Domateste yaşanan kriz, gerekli önemler alınmazsa önümüzdeki ay sezonu başlayacak olan zeytinyağında da yaşanacak. CHP’li Bakırlıoğlu, “Zeytinyağı fiyatlarını dengelemek için ihracat yasağına sarıldı ama yasağa rağmen raflardaki yağ fiyatlarında düşüş olmadı” dedi.
ÜRETTİĞİ ürünü maliyetin altında satmak zorunda kalan çiftçi eylemleri gündemdeki yerini koruyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi, CHP Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu domateste yaşanan krizin gerekli önemler alınmazsa önümüzdeki ay sezonu başlayacak olan zeytinyağında da yaşanacağına dikkat çekti.
HER YANLIŞ YENİ BİR YÜK
AYNI hataların domates, kavun ve hububat ürünlerinde de yaşandığına işaret eden Bakırlıoğlu, “İktidar yarattığı ekonomik krizin çözümünü, üreticilerimizin ihracatına kota koyarak arıyor. Attıkları her yanlış adım üreticimizin sırtına yeni bir yük olarak dönüyor” dedi. Domateste alınan ihracat kotası kararı nedeniyle, üreticiler ürünlerini toplamayıp tarlalarını sürdüğünü hatırlatan, “Üreticilerimiz bu pazarı şu anda Hindistan’a kaptırdı. İktidar iç piyasadaki fiyatları baskılamak adına aldığı bu ihracat yasağı kararını sürdürmeye devam ederse aynı senaryo önümüzdeki ay zeytinyağında da yaşanacak. Geçen dönemde yapılan kısıtlamalardan sonra ihracatımızda yüzde 70 bir azalma yaşandı. Üreticilerimiz dış pazardaki müşterilerini kaybetmeye başladı. 9-10 avroya satılacak zeytinyağı, stokta kaldı. İktidarı uyarıyoruz, domatesteki uyarılarımızı dikkate almadınız. Üreticilerimiz domatesini tarlada bıraktı” diye konuştu.