SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

2 asır boyunca tarihe tanıklık etti

Bu haber 06 Nisan 2015 - 14:17 'de eklendi.

TEMELLERİ 1856 yılında atılan Torbalı İstasyonu ve İzmir Aydın-Demiryolu önümüzdeki günlerde tarihe önemli bir not daha düşmeye hazırlanıyor. Şu günlerde İzban hattının uzatılması ve önümüzdeki aylarda açılmaya hazırlanan Torbalı İstasyonu ilçe tarihinin sessiz tanıklarından. İstiklal Savaşı’ndan önce işgal kuvvetlerinin karargahı olan istasyon, tarihte en önemli günlerinden birini Mustafa Kemal Atatürk’ün ziyareti ile yaşadı. İlçenin tarihini araştıran önemli isimlerden Hasan Çakaloğlu, Torbalı İstasyonunu şu sözlerle anlatılıyor:

 

Torbalılılar; Torbalı İstasyonu ile Tepeköy İstasyonu arasında kalan demiryolu hattına, eskiden “Ağaç Tüneli” derlerdi. Şimdiki PTT binasından, Torbalı Mahallesi girişine kadar, ulu ağaçların dalları yükseklerde birleşerek, doğal bir tünel oluştururdu. Yıllar önce. Karatrenlerin dumanı ağaçların yapraklarını siyaha dönüştürürdü. Demiryolu hattının her iki yanı, çınar ve karıngeç ağaçları ile çevrili idi. Torbalı tren istasyonu; İstiklal Savaşı’mızdan önce, Yunan işgal kuvvetlerinin karargâhıdır. Hortuna’lı Hamit Efe ‘nin atı ile gelerek, halka baskı ve eziyet yapılmamasını istediği, ünlü ikaz mektubunu, Yunan komutanına karargâh kapısından içeriye fırlatarak attığı yerdir. Tepeköy İstasyonu; geçmiş yıllarda, önemli bir ulaşım mekânı idi, demiryolu ile yolculuğu sevenler için, günümüzde olduğu gibi. İstasyon; pamuk dışındaki tarım ürünlerinin, dış pazarlara açıldığı bir yerdi.”

Rakımı; 26 olarak tabelasında belirtilen Tepeköy istasyonu, bir dönem hizmete kapandı. Muratbey mahalle sakinleri; muhtarları olan Emin Berber öncülüğünde, istasyonun tekrar hizmete açılması için imza toplayarak, insan seslerinin bekleme salonunda, yeniden yankılanmalarını sağladılar TCDD ile yapılan işbirliği sonucunda. Tepeköy İstasyonu’da geçmişteki önemi, yaşantısı ve yaşananları ile değeri olan bir mekan, ilçemiz tarihi için. Rumeli şivesi ile çaylarını müşterisine sunan Gevgeli’li Cemal Akgül, istasyonun çay ocağını işletiyor günümüzde. Çayocağının buharını ve mekânı tüttüren kişidir. Çay, tren, saat ve istasyon her zaman ayrılmaz bir bütündür, yolculuk kültürümüzde.”

Atatürk’ün Torbalı ziyareti ise 1934 yılında gerçekleşiyor. 1934 yılında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, tren ile Aydın’a geçeceğini öğrenen Torbalı Tren İstasyonu şefi Osman Nuri Saygın, Torbalı İlköğretim Okulu’nu arayıp öğrencilerin istasyonda toplanmasını istedi. Atatürk ve beraberindeki Kılıç Ali ile İzmir Valisi Kazım Dirik’i coşkulu bir şekilde karşılamak isteyen okul yönetimi çalışmaya başladı. Okul öğretmenlerinden Ali Suphi öğrencilerine 2 saat içinde Cumhuriyet şiirini ezberlemelerini istedi. Cumhuriyet isimli şiiri kısa sürede ezberleyen Emine Çetiner isimli öğrenci karşılama töreninde şiir okudu. Okunan şiiri oldukça beğenen Atatürk, küçük kızı yanına çağırarak kucakladı, bir süre sohbet etti ve hediye verdi.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.