SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Tarım ve Orman İlçe Müdürü Aktaş, topraksız çilek üreticisi Nebi Topçu’yu ziyaret etti

Bu haber 17 Mayıs 2023 - 0:23 'de eklendi.

Tarım ve Orman İlçe Müdürü Gökhan Aktaş, teknik personeli ile birlikte Özbey Mahallesi’nde topraksız tarım ile çilek yetiştiriciliği yapan Nebi Topçu adlı üreticiyi ziyaret etti. İlçe Müdürü Aktaş, topraksız yetişen çileklerin üretimi hakkında Topçu’dan bilgi aldı.

TORBALI’DA geçtiğimiz yıl 2 dönüm sera içerisinde topraksız tarımla çilek üretimine başlayan Nebi Topçu’nun serasına olan ilgi her geçen gün artıyor. Serayı 10 kat büyüterek yılın her ayı üreteceği çileklerle alanın lideri olmayı hedefleyen Nebi Topçu’ya bir ziyaret de Tarım ve Orman İlçe Müdürü Gökhan Aktaş’dan geldi.

DAHA önce fide üretimi yapan ve geçtiğimiz yıl çilek üretimine geçtiklerini söyleyen Nebi Topçu, “Topraksız tarımla çilek üretimini bir yıldır yapıyoruz” dedi. Çileğin cazibeli bir ürün olduğunu, insanların sofralarından eksik etmediğini ve bu ürünün topraksız tarımla birleştirdiklerinde daha kaliteli ve yüksek rekolteli üretebildiklerini belirten Topçu, çilek ihracat kapısının açık olmasının da bir avantaj olduğunu aktardı. Topçu, “2 dönüm serada 10 dönüm tarlanın çileğini üretebiliyoruz” dedi. Topraksız tarım ve serada yılın 10 ayı çilek bulunabildiğini aktaran Topçu, Torbalı’da yaklaşık 5 dönüm arazide topraksız tarımla çilek üretimi yapıldığını söyledi.

GÜNLÜK YAKLAŞIK 600-700 TON GİBİ BİR SU TÜKETİMİ OLUYOR

TOPRAKSIZ tarım sayesinde üretimdeki birçok girdiden büyük oranda tasarruf sağladıklarını vurgulayan Topçu, “Topraktaki verilen gübreye göre 10’a 1 oranında bir düşüş var. Yani 100 kilo verecekseniz 10 kilo kadar gübre veriyorsunuz. Biz mesela bizde kardeşlenmeyle beraber 50 binin üzerinde fide var. Bu fideleri tarlaya ektiğiniz zaman yaklaşık 10 dönümlük tarlaya denk geliyor. Bu 10 dönümlük tarlayı sulamak için de günlük yaklaşık 600-700 ton gibi bir su tüketimi oluyor. Biz bunu günlük 6 tona düşürüyoruz. Yani aslında biz topraksız tarım sayesinde hem az gübre hem de az suyla yüksek rekoltede ürün elde etmiş oluyoruz” sözlerini kaydetti.

SEKTÖRE YENİ GİRDİKLERİNİ VE ÇİLEKTE BÜYÜMEYİ HEDEFLEDİKLERİ SÖYLEDİ

SEKTÖRE yeni girdiklerini ve çilekte büyümeyi hedeflediklerinin altını çizen Topçu, “Şu an bize danışan çok kişi var. Biz de şunu yapmak istiyoruz. Herkes bu topraksız tarıma başlasın. Bizler bu cesareti topladık ve riski ortadan kaldırdık. En azından bunun önünü açtık. Sektörde öncü olmak istiyoruz. Tüm çiftçilerimiz bu işi yapsınlar diye de ısrar ediyoruz” şeklinde konuştu. Her yıl üretim alanlarını artırarak devam etmek istediklerini dile getiren Topçu, önümüzdeki yıl seralarını 20 dönüme çıkartmak istediklerini söyledi.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.