiye çayı da zayıflamak isteyenlere oldukça fayda sağlar.

Zerdeçal: Metabolizmayı uyarıcı bir hormon olan leptini kabul edebilirliğini geliştirir. Kilo vermeye yardımcı olur.

Pul biber: Baharata acı tadını veren kapsaikin maddesi, metabolizmayı hızlandırmayı sağlar. Negatif enerji dengesi artmış yağ oksidasyonunu artırarak vücudu daha fazla yağ yakmaya teşvik eder.

Acı Biber: Acı yemek, kalori yakmasının yanı sıra iştahınızı da frenlemeye yardım eder

Hardal tohumu: Hardal bitkisinden elde edilen bu keskin baharat, tam bir metabolizma güçlendirici özelliktedir. ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, hardal bitkisinde bulunan homobrasinolit bileşeni, kas hücrelerini uyararak vücudun dayanıklılığını ve kas kütlesini artırır. Uykuyu düzene koyan melatonin hormonu, hardalda da bulunur.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.