SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Yeni asgari ücret, fiyatları ne kadar artırır?

Bu haber 30 Aralık 2023 - 1:00 'de eklendi.

Asgari ücret 2024 yılı için yüzde 49 artışla 17 bin 2 lira olarak belirlenirken; üretim maliyetlerine doğrudan etki edecek olan artışın, ürün fiyatlarına kaçınılmaz olarak yansıtılacak olması enflasyon üzerinde de yukarı yönlü baskı yaratacak. Yeni asgari ücretin, ürün fiyatlarını en az yüzde 25-30 artırması ve enflasyonda orta vadeli görünümü bozması bekleniyor.

İŞVEREN kesiminin talebinin aksine, asgari ücrette kademeli bir artış yerine tek seferde yüksek artış yapılacak olmasının enflasyon için orta vadeli görünümü bozucu etki yaratması beklenirken; ekonomistler 2024’ün ilk yarısında yüzde 70’i bulması beklenen enflasyonun, yılın ikinci yarısında çalışan ücretlerinde reel olarak büyük kayıplara neden olacağına işaret ediyor.

YAKLAŞIK yedi milyon çalışanı doğrudan ilgilendiren net asgari ücret 2024 yılı için yüzde 49 artışla 17 bin 2 lira olarak belirlenirken, işçi tarafı yüksek enflasyona dikkat çekerek karara muhalefet şerhi koydu. TÜRK-İŞ Genel Başkanı Atalay, net asgari ücret taleplerinin 18 bin lira ve yılda iki kere artış yapılması olduğunu belirtti. Birçok sektör, asgari ücrete yüksek oranlı tek zam yerine iki aşamalı bir zam yapılmasını talep ediyordu.

İKİ aşamalı zammın özellikle yılın ilk yarısında enflasyonla mücadeleye de pozitif katkı yapacağı belirtiliyordu. Özellikle emek yoğun sektörlerde, asgari ücret artışından kaynaklanan ek maliyetin yarısı kadar işverene destek verilmesinin yanı sıra, tüm ücret gruplarında gelir vergisi dilimlerinin son yıllarda yaşanan kaybı telafi edecek şekilde yeniden düzenlenmesi de işverenlerin talepleri arasındaydı.

 

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.