SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Düzenli balık tüketimi kanser riskini azaltıyor

Bu haber 02 Ocak 2023 - 10:27 'de eklendi.

Düzenli balık tüketiminin, sindirim sistemi kanserleri riski üzerindeki etkilerini biliyor musunuz? Bu riski inceleyen ve birçok bilimsel araştırma sonuçlarını tarayan bir meta-analiz çalışmasında, düzenli balık tüketen kişilerde; yemek borusu, kolon-rektum ve karaciğer kanseri gelişme riskinin, hiç balık tüketmeyen ya da çok az tüketen bireylere göre anlamlı oranda düşük olduğu ortaya çıkmış. Erol Balıkçılık’ın işletmecisi Turgut Öztaş, konu hakkında bilgi verdi.

TÜM insanlık için en eski besin kaynaklarından biri olan balığın dengeli ve düzenli tüketimi, sağlıklı bir yaşam için çok önemli görülüyor. Yumurta, et ve süt gibi kaliteli bir protein kaynağı olan balık; A, D, K vitamini ve B grubu vitaminler (B1, B2, B6, B12) açısından zengin bir besin olarak değerlendiriliyor.

BALIK bu vitaminlere ek olarak; iyot, selenyum, fosfor, magnezyum ve çinko mineralleri bakımından da iyi bir kaynak. Balık eti bunların dışında insan vücudunda üretilemeyen ve besinler yoluyla dışarıdan vücuda alınması gereken çoklu doymamış yağ asitleri olan, eikosapentoenoik asit ile dokosaheksaenoik asitlerin de en önemli kaynakları arasında bulunuyor.

BALIK tüketiminde; bu olumlu etkilerin sağlanabilmesi için haftada en az 2 kez 300 gram balık tüketilmesi öneriliyor. Ancak Türkiye’de balık tüketiminin önerilen miktarların çok altında kalması bunun gerçekleşmesinin önüne geçiyor.

BALIKÇI Öztaş, “Yine bahsi geçen bu olumlu etkilerin görülebilmesi için, balıkların taze olarak satın alındıktan sonra oda sıcaklığında iki saatten fazla bekletilmemeleri, hemen pişirilmeyecekse pullarının ve içlerinin hemen temizlenip yıkanarak iyice kurulanması ve uygun bir kapta buzdolabında muhafaza edilmesi gerekiyor.  Balığın buzdolabında 1-2 gün, derin dondurucuda ise 3 – 6 ay saklanması öneriliyor. Balık pişirmede en uygun ve sağlıklı yöntemler;  buğulama, haşlama veya ızgara olarak sıralanıyor. Kızartma yönteminin balığın besin değerini azaltıp zararlı maddelerin oluşumuna neden olması nedeniyle tercih edilmemesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.