SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Motosiklet ehliyeti nasıl alınır?

Bu haber 24 Kasım 2022 - 1:14 'de eklendi.

Sadık İleri Bulvarı üzerinde hizmet veren Metropolis Sürücü Kursu Müdürü Sertan Özbay, motosiklet ehliyeti ile ilgili bilgiler verdi.

MOTOSİKLET ehliyeti alabilmek için başvurular sırasında bazı evrakları tamamlamak gerektiğini anlatan Metropolis Sürücü Kursu Müdürü Sertan Özbay, bu ehliyet sınıfı ile ilgili önemli ve gerekli bilgiler verdi. Motosiklet ehliyeti için evraklarını hazırlayan kişiler MEB tarafından açılan kurslara kayıt olabileceğini söyleyen Özbay, “Motosiklet karayollarında bulunan iki, üç ve dört tekerlekli motorlu araçlara verilen isimdir. Bu araçları kullanabilmek için sürücü kurslarından alınmış sürücü belgesine ihtiyaç duyulmaktadır. Motosiklet kullanmak için ilk defa ehliyet alabilir veya almış olduğunuz ehliyet sınıfını büyütebilirsiniz” dedi.

MOTOSİKLET EHLİYET SINIFLARI NELERDİR?

“MOTOSİKLET ehliyeti sınıfları, motosikletlerin tekerlek sayısına ve silindir hacmine bağlı olarak değişiklik göstermektedir” diye sözlerine devam eden Özbay, “Bu ehliyet sınıfı 5’e ayrılmaktadır: M Sınıfı motosiklet ehliyeti; motorlu bisiklet olarak bilinen ve iki, üç veya dört tekerlekli olan moped kullanıcılarına verilmektedir. A1 sınıfı motosiklet ehliyeti; iki veya üç tekerlekli olan ve silindir hacmi 125 santimetreküpe kadar olan sepetli ve sepetsiz motor sürücülerine verilen ehliyettir. A2 sınıfı motosiklet ehliyeti; motor gücü 35 kilovata kadar iki tekerlekli motorlar veya motor gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlek sepetli veya sepetsiz motorlar için verilen ehliyettir. A sınıfı motosiklet ehliyeti; motor gücü 15 kilovatın üzerinde olan üç tekerlekli motorlar veya motor gücü 35 kilovatı geçen sepetli veya sepetsiz olan iki tekerlekli motosikletler için verilen ehliyettir. B1 sınıfı motosiklet ehliyeti; motor gücü 15 kilovatı aşmayan, ağırlığı 400 kg olan veya yük taşımacılığı için kullanılacaksa 550 kg’ı aşmayan dört tekerlekli motosiklet kullanıcıları için veya elektrikli araç kullanıcıları için verilen ehliyettir” diye konuştu.

MOTORSİKLET EHLİYETİ ALMAK İÇİN HANGİ ŞARTLAR GEREKMEKTEDİR?

MOTOSİKLET ehliyeti almak için bazı şartların sağlanması gerektiğini anlatan Metropolis Sürücü Kursu Müdürü Sertan Özbay, “Bu şartlar şunlardır: A1, B1 ve M sınıfı motosiklet ehliyeti isteyen adayların minimum 45 yaşını doldurması gerekmektedir. A sınıfı motosiklet ehliyetini almak için sürücü adaylarının en az 24 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. A2 sınıfı motosiklet ehliyeti almak için adayların en az 18 yaşını doldurması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

MOTOSİKLET EHLİYETİ HANGİ BELGELER GEREKİR?

ÖZBAY, “İlk defa motosiklet ehliyeti almak isteyen veya mevcut ehliyetini yükseltmek isteyen adayların MEB’e bağlı olan özel sürücü kurslarından eğitim almış olması gerekir. Ehliyet eğitimlerine katılım için aşağıdaki belgelerin hazırlanması gerekir. – Kimlik fotokopisi, – Diploma – Adli sicil kaydı, – Sağlık raporu, – Mevcut sürücü belgesinin fotokopisi, – Son 6 ay içerisinde çekilmiş 2 adet biyometrik vesikalık fotoğraf, – Sınav ücretinin ödendiğine dair belge. – 18 yaşını doldurmamış adaylar için veli veya vasilerinden alınan muvafakat name belgesi. Motosiklet Ehliyeti İçin Verilen Eğitimler Motosiklet ehliyeti alacak olan kişinin ilk defa sürücü belgesi almak isteyen sürücü adaylarına trafik bilgisi, araç bilgisi ve ilk yardım dersleri teorik olarak verilmektedir. Direksiyon eğitimleri ise uygulamalı olarak verilmektedir. Teorik dersler MEB tarafından belirlenen olan ders saati kadar verilmektedir. Adayların bu derslere girmesi zorunludur. Direksiyon eğitimleri ile sürücü kurslarının kendi parkurlarında, otomatik veya manuel vitesli olan motosikletle ile verilir. Sürücü adaylarının direksiyon derslerine girmesi de zorunludur” dedi.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.